Kolonierne på (halv-)øen

Overskriften kan umiddelbart lyde lidt kryptisk. Derfor kommer en nærmere udredning nedenfor. Indlægget var tidligere i “dokken” til sommeren, men blev fravalgt for andre input. Indholdet kan dog stadig anvendes med tanke for, at efterårsferien står for døren inden længe.

Feriekolonien Vesterborg på Thorø

Der er en særlig grund til, at flere tusinde københavnske skolebørn tager på sommerkoloni hvert eneste år. Med 29 naturskønne kolonier rundt i hele landet er der gode muligheder for nye venskaber og mindeværdige oplevelser i trygge rammer. Intro-teksten er fra Københavns Lærerforenings hjemmeside https://kolonierne.dk/.

Vesterborg ligger på Thorø, som er på 600.000 m2. Oprindelig var Thorø en ø, ca. 5 km sydøst for Assens, men ændrede strømforhold og havaflejringer har gjort Thorø landfast med Fyn, og i dag er der adgang til “øen” via en sandtange fra landsbyen Thorøhuse.

Københavns Lærerforening købte Thorø i 1930 af dødsboet efter direktør Harald Plum, der havde erhvervet øen til sommersted for sig selv.  Læsere med særlig interesse for erhvervshistorie vil nok erindre navnet Plum. Netop Harald Plum havde opbygget Det Transatlantiske Kompagni, men i 1923 brød firmaet sammen med en kæmpegæld, der var en af de vigtigste årsager til Landmandsbankens krak. Efter fallitten skød Plum sig på Thorø.

Plum havde startet opførelsen af Vesterborg (illustrationens foto øv.) for at indrette et museum for handel og søfart. Det nåede dog ikke at blive færdigbygget inden hans selvmord, og ved købet i 1930 blev de halvfærdige bygninger færdiggjort som ferie- og svagbørnskoloni. Med sine skove, strande, enge og marker udgør Thorø, “børnenes ø”, et fantastisk område med et væld af aktivitetsmuligheder.

Thorø udgør i nutiden en meget attraktivt rekreativt område, også udenfor feriesæsonen, hvor naturinteresserede (som blogejeren) kan nyde omgivelserne (køer, får, mange fuglearter etc.). Et stykke naturområde, som årtiers naturbevægelser har formet og som en platform under mine efterhånden talrige besøg året rundt har givet næring til mange tanker.

Ved kanten af den naturskabte dæmning til Thorø fra Fyn (Assens) ligger Thorøhuse. Det er et tidligere fiskerleje med smalle gader. Størsteparten af byens huse blev bygget i 1870-1920. Fiskersamfundet var præget af hårdt arbejde, slid og nøjsomhed, og husene var små og tætliggende. Netop den tætte bebyggelse med smalle gyder og stræder skaber i dag Thorøhuses idylliske bymiljø.

For enden af byens hovedgade, Jacob Gades Vej, boede for mange år siden en kær og nær person til mig. I samme område boede komponisten Jakob Gade fra 1943 til sin død i 1963. Han blev verdensberømt for kompositionen Tango Jalousie, der regnes for det mest spillede danske musikværk rundtom i verden.

Der findes vandrestier fra Assens til Thorøhuse, som fremgår af linkets indhold:

https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1qZ0H1fGc_x-_Y_FNd4yvsG_hpwFUgBA&ehbc=2E312F%3Fmid%3D1qZ0H1fGc_x-_Y_FNd4yvsG_hpwFUgBA&ehbc=2E312F&ll=55.25406501416078%2C9.891343500000014&z=14

Lidt billedindtryk fra seneste vandring (sept. 2024) nedenfor. Det sidste billede rummer en oversigt fra Kolonierne over de mange steder i Danmark, hvor der er indrettet baser af naturlegepladser for hovedsagelig københavnske børn. Selvom tiderne har ændret meget på den storkøbenhavnske sociale sammenhæng, er der stadig ifølge tilgængelige oplysninger stor søgning.

 

Kilder:

Kolonierne.dk

Assens Kommune

DEL SIDEN

4 kommentarer til “Kolonierne på (halv-)øen”

  1. Feriekolonier var og er en glimrende institution, som giver brostensbørn en mulighed for at komme “på landet” og i fælleskab opleve en anden verden.

    1. @Eric: “Brostensbørn” o.m.a. vil sikkert give dig ret. Det er glædeligvis utroligt sjældent, der skrives noget negativt om dette koncept, modsat så mange andre af nutidens arrangementer.

  2. Flotte billeder – og flot natur. Du har for nogle år siden vist mig Thoruphuse, og historien om Harald Plum kender jeg bl.a. fra min slægtsforskning. For ca. 10 år siden overnattede jeg til en fest på kolonien ved Nordborg på Als. Som barn måtte jeg nøjes med dagsture med “Gabriel Jensens Ferieudflugter”, som sjovt nok fortsat eksisterer.

    1. @Per Jan: Det er fuldstændig korrekt, at vi ved et af dine besøg (inkl. fruen) kørte til det lille Thorøhuse, men selve øen var vi ikke over på. “Gabriel Jensens Ferieudflugter” var meget besøgt af os “brostensbørn” (dog ikke mig), men jeg er da temmelig positiv overrasket over institutionens fortsatte funktion.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 72 = 76