Universitetshuset
Intro – disposition
- “Lundsala”
- Lund generelt
- Lund – fortid – punktvis – summarisk
- Lund – nutid
- Link til selvstændig side om Lund domkirke
- Eksperimentariet Vattenhallen
- Andre visuelle indtryk
- Min gæst – Per Jan Andersen
- Afsluttende refleksioner
- Foto
- Links
##########
“Lundsala”
Sverige og Storbritannien har de seneste uger været højprofileret i medieverden. Det skyldes QE2´s død (08/09/22) og det afholdte svenske valg (11/09/22). De to stater har ikke voldsomt meget til fælles, men et eksempel kunne være, at de begge rummer to af de verdenskendte universiteter i mindre byer.
“Oxbridge” er velkendt som en sammentrækning af Oxford og Cambridge universiteter og i Sverige er Lunds og Uppsalas universiteter kendte, hvilket for øvrigt også gælder domkirkerne i de to svenske byer. Uppsala har Nordens største (dom-)kirke . Et besøg kan varmt anbefales og det gælder ligeledes Lunds domkirke, der bestemt heller ikke er en miniature. Sidstnævnte rummer effekter i sit indre, som bl.a. omtales nedenfor.
Sammentrækningen af de to svenske universitetsbyer “Lundsala” eller “Upplunda” bliver kun anvendt selektivt som aprilsnar eller lignende; så skulle sprognørder være beroliget. 😉
Universitetsbygning (Musik m.m.)
Lund – generelt
Lund præsenteres officielt som “en industri-, universitets- og stiftsby i Sveriges sydligste län, Skåne, 17 km nordøst for Malmø”. Den er en charmerende universitetsby, præget af de ca. 46.000 studerende ved byens fakulteter fra hele verden. Lunds Universitet er blandt verdens 100 bedste og har afdelinger i såvel Lund, Helsingborg som Malmø.
Lund besidder samtidigt et rigt kulturliv. Byens centrum forekommer den besøgende (sept. 2022) generelt meget velholdt. Lund er med sine ca. 92.000 indbyggere Skånes tredje største by efter Malmø (317.000) og Helsingborg (110.000). Med sin 1000-årige historie en af Sveriges ældste. Alle Lunds større (kulturelle) seværdigheder ligger i gåafstand fra centrum.
Lundalund – Universitetsparken i byens centrum (foto – blogejeren)
Lund – fortid – punktvis – summarisk
- Fra ca. år 1000 var Lund et vigtigt dansk kirkeligt og kongeligt magtcentrum. Det skånske landsting blev afholdt i byen.
- Omkring 1060 blev byen bispesæde.
- I 1103 blev et ærkebispedømme for hele Norden oprettet med sæde i Lund. I middelalderen havde Lund hele 27 kirker og klostre samt et bispepalads i Lundagård.
- Møntværkstedet var fra 1000-t. Danmarks vigtigste, indtil det i 1440’erne blev flyttet til Malmø. Kongens særlige embedsmand for Skåne havde sin residens i byen.
- I takt med Malmøs vækst mindskedes Lunds økonomiske og politiske betydning, men den beholdt sin kirkelige rolle helt frem til Reformationen i 1536, hvorefter samtlige klostre og kirker med undtagelse af domkirken, Skt. Peters Klosters Kirke samt Helligåndshusets Kirke, der stod til 1800-t., blev nedrevet, og byen reduceredes til en almindelig dansk provinsby.
- Med Freden i Roskilde 1658, hvor Skåne tilfaldt Sverige, fik Lund atter en position som kulturelt centrum.
- I Slaget ved Lund nord for byen udkæmpedes 4.12.1676 det afgørende landslag under Den Skånske Krig. Her mødte en dansk hær på ca. 10.000 mand under Christian 5 og general Carl von Ahrenstorff en svensk hær på ca. 7000 mand under Karl 11 og feltmarskal Simon Grundel-Helmfelt (1617-77).
- Slaget var det blodigste, der nogensinde er udkæmpet i Norden. De nøjagtige tab kendes ikke, men anslås at være ca. 5000 på dansk og ca. 3000 på svensk side.
- Med Freden i Lund 1679 afsluttedes Den Skånske Krig. Fredstraktaten kom i stand efter nederlandsk og fransk mægling og blev underskrevet 26.9.1679.
- Lunds betydelige udstrækning i middelalderen kan fornemmes i det delvis bevarede gadenet; fra Nørreport til Sønderport var der 11/2 km og fra Vesterport til Østerport ca. 1 km. Resterne af en 4 km lang fæstningsvold fra 1100-t., Högevall, kan ses i Stadsparken. Helt op til begyndelsen af 1800-t. var byens udbredelse afgrænset af volden.
- I 1856 kom jernbanen til og satte yderligere skred i den industrialisering, der var indledt få år tidligere på basis af lokale råvarer og trykkeriopgaver for universitetet.
