En anderledes bogstavleg

Det startede med “Vild med bøger” i 1992 med henved 8.000 besøgende. Siden er passeret snart et utal af årlige bogmesser. I mange år var Forum (Frederiksberg) centrum for den årlige begivenhed, hvor der især de seneste år oplevedes en iltmangel, som forbløffende nok ikke forhindrede diverse kulturelle pinger og politikere m/k med ”portræt- og/eller samtalebøger” eller unge (feminine) stjernefrø med sarte og skamroste lyriske præsentationer at udfolde sig overfor en ikke sjældent kritikløs og kronisk smilende positiv ladet interviewer, der ofte nikkede som en Parkinson-patient.

Regiet skiftede til Bella Centret i Ørestaden (Amager, Kbhvn.) i 2012. Men hele showet har kun kunnet afbrydes af pandemiske årsager – Corvid-19. Talrige gange har man forladt messen med tunge æselører over de mange sproglige udgydelser fra diverse præsentationsscener belæsset med plastikposer fyldt af flyers og alskens forlagsreklamer, der ved en efterfølgende rationel visitation ofte endte i affaldscontaineren (den rigtige miljøsorteringsvenlige,  forstås!).

Det seneste Bogforum 2022 i Ørestaden bliver som de foregående afholdt en forlænget weekend i november, mere præcist denne weekend. Den slutter senere i dag søndag d. 06. november 2022.

Bogstavlegen er anderledes end den aktuelle politiske. Begge har dog fællestræk. Det kræver hjernearbejde at forene dem. Det kræver også fantasi og empati og tålmodighed. Det ene – det politiske – er forbeholdt et begrænset antal individer, hvorimod det boglige er åbent for alle  (enten ved køb eller bibliotekslån).

Arketyper

Jeg har besøgt en del af disse messer. Forum på Frederiksberg var som nævnt rammen i mange år, indtil stedet var alt for begrænset og messekonceptet flyttede til Bellacentret i Ørestaden. Indtrykkene er ofte et sammenfald af stikord. For snart en del år siden sammenfattede en kvik journalist på AOK-sitet de forskellige typer af deltagere/gæster på Bogmessen som:

1) Bognørden elsker bøger og kan slet ikke begrænse sig. Han eller hun læser i øst og vest og interesserer sig principielt for alle forfattere og alle emner. Nørden elsker non-fiction, historie, geografi, rejsebøger og politiske biografier, og han synes, det er fedt, når journalister skriver bøger.

2) Litteraten mener det med bøger alvorligt. Meget alvorligt. Litteraten læser ikke bøger for sjov. Han læser, fordi han skal. Nogle er født med en sølvske i munden, litterater er født med runde briller. Ofte vil man også møde litteraten med skægstubbe og sort kaffe og det er, fordi vi må forstå, at han ikke har tid til at barbere sig eller sove; han læser og rubricerer konstant. Naturligvis mener han, at alle bøger bør læses på originalsproget og han har selv en oldgræsk udgave af Homérs »Odysseen« liggende fremme.

3) Krimifan´en – Når nu ikke Jussi Adler-Olsen selv kunne møde frem, er det både bekvemt og praktisk, at han også findes i en norsk udgave. Han hedder Jo Nesbø og er aktuel med 9. bind, »Genfærd«, i sin serie med den norske politimand Harry Hole i hovedrollen. Den kom han og fortalte om. – Krimifan’en synes ikke, det er vigtigt, at krimier er godt skrevet. Ofte er det nok, at det er en kvinde, der er hovedperson – og forfatter.

4) Blogklub-mennesket – Hanne-Vibeke Holst er et sikkert hit hos bogklub-mennesket. Hun har skrevet en række populære romaner – ikke mindst magttrilogien »Kronprinsessen«, »Kongemordet« og »Dronningeofret«, der alle er sikre bogklub-hits. Hendes roman, »Undskyldningen«, er ikke nogen undtagelse. Som medlem af en bogklub risikerer man ikke at blive udfordret litterært, men konstant bekræftet på sit eget niveau.

5) Kendislæseren – Kendtes livshistorier. Det har omslag, det er indbundet og det ligner en bog, men ingen litteraturkritikere kunne nogensinde drømme om at kalde det litteratur. Sådanne bøger vil de tage mellem venstre hånds tommel- og pegefinger og holde hen over papirkurven, men vores læsende stalker er ligeglad. Hun eller han elsker at læse de kendtes erindringer, biografier om kendisser og ikke mindst samtalebøger.

##########

Lydbøger (f.eks. Mofibo) har stor tiltrækningskraft for mange

Aktuelle indtryk

De sædvanligvis ca. 30.000 besøgende over tre dage (4-6. nov. 2022)  fordyber sig i selektive bibliofile øjeblikke, foredrag af mere eller mindre kendis-forfattere og har – hvis muligt – øjeblikke af kontakter og indimellem åndrige dialoger med repræsentanter på de forskellige messestande.

I de følgende nogle yderligere indtryk fra dette års messebesøg:

Refleksioner – post festum

Jeg erindrer stadig et skræmmende præcist udsagn fra en journalist om den årlige bogmesse (2006 i Københavns Forum), at det var det grå gulds Roskilde Festival. Jeg kan ikke sige det mere præcist!

Det kulturelle feudalsystem markeres og masseres på messen som altid. De kendte snakker med og om de kendte. Enten sammen eller sammen på en af scenerne. De fleste er medievante og derfor klar over, at det er de korte (og gerne lidt morsomme) statements, der skal afleveres fra diverse opstillede scener. Nogle enkelte er så selvglade i deres egen forestilling om at være “kulturradikal”, høje oplagstal på det litterære CV, at det næsten er ubærligt. Læseren skal slippe for navneopråb.

“Bekendelses-litteraturen” udkommer pudsigt nok altid omkring terminen for bogmessen. Så kan den viden- og sladdertørstende læserkreds passende investere i bogen som f.eks. julegave. Indholdet af de fleste af denne type er ofte selvfølgeligheder, gentagelser af almindelig kendt viden (=sladder) garneret med en enkelt eller to indiskretioner, der sælger en overskrift; i visse tilfælde har SoMe-platforme bygget baggrunden for bogen op i umiddelbar tidsmæssig nærhed. Sex og alternative livsformer sælger næsten altid. Vi lever i en “regnbuetid” (læseren forstår sikkert…). – Adskillige “kunstnere” er blevet millionærer på dette, nogle har selv klistret bogstaverne sammen, andre har ladet en ghostwriter om det udfordrende arbejde.

For dem, der ikke kan få nok af bogmesser, er Bokmässan i Gøteborg mere end dobbelt så stor. Den afholdes sædvanligvis i september. Verdens største af slagsen er stadig Frankfurt am Mains i oktober, hvor besøgstallet er mindst 3-4 gange større end Bogforum i Bella Centret.

Foto:  Erik Hulegaard