Overskriften er lidt luftig. Det er overskrifter indimellem, især når de ikke helt dækker indholdet. I går var det Helmuts fødselsdag, men af naturlige årsager kan han ikke modtage min gratulation og helt sikkert – titusindevis af andres. – Det vender vi tilbage til (som studieværterne er indøvet i at sige for ikke at tilhørere eller seere forsvinder).
Fotografen
Helmut Newton blev født Helmut Neustädter. Han var en tysk-australsk fotograf , der særligt blev berømt for sine fotografier af nøgne kvinder. Han voksede op i Tyskland. Som dreng i 1930´ernes Berlin sad han tit begravet med næsen i sin moders tyske modemagasiner. Helmut udviklede en smag for modefotografi og kom som 16-årig i lære hos en kvindelig fotograf.
En anden tysk kvindelig fotograf – Adolf Hitlers berømte og foretrukne dokumentarinstruktør Lena Riefenstahl, fik også stor indflydelse på hans senere fotokunst. Newton var af jødisk herkomst. Det medvirkede naturligt til, at han i 1938 valgte at forlade sit fødeland, men forinden nåede han at fotografere Riefenstahl nogle gange. Helmut Newton flyttede først til Singapore og senere Australien. Dernæst boede han i Monaco og USA med sin mangeårige livspartner “Alice Springs”.
Arken
Jeg kendte navnet Helmut Newton forinden. Men det kan ofte opleves med såkaldt kendte kunstnere, at man først bliver virkelig interesseret/fanget af deres kunst (alle typer af kunst), når den opleves live.
En udstilling (13. sept. 2003 – 18. jan. 2004) satte rigtig gang i min interesse. Stedet var Arken Museum for Moderne Kunst. Et kunstmuseum i den sydlige storkøbenhavnske forstad Ishøj, der for øvrigt topper listen i Danmark over fleste nyfødte født af indvandrere eller efterkommere. I nutiden har 39 procent af Ishøj Kommunes borgerne anden etnisk baggrund end dansk. 33 procent af kommunens borgere er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande.
Og mere faktuelt er ARKEN en selvejende institution og et statsanerkendt museum, der blev indviet den 15. marts 1996 som en del af Kulturby 96. Som de skrev i deres intro til udstillingen: “(…) du kan opleve kunst og arkitektur i verdensklasse”.
Og nu nærmer vi os….
September 2003
Fotoudstillingen i de nævnte måneder indeholdt to adskilte udstillinger, separeret i serier Sex & Landscapes og Yellow Press af den verdensberømte tyskfødte fotograf Helmut Newton. Han var allerede på daværende tidspunkt en højt betalt og eftertragtet modefotograf for alverdens modemagasiner (Elle, Vogue, Marie Claire etc.).
Hertil kom nogle meget anerkendte foto-portrætter af Tysklands kanslere Helmut Kohl og Gerhard Schröder samt Frankrigs kontroversielle højrefløjspolitiker Jean-Marie Le Pen (fader til nuværende partileder Marine Le Pen, Front National (siden 2018 Rassemblement National)).
Nævnte udstilling viste netop den formidable bredde i hans fotokunst. En blanding af bestillingsarbejder og fotografier, hvor Helmut Newton følger sine egne interesser og (ikke mindst) impulser. Inspirationskilderne er temmelig forskellige, fra pornografi til tysk landskabsmaleri. En betagende blanding af “iscenesat virkelighed”, fiktion og fantasi i blandet gradbøjning af moral, alt sammen indrammet og så….alligevel syntes der ikke at være rammer. Fantasien var den evige følgesvend for kunstneren og for beskueren.
Jeg har haft den oprigtige fornøjelse af at se en del kunstudstillinger i ind- og udland (foto og malerkunst), af ukendte og kendte med vidt forskellige stilarter, motiver etc. – Det er sket enten af egen drift eller via venlige invitationer til såkaldt “fernisering”.
Lad mig erkende: Den franske Riviera (et af mine absolutte yndlingssteder) er rig på især malerkunst, hvor Fondation Maeght (Saint-Paul de Vence i Provence) skiller sig ud. Men også Newton så charmen ved Cóte d´Azur. Gennem mange somre boede han i Monte Carlo (Monaco), hvor kendisser stod i kø for at blive foreviget af hans linse. – Hvilken linse!!!
Parløbet
Det hører til sjældenhederne, at en verdenskendt kunstner ikke bare danner par med sin hustru/ægtemand, men også viderefører samlivet i en fusioneret version til sine artistiske kompetencer. Således kender enhver – fortrolig med fotografen Helmut Newmans kunst – hans mangeårige full-time partnerskab med Alice Springs. Også hun er fotograf. Det påstås, at nogle af hans bedste billeder skyldtes hende…..
Selvfølgelig kan der nævnes andre eksempler på artistiske partnerskaber, blandt andet indenfor arkitektur og videnskab. Jeg associerer altid med det amerikanske designerpar Charlie og Ray Eames, hvis møbeldesign ofte er en fryd for øjet (og meget tit også for ryggen modsat mange andre møbeldesigneres produkter).
Australsk-fødte Alice Springs fødenavn var June Browne. Hun var oprindelig model, skuespiller og derefter fotograf. Ægteskabet med Helmut Newton varede 1948-2004. Modsat sin ægtemand lever Alice Springs (f. 1923) stadig.
