For de mere modne årgange af læsere, der (som blogejeren siden 1966) har besøgt Oslo over en længere årrække, erindres delingen af togforbindelsen i den norske hovedstads centrum i Vestbanen og Østbanen. Der var ingen persontog mellem de to stationer, og den eneste forbindelse var med en “havnebane”, der på noget af vejen gik gennem nogle af byens mest trafikerede gader.
Men så skete der et økonomisk mirakel om 1969/1970. Olien i den norske del af Atlanterhavet blev konstateret og sidenhen har det medført en enorm rigdom for det norske samfund. I nutiden (2024) vurderes den norske statslige oliefond at indeholde værdier for 12.500 mia. dkr. Det medførte – trods den norske stats (fornuftige) budgetdisciplin – et investeringsboom fra især slut 1970´erne og 1980´erne og frem, hvilket gav resultater i form af offentlige investeringer i bl.a. logistik. Et – blandt talrige eksempler – var Oslotunnelen.
I 1980 åbnedes den og skabte forbindelse mellem øst og vest koblet sammen med etableringen af den velfungerende og moderne ret store Oslo Centralstation, hvorefter al togtrafik i hovedstaden naturligvis blev samlet her. Men “Vestbanestasjonen” forblev dog i brug frem til 1989, hvor den resterende trafik blev overflyttet til Oslotunnelen.
Selve Vestbanestationens hovedbygning (øverste foto) fastholdtes og blev i opgraderet version konverteret til….
Nobels Fredssenter
I nutiden er det blevet et velfungerede udstillingsvindue for Nobels Fredspris og de idealer, den repræsenterer. Centret er også en arena, hvor kultur og politik smelter sammen for at fremme involvering, debat og refleksion omkring emner som krig, fred og konfliktløsning.
Under mit seneste Oslo-besøg (ultimo marts 2025) fandt jeg – blandt andre “kalenderkrydser” – anledning til et genbesøg, vel som en slags modvægt til hverdagens krigserklæringer, krige, forsøg på våbenhviler og tilbagetrækninger, territoriekrige, trusler o.l., der beskæftiger næsten enhvers tankegang, når der åbnes for mediernes reportager.
Fredssenteren påstår i deres intro, at der kommer omkring 200.000 besøgende på årsbasis. Den solbeskinnede lune marts hverdag var besøgstallet yderst beskedent, og der var rigelig med rum og tid til at botanisere over diverse fakta på de respektive særudstillinger. Nedenfor nogle tekst- og billedeksempler. Interesserede læsere kan med fordel dykke ned i links indhold f.s.v.a. de for tiden to særudstillinger:
mrk. “The Message to Humanity” https://www.nobelpeacecenter.org/utstillinger/fredsprisutstillingen-2024-a-message-to-humanity
mrk. “The Echo Chamber” https://www.nobelpeacecenter.org/utstillinger/the-echo-chamber
Alfred Nobel (1833-1896)
Alfred Nobel var ikke gift, og han efterlod sig ingen børn. Året før sin død skrev han et testamente, hvori han efterlod langt størstedelen af sin formue til en fond, hvis renter skulle finansiere fem internationale priser i fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur og fredsarbejde. Midlerne skulle forvaltes af en stiftelse, Nobelstiftelsen.
Han bestemte endvidere at fire af priserne skulle uddeles i Stockholm, mens fredsprisen skulle uddeles i Norge af en komite valgt af den norske storting.
Nobelprisen blev efter Alfred Nobels død uddelt første gang i 1901 på Nobels dødsdag 10. december.
Refleksion
En opsnappet engelsksproget besked fra et af de utallige medier, hvis indhold passerer mine øjne, for et stykke tid siden komplementerede præcist den tanke, som har indtruffet sig hos mig selv: Nemlig at US-præsident Donald Trump ser sig selv som den store fredsmægler, der angler efter netop “Nobels Fredspris”, som (sikker til inderlig misundelse for Trump) blev tildelt hans forgænger Barack Obama i 2009.
