Gensynet med Holger

Holger Danske

I flere hundrede år har Holger Danske været et betydningsfuldt nationalt symbol for danskerne. Sagnet om statuen fortæller, at når riget trues af en ydre fjende, vil stenfiguren blive til kød og blod, og Holger Danske vil rejse sig til forsvar for fædrelandet. Det er måske god viden at have i baghovedet i disse, for verden, så alvorlige tider.

Men som med alt historik gemmer der sig overraskende beretninger omkring Holger Danskes fortid, der næppe er kendt af så mange danskere. I slutningen af dette blogindlæg findes et link, der fortæller om Holger Danskes “skæbne”.

Figuren på billedet befinder sig – som mange vil vide – i kasematterne på det afsindigt smukke og meget kendte danske slot Kronborg i Helsingør. Jeg har besøgt slottet og dets indre med mellemrum og seneste gang (sept. 2022) følte jeg trang til et gensyn. Der var en ny anledning til besøget, som omtales i det efterfølgende afsnit, inden vi runder indlægget af med en kort historik og en billedserie.

####

 

Bogen er både tung, indholdsrig og ikke mindst smukt udført i helhed og detalje. Den bringer viden om 14 sande skæbnefortællinger om de mennesker, der daglig holder vores verdensarv i live. Der er ialt tale om 28 fortællinger om Kronborg slot, som den britiske forfatter William Shakespeare forevigede i “Hamlet” og UNESCO sidenhen har ophøjet til verdensarv.

Bogens indeholder blandt så meget Steen, som har haft leukæmi og taget den lidt for hurtige vej ned ad en stige engang og arbejder i dag som murer på stedet. Om Heidi, der legede med drenge og elsker nu sit liv som slottets maler for »på Kronborg er der ikke nogen lette løsninger. Her bliver tingene lavet ordentligt. Ligeledes om Anders på 66 år, som altid har hørt til de frie fugle og passer nu omkring 300 af slagsen nede i sin have ved siden af arbejdet som slottets aldrig sovende snedker.

Andre eksempler er Carin, husets ene stenhugger. Hun døjer stadig med flytningen fra barndommens paradis. Og om Vanja, den anden stenhugger. Hun kan slet ikke se det romantiske ved tømrerlus og glæder sig kun over maskinernes indtog. Om butikslederen Frank og hans liv i faderens gamle tjenestebolig. Elektrikeren Preben med den forestående pensionering og større tro på know how end på computere.

Videre om slotsbetjenten Jørgens utrolige vej fra et liv i samfundets venstrebane til omviser og hyggeonkel for kongelige på uanmeldt besøg. Rengøringskonen Jenny fra Kina og hendes utrolige kærlighed til alt dansk. Og selvfølgelig om kanonéren Jørn og hans oplæring af viceværten Martin til et af Danmarks ældste fag.

Som en anmelder så rigtig præcist formulerede det: “Det to kilo tunge værk er museumshistorie og »En arbejdsplads i Danmark« i skøn forening.”

For de læsere, der trænger til en brush-up af Kronborgs historie, er linket fra de kongelige slotte nedenfor bedst velegnet til nærmere studie.

Lad os derfor slutte af med nogle inden- og udendørs billedindtryk fra dette enestående sted i Danmark, der i skarp konkurrence med Frederiksborg Slot i Hillerød er toppen af dansk slotshistorie.

####

 

Kasematterne hos Holger Danske

Svenske Helsingborg bagerst

Og “det klassiske” taget fra færgen ml. Helsingør – Helsingborg

####

Dette blogindlæg er langt fra udtømmende om såvel Kronborg Slot som bogen. Læseren bedes derfor modtage det som “en verbal entré” til et område og indhold af Helsingør – min “absolutte danske yndlingsby” –  som jeg har besøgt (og overnattet i) utallige gange siden 1955.

Byen, havnen og området er oplevet i samtlige måneder. Det er sket i det skønneste varme sommervejr, i en råkold tidlig forårsnat, flere tidlige sommermorgener, hvor solopgangen over svenske Helsingborg tændte for dagen, næppe en tilfældighed, at en af ForSea-selskabets færger hedder “Aurora af Helsingborg”. Og såmænd også i iskold snevejr og is; sidstnævnte udvirkede i vinteren 1963, at færgen mellem Helsingør og Helsingborg sad fast i isen og måtte have isbryderhjælp. En uforglemmelig oplevelse.

