Frederikshavn
Med Strukturreformen i 2007 blev byen den nye fusionerede kommunes administrative center. Her bor ca. 40 procent af befolkningen. Frederikshavn er en af landets nyere købstæder, og byens udvikling skal ses som effekten af dens meget gunstige trafikale beliggenhed. Industri (skibsværfter især) samt fiskerierhverv og turismen har givet byen et væsentlig økonomisk rygstød.
I nutiden har byen ca. 23.400 indbyggere. Arealet udgør 1.352 ha ved Kattegat, 58 km. nordøst for Region Nords hovedstad og klart største by Aalborg, samt 33 km øst for Hjørring. Et delvist overblik over Frederikshavn kan (især i klart vejr) nydes fra Pikkerbakken ved Bangsbo (syd for byen). Det ældste bykvarter, Fiskerklyngen, kan opleves lidt nord for stationen. Byens hovedstrøg er den snorlige Danmarksgade, i nyere tid forlænget med Søndergade og omkring denne akse har byen udviklet og bredt sig.
Der er færgeforbindelse til Sverige (Gøteborg), Norge (Oslo) og Læsø (selvstændig kommune 35 i østlig retning fra Frhvn.). Hertil kommer jernbaneforbindelse til Skagen (nordlig retning) og Aalborg (sydlig retning).
I slut-1980´erne blev opført et kulturhus med (glimrende) bibliotek og Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling (et besøg værd).
I nyere tid (2004-2005) er det væsentligt at nævne kultur-, sports- og konferencecenteret Arena Nord, det største af sin art nord for Limfjorden. Mere rekreative område tæller Rådhusparken Nordre Skanse, Plantagen samt Kennedyparken ved Frederikshavn Gymnasium. Ved Cloostårnet ligger en 100 m høj bakke omgivet af et grønt anlæg.
I sportens verden er byen i nutiden mest kendt for sit ishockeyhold (FIK). DRINX Arena alias Frederikshavn Stadion på Rimmens Alle danner rammerne for hjemmeholdet i herrefodbold. Stadionkapaciteten er på 15.000 tilskuere. Rekorden er 13.998 mod Vejle Boldklub i 1. division den 18. april 1960. Den opmærksomme læser kan sikkert – ved at bese årstallet – regne ud, at tilskuermængden skyldtes det mest kendte fodboldidol i byen: Harald Nielsen alias “Guld-Harald” (1941-2015). – Samme afdøde fodboldspillende bysbarn er foreviget i bronze og kan se som statue på Harald Nielsens Plads, hvor figuren sparker bolden i retning af Alfa Diesel, hvor han var lærling som ung. Statuens pris var 1, 7 mio. kr. som blev finansieret af Spar Nord.
Poesiparken er poesi, vers og citater, som man kan se rundt omkring i byen. Værkerne findes på gavle, bygninger, trapper, i belægninger og andre steder. Det er kultur i øjenhøjde og poesi på ”frederikshavnsk”. Den skaber glæde og fremkalder måske et lille smil og får beskueren til at standse op, og sætte tanker i gang. Konceptet blev etableret i november 2017 – og er inspireret af Frederikshavns norske venskabsby Larvik.
Poesiparken er dynamisk og vokser gennem dialog med byens borgere og med erhvervslivet, som ofte sponserer værkerne. Den bliver administreret af den private forening Frederikshavn Byfond.
Links:
https://www.toppenafdanmark.dk/frederikshavn
https://www.frederikshavnsavis.dk/
https://poesipark.frederikshavn.dk/
https://www.danskeherregaarde.dk/nutid/bangsbo
https://bangsbobotaniskehave.dk/
https://www.tv2nord.dk/frederikshavn/her-er-han-guld-haralds-statue-afsloret-i-frederikshavn
https://da.wikipedia.org/wiki/Kategori:Personer_fra_Frederikshavn
https://www.toppenafdanmark.dk/frederikshavn/se-oplev/palmestranden
Navigation:
Den nordlige spids – DK = https://hulegaard.dk/den-nordlige-spids-af-danmark/
Sæby: https://hulegaard.dk/saeby/
Skagen: https://hulegaard.dk/skagen/
Skagen kunst: https://hulegaard.dk/skagen-og-kunsten/
Fin fortælling om Frederikshavns historie og seværdigheder. For to år siden var det min plan at besøge byen et par timer, men kraftig regn betød, at det blot blev en gennemkørsel. Det må der rådes bod på ved lejlighed. Sidst jeg besøgte og var rundt i byen, var i 1960’erne, hvor jeg skulle sejle med et nybygget skib fra Frederikshavns Værft til Langelinie. Poesiparken må være af nyere dato, men Møllehaves ord om tid og penge er værd at huske.
@Per Jan: Jeg formoder, at det var “din gamle skolekammerats skib”. Du kan sikkert finde navnet på Ørskovs “mindeside”: https://vaerftshistorisk-selskab.dk/skibe/oerskov/
Åh ja, Frederikshavn! Og jeg, der bor så relativt tæt på, har ikke været der i 40 år, og da var det kun for at fortsætte til Læsø. Det burde jeg gøre noget ved, nu jeg har tiden; men hver gang vi drager mod nord, kommer vi ikke længere end til Sæby …
@Eric: Det forbavser mig oprigtigt. Jeg havde forventet nogle konstruktive additioner. Afstanden er overkommelig. Ca. 15-20 minutter med bus 973X.
Mon det også gælder Skagen (planlagt blogindlæg dec. 2023? – Blogejeren vil imødese kommentatorens tilkendegivelser….
15-20 minutter fra Sæby, ja, men en time fra Aalborg. For en del år siden var jeg på “overlevelsestur” (firmakursus med bl.a. gummibådssejlads i Vesterhavets brænding) i området ved Skagen, men ikke i selve Skagen by.
@Eric: Jeg er oprigtig glad for, at du overlevede. – For en del år siden var det på tale, at hospitalsdirektionen og staben (hvortil jeg hørte som kt.chef) skulle på en slags “overlevelseskursus”. Jeg meddelte til ubehag for nogle af mine chef-kollegaer, at jeg nægtede at dræbe dyr (kaniner etc.), men hvis nødvendigt mennesker. Det blev gudskelov ikke til noget, men derimod årlige “udviklingsmøder på et mindre slot på Lolland”.
Ifald din motivation tillader det, imødeses gerne en Skagen-kommentar….trods alt. 😉
Den sidder, den bemærkning fra Møllehave, passende anbragt i Poesi-parken:
… at Pengene undertiden kommer igen,
mens tiden aldig kommer igen.
Vi plejer ellers at sige “pengene kan kun bruges én gang”.
Torvet med statuen og hjørnehuset med kobberspir tiltaler mig på en måde, som jeg har svært ved at forklare, der er noget deja-vu, hjemligt over det.
@DAX: Byens lidt særprægede koncept “Poesi-parken” blev ret godt indrammet med citatet af Møllehave. Omkring de øvrige motiver af ejendomme kan byggestilen sikkert genkendes hos flere danske provinsbyer. Selv har jeg – med glæde – besøgt samtlige større danske byer (undt. Herning og Holstebro) og kunne sikkert “genkende” bygningerne andetsteds.