Skagen Kunst Museum
Artistisk set var Skagens gyldne periode cirka 1880 til 1910, hvor malere og andet godtfolk kom til kulturmøder på Skagen. Her kom malere, forfattere, komponister og andre kulturpersonligheder. Hovedpersonerne var naturligvis malerne Ancher, Krøyer, Tuxen og kroejer Degn Brøndum, der stiftede Skagen Museum i 1908. Hver af kunstnerne skænkede betydelige samlinger til museet før deres død.
Heldigvis – for nu regnes Skagen Museum for et af Danmarks og Europas betydeligste museer, som afholder udstillinger og samler de bedste værker fra perioden. Det blev opført i 1928 efter tegninger af arkitekt Ulrik Plesner og opført i Brøndums have. Der skete udvidelser i 1982, 1989 og senest 2014-16 med en ny tilbygning, efter tegninger af Friis & Moltke Architects.
Brøndums spisesal og museumshaven
I 1883 fik P.S. Krøyer idéen til at indrette spisesalen på Brøndums Hotel med malernes selvportrætter. Brøndums spisesal blev overført til museet fra Brøndums Hotel i 1946. I museumshaven ligger Havehuset, der var Anna og Michael Anchers første bolig, og et korntørringsmagasin, hvor P.S. Krøyer indrettede sit atelier i Skagen. I Havehuset er der café, som tilbyder kaffe, hjemmebagte kager og andet godt. (txt:Kulturens venner).
Museerne (Skagen Museum og Anchers Hus) blev senest besøgt sept. 2023, hvorfra nedenfor nævnte eksempler er afbildet:
App:
Anchers Hus
Links:
https://skagenskunstmuseer.dk/
https://www.enjoynordjylland.dk/nordjylland/planlaeg-din-tur/skagens-museum-gdk600081
https://kunsten.nu/artguide/venue/skagens-museum/
https://skagenskunstmuseer.dk/kunstnere/anna-ancher/
https://denstoredanske.lex.dk/Anna_Ancher
https://realdania.dk/projekter/anchers-hus
https://www.hirschsprung.dk/udstillinger/marie-triepcke-kroyer-alfven
Endvidere:
Navigation:
Den nordlige spids – https://hulegaard.dk/den-nordlige-spids-af-danmark/
Frederikshavn – https://hulegaard.dk/frederikshavn/
Sæby – https://hulegaard.dk/saeby/
Skagen – https://hulegaard.dk/skagen/
For et par år siden blev der skrevet om, at Skagens Kunstmuseer knap havde penge til bygnigsvedligehold, men hvad status er i dag, ved jeg ikke – den er formentlig uændret.
Statens Museum for Kunst har lagt tusindvis af malerier i public domain, og de kan (digitaliseret) frit downloades fra museets hjemmeside. Der er bl.a. værker af Ancher og Krøyer.
@Eric: Danmarks museer kæmper om Statens gunst (ikke kunst ;-)). – Diverse receptioner og andre typer af indbydelser flyder i miljøet. SVM-regeringen skal nok støtte op med den aktuelle “pengerigelighed”, hvor den skallede M-politiker og kulturminister gerne donerer ad hoc.
Fint at du nævner Statens Museums offentlig tilgængelige “billedside”; jeg vidste det godt, men andre kunstinteresserede læsere kan have glæde af det.
Flotte billeder – uden museumgæster. Det må skyldes årtiden, for museerne var fyldt af besøgende, da jeg var forbi i juni 2022. Jeg var ikke klar over spisesalen på Brøndums er “flyttet” til museet.
@Per Jan: I højsæsonen er der med statsgaranti fyldt. En solskinsdag i september var besøgene begrænset. Jeg erindrer også, at du besøgte stedet.
Aha! Skagen og kunsten, det var jo det vi manglede fra indlægget med bunker, grenen, sandormen, og fiskerbyens udvikling på “toppen af Danmark”.
Men denne post forklarer på en helt anden måde hvordan og hvorfor et samfund på hvad var det ca. 10 tusinde mennesker slår sig ned hvor Jyllands højderyg ender i en landtange som effektivt deler Skagerak fra Kattegat (skønne navne, men farlige vande!)
Det smukke lys, som inspirerede kunstnere – OK og de lave priser for overnatning måske, de smukke landskaber, det, og det faktum at det er Danmarks Nordligste Punkt og at det også blev tilgængeligt med en jernbane der sidste i 1800 tallet.
Du har sikkert læst om Michael Ancher at han beskrev fiskernes hårde liv, og deres mod, og han var dér, i Skagen, længe før P. S. Krøyer. Og Ancher var ikke rig, men han var en hårdt arbejdende kunstner, som måske forstod fiskerne bedre end de begavede populære og velhavende kunstnere, som kom senere.
Men Anna Ancher er en anden historie.
Og så er der en anekdote – eller en sand historie – om en H.C. Andersen, som også gerne ville besøge det berømte hotel på Nordspidsen af Danmark, Brøndums Hotel (før Jernbanen). Han fik en regning og sagde forbløffet at han troede han, som en berømt gæst ikke skulle betale.
Der er mange sider af HCA som vi ikke helt kan forstå. Ligesom der er noget uforståeligt ved at samfundet på spidsen af Danmark kunne trives og vokse sig stort før der var en stor havn og jernbane. Jeg mener … Der var vel ikke mulighed for ret meget landbrug? Måske de dygtigste husmødre kunne få en “kålgård” til at trives?
Det var bare mine refleksioner til de smukke billeder.
@DAX: Mange tak for en næsten blogindlæg i blogindlægget. Dine refleksioner er altid velkomne og og de aktuelle røber et dybere kendskab til visse af Skagens kunstneriske hovedpersoner. Historien om H.C.A kendte jeg ikke, men enhver, der læst bare lidt om H.C.A. kan ikke undre sig. Mandens personlighed var i den grad sammensat, nogle ville måske tilføje, at de i øjeblikke sublime kunstneriske bidrag som ofte blev indrammet af en overmåde egocentrisk personlighed med nogle lette strøg af naivitet.
… med nogle lette strøg af naivitet, ja det er smukt sagt!
@DAX: Tak….man forsøger jo (indimellem) at være diplomatisk 😉