Det korteste søstykke mellem Danmark og Sverige – 6,65 km, 4.13 miles og 3.59 nautiske miles. Øresund ved Kronborg besejles af ca. 35.000 skibe årligt.  Fra VTS centret i Malmø drives Soundrep som et dansk/svensk joint venture mellem Farvandsvæsenet og Sjöfartsverket.

Soundrep er et unikt koncept, idet skibsrapporteringssystemet er det eneste af sin slags i verden, hvor 2 lande samarbejder i fælles faciliteter for at monitorere sejladssikkerheden. Således har Sverige og Danmark maritim kontrol over de passerende skibe – venligtsindede som fjendtlige. Snart er de to skandinaviske lande også NATO-partnere og – måske –  som ekstra sikkerhed er Holger Danske fortsat en slags “wingman”. 😉 

####

 

Links og noter

Bogen “Kronborg bag facaden” 2020 – Get Ajour Forlag – ISBN978-87-998371-4-4

https://storytellingipraksis.dk/om-forfatteren/ – Anja Klemp Vilgaard

https://www.kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/kronborg-slot/kronborgs-historie.html

https://helsingorleksikon.dk/index.php/Holger_Danske

 

 

DEL SIDEN

6 kommentarer til “Gensynet med Holger”

  1. Jeg har besøgt Kronborg et par gange, og dit indlæg vækker minder til live – bl.a. medfølelsen for de soldater som måtte opholde sig i de kælderklamme kasematter. Uf!
    Nå ja, og så var der den svenske invasion med flaskeklirrende indkøbsvogne i Helsingørs centrum, men den var ingen trussel, hverken mod Holger eller handelstandsforeningen.

    1. @Eric: Min salig bedstefar var løjnant på Kronborg omkring 1915, men fik aldrig hilst på Holger Danske.Ej heller oplevede han den recidiverende svenske alkohol-relaterede invasion, der stadig – omend i mindre omfang – finder sted især på lørdage.

      Det sker ofte – både før og efter Murens fald – at russiske ubåde passerer (i opdykket tilstand). Eventuel forsøg på asymmetrisk krigsførelse preller af på Holger Danske, hvilket er betryggende for NATO, inkluderet det kommende medlem, der stadig afventer den tyrkiske tæppehandlers endelige accept. 😉

  2. Tak for et spændende essay om Kronborg og ”storytelling”. Det lyder som en god idé at lade håndværkere, som passer på Kronborg, fortælle om deres fag og liv. Vil sikkert være god læsning inden næste besøg på slottet. Hvis bogens illustrationer er lige så flot som forsiden, så må det være en meget ønskværdig bog.

    1. @Per Jan: Det er en meget tung (vægtmæssigt) og fint udarbejdet bog. Sælges også på Kronborg-museet. Og jeg faldt for den anderledes intro omkring det vidunderlige gamle slot, der også rummer gode minder for mig. 😉

  3. Åh altså – det er så smukt, slottet og voldgravene. Og det er så godt at du rejser omkring. Jeg var glad for min lille tur forleden, og jeg håber jeg kan få styr på hvile/restituerings/motions balancen, så vil jeg besøge vores seværdigheder lige her i nærheden igen, mange gange, og igen besøge Roskilde, Sct.Bendts, osv.

    Men nu til Holger Danske, Ogier le Danois i franske chansons, vistnok fra Karl den Stores tid, 800-tallet, men også en af ridderne om det runde bord hos King Arthur, men så skifter navn og legender lidt igen, opsummeret i en.wikipedia. Det mest relevante er nok at den frankiske fortælling på vers om Ogier, er oversat i 1300-tallet til “Short story of Oddgeir danski”. Og så bliver figurerne jo til sagnfigurer og flere familierelationer dukker op udaf det blå.

    Må man tage sig den frihed at fortolke det som at vi aller er lidt i familie med Holger Danske og at vi skal passe på og vågne op i tide!

    Tak for de smukke billeder. Håber ikke jeg ævler for meget :+!

    1. @DAX: Tak for en grundig udredning omkring en af vores nationalhelte. Din tolkning i næstsidste afsnit er spot on!

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 54 = 60