Christiania – værested eller værksted

På transit

Den grå Hal med > 1.000 tilskuere i den såkaldte fristad Christiania var onsdag den 26. oktober 2022 ramme om en koncert, medens en nedskydning fandt sted af en 23-årig mand på Pusher Street, tæt ved Sunshine Bakery, udført af – formentlig – en mand af somalisk herkomst. Den ramte afgik senere ved døden.

Næppe mange, der enten bor eller har deres gang i København, vil ofre meget tankegang på denne begivenhed, medmindre de var personligt involveret. Det sker typisk i en storby og det er sket før i den såkaldte fristad Christiania. Man oplever, at “politiet er massivt til stede” for en stund og så bliver det hurtigt hverdag igen. Jf. aktuelt indlæggets slutning under “Links”.

En sensommerdag havde jeg været på “Refshaleøen”. Den er en kunstig ø i Københavns Havn, der fra 1872 til 1996 var hjemsted for skibsværftet Burmeister & Wain. I dets storhedstid beskæftigede skibsværftet 10.000 medarbejdere, og øen fremstår i dag som et ikon i dansk industrihistorie. Det tilsluttede område på øen Amager repræsenterer en nærmest revolution af nyskabende bebyggelse såvel restaurering af gamle bygninger og egentlige nybyggeri. Det tidligere lukkede flådeområde Nyholm og bydelen Christianshavn har forvandlet sig som få områder af Københavns kommune.

Men et område har forvandlet sig på enestående vis, uanset om man synes om konceptet eller det modsatte. Områdets navn er “Fristaden Christiania”, beliggende langs de gamle volde i Christianshavn bydelen. Jeg har altid haft kort vej fra tanke til handling. Derfor valgte jeg et besøg på området og få øjeblikke senere befandt jeg mig gående rundt i Fristaden. Det var forbløffende dejligt lunt, som efteråret 2022 har været og solen skinnede. Bortset fra selve Pusher Street (fotoforbud) – kunne det transitagtige besøg fotografisk eviggøres.

Narko

Dette indlæg indeholder helt bevidst ingen stillingtagen til hash eller andre euforiserende stoffer, narkotika o.l.  –  Jeg noterer mig aktuelt, at f.eks. Tyskland har igangsat en proces med delvis lovliggørelse af cannabis.  Enhver, der (som blogejeren mange gange) har rejst i Nederlandene (især Amsterdam), er bekendt med den elastiske holdning fra myndighedernes side til netop dette emne.  Blogejeren har også i sine absolut nære cirkler haft dette “issue” (i forskellige varianter) inde på livet, uden selv at blive fristet.

I det følgende nogle billedindtryk fra rundgangen i Christiania og efterfølgende en bogomtale:

###

Billedindtryk

####

####

Bogomtale

Hvis man vil prøve at forstå, hvad Christiania er for en størrelse, er denne bog et godt sted at starte! Bogen beskriver fristadens historie, dens værdier og dens stærke og svage sider.

Individualismen og anarkismen på Christiania betyder, at man har været imod alle regler og “systemer”, som søger at blande sig i folks liv. Så dele af den danske lovgivning gjaldt i mange år reelt ikke på Christiania.

På Christiania kan der kun træffes beslutninger, hvis alle er enige. Det kan unægtelig ofte virke som en lang gang kværulanteri, men har alligevel skabt bemærkelsesværdige resultater i form af virksomheder og en “mini-kommune”. Der har dog også ind imellem været et beslutningstomrum, som har fået Pusher Street til at løbe helt af sporet.

I 2012 blev Christiania retligt normaliseret, så der gælder nu de samme regler her som i resten af Danmark. Spørgsmålet er, om det også har “tæmmet ” individualismen og anarkismen på Christiania?” (citat fra bogens bagside)

Adderende kan nævnes, at bogens 186 sider fremstår meget gennemarbejdet, oversigtsvenlig og velgørende kildemættet. Den er udgivet i 2022 og således opdateret, hvor en skitseret tidslinje (pag. 180-182) giver et fortrinligt overblik over Fristadens mange mere eller mindre kontroversielle tids- og handlingsmæssige nedslag.