Danske modeller
Blandt Newtons danske modeller var Gitte “Stallone” Nielsen, Vibeke Knudsen (foto nedenfor) og Bente Lundquist (foto ovenfor). Sidstnævnte fortalte i et interview (Kun for kvinder, B.T. 31. maj 2004, pag. 11) bl.a.:
“Helmut var en stor kunstner, som mestrede balancen mellem det vulgære og det elegante. Han vidste altid, hvad han ville have, og han overvågede nøje sine hår- og makeupfolk, så looket blev det helt rigtige.”
“Han prøvede altid at fange et øjeblik, hvor der skete noget. Engang skulle jeg gå ned ad Boulevard Saint-Germain (Paris) iført pelsfrakke og med en hund i snor. Helmut bad mig om at puffe til folk, mens jeg gik forbi dem, for at få et forarget udtryk fra dem.”
Det var også danske Vibeke Knudsen, som stod model til Helmut Newtons mest berømte modebillede. En kvinde med drengefrisure, som er iført nålestribet jakkesæt og står i en mørk gade med en smøg nonchalant holdt mellem fingrene. – I de år og senere var Helmut Newton af mange regnet for verdens bedste i sin genre.
Udstillinger – Berlin
Nævnte udstilling i Arken var blot en af de talrige på Globen, som er blevet kurateret af diverse museer. Et særligt museum er værd at nævne i denne forbindelse, nemlig Im Museum für Fotografie, Jebensstraße 2, 10623 Berlin.
Jeg har været i den tyske hovedstad lidt mere end en håndfuld gange. Det er blevet til flere (gen-)besøg i det fabelagtige fotomuseum, der selvklart varmt kan anbefales.
Et lille kik ind i museet kan tilføre læseren et fornemmelse af Helmut Newtons særlige fotokunst ved at klikke på:
https://helmut-newton-foundation.org/en/
Til lykke Helmut
Når indtrykkene har lagt sig efter besøget på linkets indhold, forstås bedre overskriften, når det samtidig nævnes, at Helmut Newton ville være fyldt 100 år i går d. 31. oktober 2020.
Helmut Newton
Tillykke til Helmuth Newton. Jeg har nok læst om ham før, men ikke rigtig hæftet mig ved navnet. Han er da bestemt værd at kende. Jeg er ked af, at jeg ikke fik set udstillingen på Arken. Det var spændende at læse, hvad du fortæller. Jeg holder meget af at se på fotografier og af at gå på kunstmuseer – det bliver dog oftest til Louisiana.
@Madame: “Artistiske spejlbilleder af virkeligheden” – som jeg ofte benævner foto- og/eller kunstmalerudstillinger for mig selv og andre. Selvklart er Louisiana i Humlebæk et valg for kommentatoren, ligesom det også periodevis var for mig, da jeg boede på Frederiksberg. En nær ven i Hovedstaden er kunstmaler, hvilket er medvirkende til at stimulere og vedligeholde min interesse. “Du maler med ord”, som han siger.
Begrebet “smag” er en finurlig størrelse. Jeg er sikker på, at Madame og gemalen har rejst en del, herunder forhåbentlig også haft muligheder for at besøge Benelux-landene, hvis historiske flamlændere i perioder har udøvet en sjælden penselvirtuositet. Det er verdensklasse….ligesom fotovirtuosen Helmut Newton.
Endnu en aktuel og meget velresearchet blog om en dygtig fotograf og kunstner. Jeg har en af hans bøger fra 1976 og har besøgt museet i Berlin, så jeg kender ham udmærket og synes han er en af de bedste indenfor denne fotogenre.
@Per Jan: Jeg var 99 procent sikker på, at du under dine mange Berlin-ture havde besøgt museet og nydt “linse-kunstneren”. Som du så rigtigt antyder, har han sin egen genre, men kompleksiteten har i perioder også tilført hans fotokunst nogle eksempler. – Research – jovist, du kender jo mig efterhånden godt nok. 😉
Jeg kendte godt navnet Helmut Newton, men jeg er ikke sikker på hvorfra – jeg tror det er en bog jeg arvede fra min sviger-farmor eller også noget fra et dameblad – en session, hvor et firma havde bedt ham om at gøre “strømpebukser sexede” (det var svært for mange, men ikke for Newton!)
@DAX: Altså – “sexede strømpebukser” og så Helmut Newton. Alice Springs må havde hjulpet ham, ellers var det aldrig gået med hans tanker om kvindekønnet. 😉
OK – men når man er fotograf af fag og elsker at arbejde med billeder, så kan man godt – empatisk – sætte sig ind i andres følelser 🙂
@DAX: Ja, bestemt…det var jo medvirkende til Newtons verdensberømmelse (nok tilsat et gran af ikke salt, men kynisme 😉 ).
Et nyt bekendtskab for mig – tak for introduktionen!
@Eric: Selv tak! – 😉
Jeg ved ikke, hvordan det er lykkedes mig ikke at være stødt på eller bemærket Helmut Newtons fotokunst, men skammeligt er det. Mange tak for horisontudvidelsen, som bestemt kalder på yderligere fordybelse.
@Uffe Jerner: Selv tak! – Når Corona-situationen normaliseres i 2021 og kufferterne igen skal motioneres på den nordsjællandske matrikel, kunne en kort flyvetur til den nye Berlin-Brandenburg lufthavn – netop indviet 31/10/20 med ni års forsinkelse – være et rejsemål og Im Museum für Fotografie, Jebensstraße 2, 10623 Berlin besøges. 😉