Alfred Nobels opfindelse af krudtet var i sig selv dynamisk. Den forestående kolossale militære oprustning af Europas lande “nyder godt” af denne opfindelse og forannævnte Donald Trump var tilsyneladende to gange i 2024 personlig tæt på også at “nyde godt” af denne opfindelse.
Til inspiration……
Links
https://www.nobelpeacecenter.org/en
Det er meget længe siden, jeg har været i Oslo, men det kunne være, at det var på tide at genopfriske oplevelsen.
Der er unægteligt noget paradoksalt ved, at der er indstiftet en fredspris og oprettet et fredscenter i ‘sprængstofeksperten’ Nobels navn. Men fredscenteret og de to særudstillinger ser ud til at være et besøg værd. Den spektakulære ‘The Echo Chamber’ har jeg umiddelbart svært ved at forbinde med fredscenteret, men det skyldes nok min begrænsede fantasi.
Apropos det norske ‘olieeventyr’ kan jeg anbefale de tre sæsoner af dramaserien ‘Lykkeland’, der kan ses på dr.dk, og som med lidt god vilje kan ses som en norsk ‘Matador’.
@Uffe Jerner: Jeg deler kommentatorens reservation overfor “The Echo Chamber”; et emne, der sikkert – hvis tid og lys haves – kan elaboreres meget i og med – https://designovation.dk/ekkokammer/ – enhver recidiverende museumsgæst kender fornemmelsen af en “særudstilling”, der skal fylde ud, når den primære performance ikke fylder alle rummene. 😉
Mit fokus var selvklart de (kendte og mindre kendte) historiske prismodtagere. Stilheden og de forskellige personhenførbare data (foto, tekst) er rigtig god præsentation.
Og ja, jeg følger (og har altid gjort det med Skandinavien) meget med i Norge (og Sverige), herunder nævnte “Lykkeland” samt i nyere tid et andet tidsbillede af Oslo, Norge, nemlig EXIT (om de nynorske milliardærer).
Jeg har endnu Oslo til gode, og måske kommer der en dag, hvor det bliver for varmt at tage til Olivenland.
Ekkokammeret har vel en fin plads i en “fredsudstilling”. De, der befinder sig i et ekkokammer, er lidet tilbøjelige til at lytte til og forstå andre med respekt, og det leder nemt til ufred. Se blot på det polariserede USA og regeringen med Stump i spidsen.
@Eric: Der kan være ganske varmt en sommerdag i Oslo, der ligger nede i en “gryde”. Men den norske natur adskiller sig væsentligt fra Olivenland og den rekreative faktor kan være svær at få øje på. – Dine bemærkninger om sociopaten alias Stump kan vist få tilslutning af (et stigende antal) millioner i den vestlige verden; det værste er næsten, at vi ikke har set enden endnu.
Fint billede af Vestbanestasjonen/Nobels Fredscenter. På et luftbillede ser det ud som om det næsten er omsluttet af Nasjonalmuseeet!
Hvis Trump skulle få Nobels fredspris, skulle det være sammen med Putin, når det nu ser ud til, at de i fællesskab skal afslutte krigen i Ukraine. Forhåbentligt er det helt utænkeligt at mafiabossen i Det Hvide Hus vil få fredsprisen.
@Per Jan: Topografisk har du helt ret. Det nye (samlende) Norges Museum ligger næsten og omslutter den gamle bygning. Samme museum blev omtalt her på bloggen med indlægget https://hulegaard.dk/kunstens-milliarder-nasjonalmuseet/
At Trump og Putin en decemberdag anno 202X skal stå i Oslo rådhussal og få overrakt en 1/2 Nobels Fredspris ville være dette årtusindes største joke.
Uha tal notation, jeg læste 12,5 mia og tænkte det er da ikke ret meget …
Men det er fordi vi bruger dot/punktum som tusinde-adskiller. Jeg ville ønske at nogen havde gjort op med det for 40 år siden.
@DAX: 12.500.000.000 er skræmmende mange penge i den statslige norske oliefond. Det største indestående i en offentlig “kasse”.