- Op til 1. Verdenskrig begyndte Lund for alvor at vokse uden for volden. Ved Clemenstorget nær banegården opstod et kvarter med karrébyggeri i et rudenetmønster, Professorstaden mod øst kom til at rumme store villaer, og bydelen Väster byggedes for arbejderklassen.
- Mens andre bysamfund i regionen har været ramt af nedgangstider, har Lund i kraft af den dominerende offentlige sektor haft et støt stigende befolkningstal. Ikke alene universitetet med det tilknyttede sygehus er i stærk vækst, men også industrien har fået stor betydning.
- De gode trafikforbindelser til bl.a. den nærliggende storby Malmø betyder, at Lund også fungerer som soveby for denne.
- Samarbejdet mellem Lunds universitet og de øvrige universiteter i Øresundsregionen bliver udbygget gennem etableringen i 1997 af Medicon Valley Academy, der styrker samarbejdet mellem regionens universiteter, sygehuse og firmaer inden for medicin- og bioteknologi. Der arbejdes også på et fagligt bredere samarbejde i paraplyorganisationen Öresund Science Region.
- Den faste forbindelse mellem Danmark og Sverige blev indviet 01. juli 2000. Øresundsbron har siden været en logistisk realitet mellem København og Malmø. Den tidligere intensive færgedrift mellem København og Malmø/Limhamn er således indstillet. Broen “aflastes” kun af den stadig intensive Helsingør-Helsingborg færgeoverfart, hvis imponerende historik dateres til 1524, hvor Kong Frederik I besluttede at fritage Helsingør for al kongelig skat på den betingelse, at han og ”hans folk” skulle sejles gratis over Øresund. Siden er tonnagen blevet betydelig optimeret. 😉
Lund – nutid
Blogejeren havde en lun septemberdag en gæst (jf. nedenfor) med på et genbesøg efter cirka 12 års fravær i Lund. Vores tur var ramme planlagt. Vi startede med at køre letbanens rute fra byens centrum (ved Centralstationen), gennem den indre by (Clemenstorget etc.), Skånes Universitetssjukhus Lund placeret direkte på rutenettet (Lunds Universitet ligger bagved i østlig retning), Lunds Tekniska Höjskola og forbi kendte erhvervs- og forskningsområder.
Sidstnævnte indbefatter blandt andet forskerbyen IDEON og ESS, inden rutenettet afsluttes i den nordøstlige forstad Brunnshög, hvor ESS er planlagt. (jf. links nedenfor)
Letbanen blev indviet dec. 2020. Den er blevet kritiseret for sit rutenet mellem Lund Centralstation og Forskerparken og derved ikke i tilstrækkelig grad ved det etablerede rutenet kommet det mere borgernære miljø til gavn. Men som næste afsnit viser, er der en visionær mening med rutenettet. Begrebet “strategisk tidshorisont” kan være et uhyre abstrakt begreb, som også er oplevet (og opleves) i København (Ørestad, Carlsbergbyen, (dele af) København SV og Nordhavn i nutiden og Lynetten i fremtiden).
IDEON SCIENCE PARK (foto: blogejeren)
Netop den nordøstlige forstad Brunnshög (endestation for Letbanen) rummer eksempel på dette. Stadsudvikling Lund Kommune har netop (Facebook) orienteret om seneste, hvorefter Råängen er et skridt nærmere virkelighed. Tanken er, at der skal bygges boliger, arbejdspladser og børnehaver mellem Vindarnas park og Kunskapsparken.
Illustr: Stadsudvikling – Lund Kommune
Planprogrammet foreligger færdigt. Illustrationen viser, hvor gader, nye torve og andre mødesteder kan placeres i forlængelse af Letbanens endestation ved Brunnshög (nederste venstre hjørne). En mere detaljeret plan foreligger i 2023.
Efter den interessante letbanetur vandrede vi x kilometer rundt i Lunds centrum for at fornemme byens kulturelle udstråling. Det er i den forbindelse umuligt at komme udenom domkirken.
Se venligst særskilt afsnit for domkirken ved klik på link:
https://hulegaard.dk/lund-domkirke/
I den centrale del af Lund ligger også Frilandsmuseet, der består af over 30 kulturhistoriske bygninger fra 1600-tallet og frem til 1930erne. Ligeledes er der den otte hektar store botaniske have, der hører under Lunds Universitet. Den kan præstere 7.000 plantearter fra de fleste af Jordens planteområder. Nævnte naturarealer kunne ikke nås denne gang, men blogejeren har tidligere besøgt disse.
Saluhallen – et velkendt svensk forretningskoncept (foto: blogejeren)
Saluhallen mellem Botulfsplatsen og Mårtenstorget i centrum af Lund rummer mange små spisesteder samt specialbutikker, hvor man kan købe brød, ost, pølser, chokolade mv.
