Kristianstad – en perle i naturen

Den skånske by Kristianstad ligger indenlands i den sydlige del af Sverige. Byen har 41.299 indbyggere og er kommunesæde i Kristianstads kommun med 83.191 indbyggere. Byen var indtil 1997 residensby i Kristianstads Län. Den er nu sæde for Region Skånes administration.

“Kristianstad er en hyggelig by med mange historiske bygninger, caféer og butikker. Besøg for eksempel den imponerende kirke Heliga Trefaldighets kyrka tæt ved hotellet, som Christian den 4. lod bygge. Besøg også Regionsmuseet og Kristianstads Kunsthal eller læg vejen forbi naturområdet “Vattenriket” i byens udkant.”

Således citeret fra en turistbrochure. Jeg nåede alle nævnte steder på en velplanlagt solrig forårsdag; mit absolutte primære ærinde var dog “Vattenriket”, der varmt kan anbefales enhver naturelsker.

Naturum – Vattenriket

I 2010 åbnede Naturum Vattenriket som mødested og udstillingsvindue for biosfærereservatet og har i mange år været en vigtig del af Kristianstads profil. Op mod 100.000 besøgende om året kommer her fra nær og fjern i alle aldre for at lære mere om Vattenrikets unikke natur og om arbejdet i biosfærereservatet.

Naturum henvender sig til en bred målgruppe, og der er gratis adgang. Konceptet arbejder ud fra den svenske miljøstyrelses retningslinjer med værdierne tilgængelige, imødekommende og inspirerende. I stueetagen er der en udstilling og på øverste etage er der et cafeteria.

Udstillingen er bemandet af naturvejledere, der viser vej ud i Vattenriket og fortæller om biosfærereservatet. Der er et rigt udvalg af programmer, hvoraf de fleste er gratis for besøgende. Hertil kommer bookbare foredrag og guidede ture. I udstillingen findes fisk fra Hammarsjön og livet under overfladen i de strømmende vandløb, viden om biosfærereservatet som besøgsområde og modelområde for bæredygtig udvikling. Ved besøgscentret er der også et auditorium med en fantastisk udsigt over besøgscentrets sø, hvor oddere og isfugle kan ses om vinteren.

Logistik

Kristianstad er nem at nå i bil via E22 motorvejen. Ellers togforbindelse via Malmø til Kristianstad C, hvorfra Vattenriket ligger i gåafstand (ca. 500 meter) fra centralstationen.

Illustrative eksempler:

 

In addition

Den imponerende Heliga Trefaldighets kyrka ligger over for Centralstationen (togstationen). Kirken kaldes også Nordens skønneste renæssancetempel og er opført i 1617-1628 af Christian 4 blot få år efter, at kongen grundlagde Kristianstad. Kirkens størrelse og udformning viser, at den danske konge må have haft store planer for sin nye by.

First hotel Christian IV ligger i Sparbankens gamle hovedsæde

Som beskrevet i korthed er der rigeligt at se i Kristianstad, der ligger i fornuftig afstand fra DK og i væsentlighed kan nydes på 1 dag. –  God tur!

Links

https://vattenriket.kristianstad.se/naturum/

https://www.sydsverige.dk/?pageID=214

DEL SIDEN

5 kommentarer til “Kristianstad – en perle i naturen”

  1. Du kommer sandelig omkring og er tilmed heldig med vejret. Det lyder som et spændende og inspirerende sted at besøge.

    1. @Eric: Det aktuelle maj-vejr i DK er optimalt for afvikling af diverse kalenderkrydser. Natur-konceptet i den gamle dansker-by er faktisk interessant at kigge på og har længe været på min to-do-list. – Fortsat god stress-af ferie på den østlige kyst af Don Corleone-land.

  2. Godt tip til at se en gammel dansk by i Sverige. På bykortet ser der ud til at være mange grønne områder i byen, så din overskrift “Kristianstad – en perle i naturen” passer fint. I mange danske kommuner – inkl. min, Albertslund, har man travlt med at nedlægge grønne områder for at bygge nye boliger. De gamle bygninger i Kristianstad ser flotte ud, men “Naturrum” bygningen finder jeg mere sjælden end køn. Heldigvis ligger den dog langt de gamle bygninger om måske vil træer en gang i fremtiden skjule bygningen delvist?

    1. @Per Jan: Naturum Vattenriket ligger smukt i en omgivet beplantning/natur tæt på centrum. Faktisk i 5-10 minutters gåafstand fra centralstationen. – Det er trist, når kommuner (=Albertslund) ikke forstår byboers naturlige behov for at være omgivet af natur og lader grådigheden (=skatteindtægter for nye borgere) være trumf.

  3. Nu er jeg igang igen og ser gamle indlæg. Dette indlæg får virkelig sat gang i planer om at komme på endages ferieture.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 + 2 =