Harridslevgaard Slot
Julemarked på fynske herregårde
Egeskov julemarked omtales som Fyns største julemarked. Herudover kan interesserede nyde forskelligartede julemarkeder på Boltinggård, Langesø Slot, Herregården Lundegård og Erholm Gods. (Nærmere omtale under Links nedenfor).
Bloggen har fravalgt yderligere juleomtale, men årets sidste blogindlæg smager meget af herregård/slot, nemlig det umådeligt spændende Harridslevgaard Slot, der har haft en skiftende historik, også i nutiden (2023). Fotoindtryk er fra et tidligere besøg.
Fortid
Slottet kaldes også “En genskabt renæssanceherlighed”, en af de absolutte perler blandt de fynske renæssancegårde. Stedet blev opført i begyndelsen af 1600-tallet af Christian 4´s ungdomsven, statholderen i Københavns Breide Rantzau. Godset tilhørte oprindelig kronen og kom først i 1560 i privateje. Slottets rige historie ses i indholdet af to links (jf. nedenfor).
Nyere tid
Grevskabet blev ophævet i 1922 i henhold til lensafløsningsloven af 1919. Fra Harritslevgaard blev afgivet godt 400 ha til oprettelse af 66 husmandsbrug. De tilbageværende 150 ha hører fortsat under Gyldensteen. Hovedbygningen havde stort set stået tom siden 1829, da den i 1963 blev solgt med tilhørende park på 3,4 ha. til antikvitetshandler Frank Nicolajsen. Der skete herefter en betydelig renovering af det smukke gamle slot.
Siden 1985 har Harritslevgaard været ejet af familien Schimko. En salgsproces blev opstartet i 2023 til bl.a. multikunstneren Jim Lyngvild og fondsdirektør Trine Jepsen, men forskellige mindre belyste forhold gjorde, at milliardæren, CEO og ejer af konglomeratet Thornico A/S, Christian Stadil købte Harridslevgaard Slot og herregården Jerstrup den 1. oktober 2023.
Links
https://www.harridslevgaard.dk/
https://www.danskeherregaarde.dk/nutid/harritslevgaard
https://herregaarden-lundegaard.dk/
Kilde: Danmarks Herregårde – Fyn og Langeland af Niels Peter Stilling
Et kig ind i en svunden tid. I dag ville man nok tænke på varmeprisen, før man byggede så stort, og man smækker jo ikke solceller op på herregårdstaget. Alligevel er slottet blevet handlet fornylig, og jeg undrer mig over, hvad der mon drev køberen. Jeg er da ikke uden idéer, men alligevel …
@Eric B.: Det ville næppe optimere patinaen, ifald der blev monteret solceller på tagene. Enig! 😉 – Mon ikke den investeringsivrige milliardær Chr.Stadil med sin herlovianske baggrund o.m.a. har haft nogle tanker med investeringen; godt at sprælske Jim Lyngvild blev afkoblet.
Dette var så det sidste indlæg i 2023 og jeg vil benytte lejligheden til at takke kommentatoren for en enestående flid, uanset om skrivepulten befandt sig i Nordjylland eller på udvalgt lokation i Middelhavet og omegn. På gensyn i 2024. 😉
Flotte billeder fra slottet. Selvom der på slottets nye hjemmeside ses frem til bl.a. samarbejde med Nordfyns kommune, er det vel ikke sikkert at der bliver generel offentlig adgang?
Og i øvrigt tak for årets spændende og lærerige blogs og essays. Jeg ser frem til et nyt år med oplysende tekster og flotte billeder.
@Per Jan: Slottets indre er afgjort et besøg værd. Forhåbentlig indser de nye ejere dette, når der er sket den fornødne istandsættelse. Og retur tak for meget venlige bemærkninger samt ikke mindst formidabel kommentatorflid. – Efter planen opstartes bloggen som sædvanlig ultimo januar (2024) og frem til ultimo juni (2024) med nye indlæg, hvor emnevalget forsøges mixet af forskellige samfundsvinkler.