Eksperimentariet Vattenhallen
Mere sjov med bl.a. vand kan opleves i Vattenhallen Science Center på John Ericssons väg 1, et par km fra centrum. Vattenhallen er et sciencecenter / eksperimentarium om teknik og natur. Åbent i weekenden. (jf. link)
Andre visuelle indtryk
Når man vandrer i Lunds centrum, modtages naturligvis andre visuelle indtryk. En mindre selektion følger til slut:
Busten er rejst til minde om pavebesøget 31. oktober 2016 i Lund. Der blev skrevet historie i domkirken i Lund, da biskop Munib Younan, der var leder af Det Lutherske Verdenssamfund, og den katolske pave Frans skrev under på en erklæring om at arbejde sammen trods teologiske skel mellem katolikker og lutheranere.
Smuk (apotek-)forretningsfacade
Byens fornemme Grand Hotel
########
Min gæst
Gæsten til venstre og blogejeren til højre
Foto: Personale på Mat og Destillat, Kyrkogatan, Lund
Per Jan Andersen er min gamle klassekammerat. Vores relation er i nutiden omsmeltet til et nærende og interaktivt venskab. Hans tidligere professionelle liv rummede en absolut godkendt karriere i Danske Bank. Først i filialnettet og senere i Hovedsædet i Kreditafdelingen og en lang periode som ekspert i eksportfinansiering.
Såvel i det professionelle som private liv har han rejst i flere verdensdele med et åbent sind og en ofte både social og merkantil (HD i såvel udenrigshandel som i regnskab) tilgang til indtryk af variabel karakter.
Slægtsforskning og diverse juridiske vinkler på alskens emner samt foreningsliv matcher hans grundlæggende positive indstilling og åbenbare sociale gen. Nævnte optager en pæn del af hans pensionisttid, når familielivet (morfar-status) ikke beslaglægger agendaens rubrikker.
##########
Afsluttende refleksioner
Denne gang var det mit værtskab. Den skånske universitets- og domkirkeby Lund forekom såvel logistisk som historisk at være et fornuftigt valg for en dagsudflugt fra danske Region H for to modne drenge, der stadig er cerebralt og motorisk velkørende.
Ethvert valg er samtidig et fravalg. Turen var således nøje afstemt parametrene logistik, tidsforbrug og primære interesser, hvilket også indebar nogle fravalg. Derfor “omfavnes” universitetsbyens mange seværdige top sights i “links” nedenfor, så læsere kan botanisere i specifikke emner.
Henunder aftenen “mellemlandede” vi i Malmø, hvor den lune september aften udgjorde en meteorologisk ramme om lidt væske på Café Pronto på den gamle markedsplads – i nutiden stadig kaldet “Lilla Torg”, medens dagens indtryk blev fordøjet.
Min egen tanketrafik tog mig på en kortere retrospektiv tur nedad Memory Lane, der uafviseligt indeholder nogle sideveje. På > 10 overnatninger i Malmø gennem årene inkluderet diverse spændende, idylliske (og i sandhed det modsatte) oplevelser, herunder et kortere privat overnattende ophold i den berømte bydel “Rosengård”.
Nogle har benævnt Malmø som “Nordens Chicago”. I forhold til sin størrelse er det en hård by, selvom drabstallene er vigende i de seneste opgørelser; dog har Sverige stadig Europas højeste drabsstatistikker. En inderlig kontrast til det langt mere fredelige Lund (og Helsingborg), men derom en anden gang. 😉
Malmø CS – Pågatoget holder på perronens venstre side, medens vi venter på Øresundstoget hjem til DK
##########
Foto: Per Jan Andersen (hvor intet andet er nævnt)
Flere illustrationer kan betragtes på min Instagram-kto:
https://www.instagram.com/hulegaard/
Links
https://www.sydsverige.dk/?pageID=216
https://da.zhujiworld.com/se/1454330-lund/ (Lund i tal)
https://www.lu.se/ (Lund Universitet)
https://lundsdomkyrka.se/dansk/
https://europeanspallationsource.se/
https://vard.skane.se/skanes-universitetssjukhus-sus/
https://www.sydsverige.dk/?pageID=171 (Botanisk have)
https://www.historiskamuseet.lu.se/ (Historiska museum)
https://www.historiskamuseet.lu.se/ (Kulturhistorisk museum)
https://folkbiblioteken.lund.se/-/lunds-stadsbibliotek (Stadsbiblioteket)
https://www.vattenhallen.lu.se/
https://www.facebook.com/stadsutvecklinglund (Lund kommune orienterer bredt og informativt på Facebook)
https://www.facebook.com/sydsvenskanlund (Medieinformation med lokal islæt om Lund på Facebook)
https://www.skanetrafiken.se/ (Lokaltrafikken i Skåne)
En god og vel gennemarbejdet intro og appetitvækker til byen Lund.
Det er slående, som gamle kulturbyer har “sjæl”, når man sammenligner dem med nogle byer, der fx rejste sig fra WW2’s aske og ruiner.
@Eric: Helt rigtigt. Byen har sjæl. Den langt mindre skånske by rummer både gammel (dansk) historie og fremtid. Sidstnævnte er letbanen med til at forbinde fra den velholdte gamle bydel og til fremtidens institutioner som IDEON og ESS. Men også Medicon Valley (som jeg snusede til i min professionelle hospitalstid) er en platform for helseverdenen.