Lund domkirke

Denne side er en underside til blogindlægget “Universitetsbyen Lund”.  Ledende tekst om domkirken øverst og billedindtryk nederst.

Link tilbage til hovedsiden: https://hulegaard.dk/universitetsbyen-lund/

#########

Kirkerum

 

Det astronomiske ur. Ældste dele fra omkring 1424, restaureret 1923. Uret spiller ma – lø kl. 12.00 og 15.00, sø kl. 13.00 og 15.00.
Gud, hjælp mig at udnytte tiden. Lær mig leve nu.

Dåbskoret

For privat andagt. Ingen rundvisning er tilladt. Gud, du er hos mig, som blodet i min krop, som luften jeg indånder. Tak for at du har omsorg for os alle, både store og små.

Højkoret

Absidens mosaik er et Kristusbillede, udført 1925-27 af den danske kunstner Joakim Skovgaard. Højalteret blev indviet 1145. Altertavlen doneredes 1398 af fru Ida til Gladsax. Korstolene er fra 1370-tallet og bruges stadigvæk.
Gud, du er her og overalt. Du indeslutter mig på alle sider. Jeg kan ikke forstå det. Men jeg hviler i din hånd.

Koret med den syvarmede lysestage

Lysestagen er 3,5 meter høj, sandsynligvis fremstillet i Hamburg i slutningen af 1400-tallet. På den sydlige væg findes et stenrelief fra ca. 1510 forestillende Domkirkens beskyttere, bl.a. Knud den Hellige.

Krypt

 

Finnkolonnerne

Legenden fortæller at den nordlige kolonne forestiller jætten Finn som byggede Domkirken. En sandsynligere forklaring er at det drejer sig om Bibelens Samson. Hvem den sydlige kolonne (”Finns kone”) forestiller ved man ikke. Måske en byggearbejder som får styrke fra et uskyldigt barn?

Adam van Dürens brønd

Omkring en vandkilde skabte Adam van Düren 1513-1514 en brønd hvis karm forestiller samfundskritiske og komiske billeder samt tekster på plattysk.

Kryptens kor

Højalteret i krypten blev indviet 1123 af Lunds første ærkebiskop Ascer. Til den sidste ærkebiskop Birger Gunnarsen lod Adam van Düren 1512 udføre en storslået sarkofag.

(teksten delciteret fra Lunds Domkirke)

og nederst i krypten under domkirken:

 

Foto: Per Jan Andersen

Links

https://lundsdomkyrka.se/dansk/

 

DEL SIDEN

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

31 + = 32