Intro
Onkel Toms hytte var den mest solgte roman i 1800-tallet og påstås at være den anden mest solgte bog overhovedet – kun overgået af Bibelen. Den findes i dag på næsten alverdens sprog, og selvom den oprindeligt er skrevet for voksne, har den erobret en sikker plads i den klassiske ungdomslitteratur.
Handlingen er i korthed: Hovedpersonen er den pligtopfyldende negroide slave Tom, der er en dybt værdsat og betroet slave hos en rar, hvid familie i Kentucky. Familien kommer imidlertid i store økonomiske problemer og de bliver – meget imod deres vilje – nødt til at sælge Tom. Han ender til sidst hos den brutale slaveejer Legree i Louisiana. I mellemtiden arbejder han som slave forskellige steder, men må leve adskilt fra sin kone og sine børn. Ud over Tom hører man bl.a. om Eliza og hendes mand George, der stikker af i håbet om at opnå frihed i Canada, om den lille, hvide pige Eva, der tydeligt fornemmer slavernes lidelse, og som bliver tæt knyttet til Tom, og om den uvidende slavepige Topsy, der bliver Evas veninde. (delcitat fra BF Viatone)
Husflytning
For de individer, som f.eks. blogejeren, der havde deres periodevise gang ved Østerport Station, erindres den særegne bygning i den københavnske Østerbro bydel, hvor den var opført. “Onkel Toms Hytte” blev bygget af en tysk jøde ved navn Louis Islin i 1904 og stod færdigt i 1905. Som gammel sømand kendte han sin gang og jargonen på skibene og kunne forstå deres behov. Han fik etableret en god skibsprovianteringshandel. Med søfolkene byttede han af og til vare til eksotiske dyr, så man kan vist rolig sige, at det var en blandet landhandel han drev. Huset blev dog hurtigt for lille, og i 1908 udvidede han til den størrelse det har i dag.
En skrøne lyder således: Onkel Toms Hytte er bygget i to omgange. Den sydlige fløj var oprindeligt opført på koloniudstillingen, hvor Tivoli og Rådhuspladsen ligger i dag. I dette lille hus blev, under koloniudstillingen i 1905 for Island, Færøerne, Grønland og Dansk Vestindien, fremvist to negerbørn, en dreng og en pige, der var hentet i den daværende danske koloni. Disse børn blev hver dag ad Vesterbrogade, for den undrende Københavnske befolkning bragt til udstilling stående i det lille hus, som et eksotisk indslag.
Louis Islin døde i 1922 og købmand Lind overtog huset. Samme Lind syntes at huset havde en vis lighed med et vikingeskib og hans forretningsbomærke blev derfor et vikingeskib. Senere drev Niels Jondahl i mere end 50 år tobaks- og vinforretning. I gode tider gennem tyverne og trediverne. I krigens tid var det vel også godt at være tobakshandler, især hvis man røg. Men i halvfjerdserne, da containeriseringen lagde store dele af Frihavnen øde, var det slut med den gode handel.
I 2005 besluttede Borgerrepræsentationen i København, at den navnkundige ‘Onkel Toms Hytte’ ved Østerport Station skal rives ned for at give plads til en udvidelse af baneterrænet. Forud var gået flere års diskussioner og en del modstand, som kendes så godt i det danske velfærdssamfund.
Men glædeligvis blev det gamle hus så demonteret sten for sten, alt blev nummereret og pakket ned. Bindingsværket blev renoveret. Herefter blev huset genopført på Bjerregårdsvej i den københavnske bydel Valby (en sidevej til Valby Langgade tæt ved Carlsberg-grunden), med de samme skævheder mv., men nu med en kælder og atriumgård, som fundament. Den ”gamle” bygning har dermed fået en ny placering og et nyt og mere moderne ”liv”.
Bygherren Edlund A/S stod for en totalrenovering af bygningen, med stor respekt for det gamle hus og det gamle håndværk. Bl.a. er kældergulvet sænket ca. ½ meter, alle kældervægge og søjler blev understøbt for at opnå højde nok til etablering af et køkken med spisefaciliteter i kælderetagen. Stueetagen og 1.sal er indrettet som moderne kontorlokaler. Alle fugerne på facaderne er fræset ud og fuget om. Der blev etableret en ny kantinebygning i kælderetagen mod haven, der er anlagt med gamle brugte granitsten og udtjente gamle granitsøjler fra en vinmark i Frankrig.
Refleksion
Vi lever (gudskelov) i en tid, hvor begrebet “genbrug” har fået materialiseret værdi. Ovennævnte er således et fint eksempel, som jeg nød i forbindelse med passage fra et kalenderkryds (aftale) til et andet i nærheden i den københavnske Valby bydel en lun efterårsdag anno 2022.
Link:
https://clausib.blogspot.com/2011/12/onkel-toms-hytte-genopfrt-i-valby.html
Oh, hvor er det længe siden, jeg fældede en ungdomståre over Onkel Toms skæbne. Bogen står stadig i min reol, om end den ikke har været åbnet i mere end 50 år.
Og hvor er det en solstrålehistorie, at det smukke, gamle hus er blevet bevaret så nænsomt.
@Eric: Jeg kom meget på Bjerregårdsvej som dreng (1950´erne). Under min research i området hin lune efterårsdag mødte jeg en tv-kendis, der blandt andet kunne fortælle om, at mange af de pragtfulde gamle villaer/palæer rundt om Onkel Toms hytte var opkøbt af en amerikansk kapitalfond (Blackstone). Men ikke onkel Toms hytte og godt det samme!
Nostalgi er en spændende følelse!
Jeg synes bygningen virker bekendt; jeg har sikkert set den i Valby, for jeg husker ikke huset ved Østerport Station, som i øvrigt er blevet fint restaureret og har fået sit gamle tårn tilbage. Hvis jeg har læst Onkel Toms hytte, så har det været i serien “Illustrerede Klassikere”. Borgerrepræsentationen har gennem årene tilladt nedrivning af mange historiske bygninger, så godt at denne bygning blev reddet ved en flytning til Valby. Den lille dreng fra Vestindien – Victor Cornelins – har jeg mødt til et foredrag for mange år siden – og jeg har hans erindringsbog. Han blev meget velintegreret, sikkert på grund af en positiv livsindstilling.
@Per Jan: Fint supplement med Victor C. Apropos supplement ses i linkets kommentar (nederst) følgende:
“De to såkaldte negerbørn må da være de selvsamme, som kom på Det Kgl. Vajsenhus. Pigen døde kort tid efter, men drengen blev uddannet lærer og endte som skoleinspektør på Lolland. Dansk Skolemuseum blev desværre nedlagt i 2008, hvor samlingerne er overført til Danmarks Pædagogiske Bibliotek, men ellers spørg http://www.vajsenhuset.dk“
Det er en se-værdig bygning! Ved juleturen til København rettere Frederiksberg vil jeg lægge vejen omkring Onkel Toms Hytte!
@DAX: Bjerregårdsvej 16 i Valby afventer dit besøg 😉
Thank you so much for sharing this information. An ancestor of mine, Frans Schwartz the artist, lived in this house in Valby. We hope to visit in June 2024.
@Jacqui: Thanks for your attention. The link is a certain local and updated (July 2023) information regarding the house. You may place the text in Google translate and retrieve the latest news. – Regarding the district Valby is a population of the municipality Copenhagen at about 62.000 inhabitants.
https://kobenhavnliv.dk/kobenhavn/unik-valby-villa-sat-til-salg-for-kaempe-millionbeloeb-kan-blive-det-dyreste-nogensinde