Note

Bogen er fremstillet hos Books on Demand, Nordersted, Tyskland (samme store internationale og meget professionelle forlag, som denne blogejer også anvender) – ISBN 9788743046202

Foto: Erik Hulegaard

Links:

https://www.christiania.org/

https://faktalink.dk/titelliste/chri

https://im.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2022/aug/ny-aftale-med-christiania-underskrevet-

https://spiseloppen.dk/

https://ekstrabladet.dk/krimi/satudarah-i-manifestation-paa-christiania/9508415

 

DEL SIDEN

8 kommentarer til “Christiania – værested eller værksted”

 1. Jeg har aldrig besøgt Christiania, men har så sandelig hørt og læst megen borgerlig forargelse gennem årene, som rakte langt ud over det med stoffer. Det er godt, at der omsider er faldet lidt ro på, så beboerne kan leve deres liv i relativ fred.

 2. Som tidligere Christianshavner er jeg kommet i området i mange år både før og efter 1971. Jeg var været på Christiania en håndfuld gange; i starten til koncerter i Den Grå Hal. Det var en anden tid i 1971 – med mangel på billige ungdomsboliger – men området burde have været “ryddet” for mange år siden efter min mening. Nu er det jo blevet lovliggjort og der skal bygges nyt udlejningsbyggeri, så det bliver spændende om det bliver et godt sted i fremtiden uden “fotoforbuds-zoner”. Og tak for omtalen af en tilsyneladende god bog om Christiania.

  1. @Per Jan: En blanding af “research-besøget” og efterfølgende opdatering v./ den nævnte bog fra sommeren 2022 gav anledning til indlægget. 2022-aftalen, som Christianitterne “omsider” accepterede, kunne give håb om en mere social ro uden (for meget) euforiserende tankegods og udefra kommende krimiscener fra rockere og indvandrerbander.

 3. Jeg har stor respekt for måden Christiania har fungeret gennem årene. Det skyldes at jeg ved at politiske partier, kommuner, regioner og så videre har deres problemer og ofte med ulovligheder, korruption i ordets bredeste betydning (magtfordrejning er en bedre betegnelse, og er vistnok den, man bruger i juridisk sprog).

  De problemer, der har været i Christiania, er småting ved siden af Danske Banks forbindelse med Putin-DeutscheBank-Trump aksen via Estonia Banken, og den nye afsløring af Skatteministeriets håndtering af nye brud på refusions-skandalen er også massiv magtfordrejning, der strax burde for retten ud fra overordnet simpelhedsprincip: Det er skatteundragerne, som skal bevise at de har ret.

  (Dette er ikke en joke!)

  1. @DAX: I DK bryster vi os over manglende korruption, i hvert fald i det offentlige. Nogle vil sikkert også påstå, at det gælder for magtfordrejning. Men man kan ikke regulere sig ud af alle muligheder. Der vil altid være personer/ansatte/politikere, der bevæger sig i en gråzone og indimellem får overbalance. Jeg har mødt dem.

   Proportionen mellem Christiania og f.eks. DB´s pengevask i Baltikum, SKAT´s manglende kompetencer (kunne skrive længe om det emne) er til at få øje på. Nogle ville påstå, at Christiania-projektet inddæmmer samfundsudfordringerne med euforiserende stoffer versus den manglende inddæmning af egentlig økonomisk manglende kompetence. Vinklerne er flere. – Personligt håber jeg, at denne sommers politiske aftale mellem Christianitterne og regeringen omkring områdets fremtid vil bære frugt. Det må fornemmes, at Christianitterne (de ægte) ønsker det samme, da de tilsluttede sig aftalen.

 4. Pletskud – nej Christiania løser ikke samfundsproblemer med euforiserende stoffer. Det er klart nok, men at man kan få problemer med folk der ikke kan administrere hverken fødevarer eller drikkevarer ses overalt, også i den autoriserede, regulerede verden, sågar blandt sundhedspersonale. (Min morgenvægt var lidt for høj … men jeg lover at passe på!)
  Ja jeg håber også at den aftale, der blev indgået i sommer, vil bære frugt og give både de “ægte” og uægte Christianitter et pusterum og et fristed.

  1. @DAX: “Den autoriserede, regulerede verden” byder på (for) mange individer, der har vanskelig ved at administrere deres hverdag indenfor rammer, der modsvarer deres sociale, økonomiske og ikke mindst mentale status. Alkoholhjem (forskellige kristne inst.), Center for ludomani samt f.eks. shunt-op. (fedme) er blot nogle eksempler på mulig hjælp. Som du rigtigt skriver, ses også mistrivsel hos sundhedspersonale, hvor vægt- og alkoholproblemer (samt euforiserende stimulanser) også har taget en ubehagelig bid i hverdagen, hvilket kan undre netop i de miljøer, hvor højt vidensniveau skulle være en barriere.

   Vi krydser fingre for, at den indgåede aftale mellem regeringen og Christiania kan være sig operativ for begge parter.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

91 − = 88