Skagen

Skagen

 

Danmarks nordligste by ligger ved sydøstsiden af Skagen Odde, der adskiller Kattegat og Skagerrak. Afstanden til Grenens spids er 4 km og til Frederikshavn 31 km. Skagens areal udgør 781 ha. Beliggenheden er naturlig for fiskeri og søfart, men – i sandhed – også for turisme i store dele af den mere lyse tid af året.

Byen kom på turismens landkort i 1880´erne, da en kunstnerkoloni var aktiv her. Men den afgørende fremdrift skete med jernbanen mellem Frederikshavn og Skagen (Skagens-banen) i 1890 i tillæg til havnens åbning i 1907. Sideløbende med fiskerierhvervets opstigen, herunder også afledte funktioner som f.eks. skibsværft, udvidedes havneområdet betydeligt.

Havnen blev i 1900-tallet udvidet flere gange og der kom vejnavne og husnumre. I midten af 1930´erne blev der etableret central vandforsyning og kloakering. De første egentlige boligblokke blev opført under Besættelsen og – desværre – byggede tyskerne i samme periode hundredevis af bunkeranlæg på Grenen (nordspidsen af byen).

I 1950´erne nærmest eksploderede befolkningstallet helt op til ca. 12.000, der dog aftog i nedadgående retning fra 1980´erne. I nutiden er der ca. 8.100 fastboende og store dele af den gamle bykerne er omdannet til fritidshuse. På den ene side blev fiskemels- og værftsindustrien både konsolideret og udvidet. I nutiden er Karstensens Skibsværft blandt landets mest veldrevne.  På den anden side skete der især i dette nye århundrede nogle reduktioner. Skagens Sygehus lukkede i 2004 og flyvestation Skagen i 2003 for at nævne nogle eksempler.

Der er i nutiden nok at opleve i Skagen og nærmeste omegn ifølge turistforeningen m.fl.:

  • Stå med et ben i hvert hav ved Grenen. …
  • Bliv sandblæst ved Råbjerg Mile. …
  • Oplev Skagen By. …
  • Besøg Den Tilsandede Kirke. …
  • Se dansk kunst på Skagens Museum. …
  • Lær om trækfugle i Det Grå Fyr. …
  • Besøg Skagen Bunkermuseum. …

Og ikke at forglemme:

Gammel Skagen eller officielt Højen udgør Skagens vestlige bydel. Den ligger ned til Tannis Bugt. Bydelen var oprindeligt fiskerleje, deraf tilnavnet Gammel Skagen. I dag har navnet fået en ny betydning, da det refererer til, at det udgør Skagens mondæne bydel og flertallet af husene ejes af velhavere, som benytter dem som ferie- og rekreationsboliger.

Området ned til Gammel Skagen Strand / Højen Strand er præget af en del erosion og gennem årerne har Skagerrak  og sandflugt taget livet af en del huse i området. Den tilsandede kirke ligger også tæt på Gammel Skagen. Området rummer flere hoteller og restaurationer, blandt de mest kendte er Ruths Hotel og Jeckels Hotel samt Hotel Skagen Klit (timeshare hotel) og Hotel Traneklit (ferielejligheder).

Uge 29 har fået tilnavnet Hellerup-ugen, fordi der særligt i denne uge er mange “kapitalstærke” gæster fra området i og omkring den københavnske bydel Hellerup (Gentofte Kommune). Ord og begreber som mondænitet, selvfedme, fed kubik, topskat og forkælelse glinser med laseragtig styrke – stærkt og inderligt…..hermed nogle billedindtryk fra seneste besøg (sept. 2023):

 

Links:

https://www.toppenafdanmark.dk/skagen

https://www.visitdenmark.dk/danmark/oplevelser/x-elsker-danmark/skagen-livsnyderi

https://www.tripadvisor.dk/Attractions-g285705-Activities-Skagen_North_Jutland_Jutland.html

https://www.skagenhavn.dk/

https://www.skagen.net/

https://skagenbryghus.dk/

https://www.ruths-hotel.dk/

https://www.karstensens.dk/

https://www.klitgaarden.dk/ = ophold til kunstnere, forskere, forskerstuderende og forfattere m.fl. 

Navigation:

Den nordlige spids – https://hulegaard.dk/den-nordlige-spids-af-danmark/

Frederikshavn: https://hulegaard.dk/frederikshavn/

Sæby: https://hulegaard.dk/saeby/

Skagen Kunst: https://hulegaard.dk/skagen-og-kunsten/

 

DEL SIDEN

8 kommentarer til “Skagen”

  1. Man aner det berømte og særlige “skagenslys” på dine fotos, og jeg får lyst til at genlæse Drachmanns fortællinger.
    Nævnes bør måske også den årlige festival med folkemusik – den er velbesøgt.

    1. @Eric: Det traditions- og historietunge sted har naturligvis også en folkemusikfestival. Skagen har mestret og mestre at “sælge sig selv” som få byer i DK.

  2. Flotte billeder – taget i fint vejr med blå himmel – som man forventer Skagen ser ud om sommeren. Jeg glemte at besøge Drachmanns grav for to år siden, men nu ved jeg hvor den er til næste gang. Du linker også til Ruths Hotel; pudsigt for netop i går aftes var jeg inde og læse om hotellets historie, da jeg havde Hans Christian Hansen Ruth (1862-1934) og hans kone Emma i mit (meget udvidede) slægtstræ, og nu kunne finde historien om deres hotel.

    1. @Per Jan: Billederne (Frhvn., Sæby, Skagen og Skagen Kunst (15/12/23) er taget i sept. 2023. Jovist, vi skulle til Gl. Skagen, da min veninde ville se Ruths Hotel.

  3. Det må have været en dejlig tur. Det gamle fyr med en kurv med ild, det har været en stor hjælp for fiskere i efterårsmørke, men du godeste hvor har det været ustabilt!
    I den britiske udsendelse om “Rock Lighthouses” er der nogle statistikker om hvor mange skibe, man kunne redde med gode fyr.
    Det er næsten ufatteligt at man begav sig ud på havet dengang. Der var mange, som kunne klare navigation, heldigvis.
    Er det rigtigt at der er så mange bunkers på Grenen? Du må da mene langs hele Vestkysten?

  4. Ja, jeg kan godt se at der er mange også ved Skagen, men ikke hundredevis. At der var en “Sanitets” bunker som man kan læse i linket tyder dog på at der har været en troppeansamling her, ligesom flygtninge lejre tyder på at man har brugt området som en god, sikker placering.

    Fra website om Atlantvolden:

    Skagen infanteristøttepunkt

    Også Danmarks nordligste punkt på Skagens Gren blev omdannet til et fæstningsværk af Værnemagten, nemlig et støttepunktet med kodenavnet ”Hamburg”.

    Udbygningen med permanente betonbunkere blev indledt allerede i juli 1942, og infanteristøttepunktet kom til at bestå af i alt 22 permanente bunkere, hvoraf den sidste blev støbt i december 1944. Dertil kom 23 bunkere med op til 1 m tykke vægge og lofter.

    I december 1943 havde støttepunktet en besætning på 368 soldater fra den tyske hær.

    == – ! – at Tyskerne ikke fattede at de var på gale veje er lærerigt for nutiden, hvor vi må gøre opmærksom på de mange steder, hvor noget lignende er ved at ske.

    1. @DAX: Tak for supplement via websitet om Atlantvolden. “At komme på gale veje” er desværre – som du antyder – også noget nutidigt.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 + 1 =