En aften med lægen Charlotte Bøving

Hun har gennemslagskraft. Et feminint kraftcenter. En stålsat, stærk kvinde (for gang skyld passer dette statement 100 procent). Navnet er Charlotte Bøving, praktiserende læge i Varde, TV-læge, aktiv mangeårig idrætsudøver på topplan. En læge – midt i livet – med en cancerdiagnose (tyndtarm og bughule).

Arena Assens en majaften 2019

Jeg har oplevet mange “scenekunstnere” i forskellige faggrupper og aldre, der har optrådt mere eller mindre overbevisende ved seminarer og individuelle præstationer. Det er sket på forskellige scener i Danmark, hvoraf nogle af de store kursuscentre har været iblandt. Emnerne har unægtelig været forskellige. Men det har indtrykkene også været af den formidler, der skulle formå at inddæmme tilhørernes interesse, skabe en grobund for refleksion og ofte – hvis det var muligt – tilføre noget viden og vise vej til yderligere videnoptankning.

En halvkold og bygeagtig majaften anno 2019 oplevedes så en formidling af lægen Charlotte Bøving, der med en sjælden energi, dedikation, betagende cocktail af humor og alvor bibragte publikum i den næsten fyldte Arena Assens´ teatersal en to timers non-stop underholdende performance, kun afbrudt af ca. 15 minutters pause.

Hendes emner spændte fra den brændende interesse for både fysisk og psykisk sundhed. For hende er sundhed for alle en livsmission. Første afdeling af aftenens foredrag omfattede dette emne. Formidlingen var ikke bare en receptudskrivning på slankepiller og en henvisning til psykolog, et professionelt smil, en lille dumsmart bemærkning og et trøstende klap på skulderen.

Næh…det var en fysisk traven frem og tilbage på scenen, medens det bagvedliggende powerpointshow blev brugt som understregning af hendes mange gode råd, hendes oprigtige kamp for danskernes (skræmmende ofte) forkerte levevis og dermed et forbløffende højt tal af livsstilsrelaterede sygdomstilfælde. Humoren var med hele vejen, det samme var alvoren i tal og tale.

Charlotte Bøvings udsendelser som “TV-doktor” blev naturligt et af dette afsnits omdrejningspunkter. Og tilhørerne blev taget visuelt og verbalt med på en god tur hen af Memory Lane over flere af hendes forskellige udsendelser i TV samt sygdomstemaerne for de inkluderede TV-medvirkende.

Privatlivet

Andet afsnit af foredraget indeholdt fokus på hendes personlige liv. De lægeuddannede forældres praksis i Jugendhuset i Varde, som hun sammen med sin yngre bror Christian har overtaget. Lægen Christian Bøving har bl.a. i perioder fungeret som skibslæge på “Den hvide svane” (Dannebrog) og danner privat par sammen med norske Haakon Ims.

Deres psykopatiske fars mildt sagt provokerende og til tider voldelige adfærd mod omgivelserne blev rammet ind, så ingen i salen kunne misforstå den “bagage”, som hun trak rundt med i sin barndom og sit unge liv og senere i sin lægegerning.

Charlotte Bøvings eget kærlighedsforhold blev også kommenteret; siden den 27. maj 2017 gift med Pernille Lok. Også de nære venner blev omtalt fra scenen. Og sidst, men i sandhed ikke mindst forløbene omkring hendes egen cancerlidelse blev anskueliggjort i ord og visuelle sekvenser med close-up billede af operationsar som eksempel samt et tvivlsomt og volatilt behandlingsforløb på diverse danske hospitaler.

Hun har været et kæmpende menneske (er det stadig i den grad), men kampen har ofte været styret af en indre vrede.  Det må forventes uddybet i hendes næste og anden bog “Lev – “styr” vreden”, der er planlagt til udgivelse d. 24. september 2019.

Den første bog hedder

“Jeg lever med en udløbsdato”

Bogen er kommet til i nært samarbejde med portrætjournalisten Tina Bendixen. Den rummer 227 sider samt til slut 10 sider med særlig tak til de mennesker, der har betydet mest for hende. Midtsiderne er forbeholdt nogle personlige billeder fra hendes liv med familie, venner og sportslige oplevelser.

Når man læser bogen (som jeg gjorde efter foredraget), skabes et fint univers af samling og forbindelser netop til foredragets substans. Og kontrasterne til den fysisk aktive, selvsikre og præsentable kvindelige læge i sin bedste alder på scenen er svær at forstå, når man f.eks. i bogen kan læse “jeg har et større behov for anerkendelse end mennesker generelt,  jeg slås også med noget manglende selvværd, jeg føler mig tit som den grimme ælling” (pag. 149). 

Et af tidens modeord er “Autenticitet”, altså at være præcis, hvad man udgiver sig for at være. Ikke at forstille sig, men at være ægte, pålidelig og troværdig over for andre. Charlotte Bøving er simpelthen personificeringen af dette begreb. 

Køen var lang efter foredraget. Bogen blev solgt og signeret. De to ledsagende kære hunde Tinke og Coco var vant til showet og hvilede ud på det medbragte pelstæppe.

Jeg havde medtaget bogen til foredraget. Og inden hun gik på scenen til sit formidable professionelle show,  fik min bogs første side disse bemærkninger...

___________

Lægen Charlotte Bøving,  født 1. juni 1967, gør en forskel i dagligdagen for massevis  af mennesker.  Hun lever i sandhed ikke forgæves. En skønne dag vil nutidsformen af “gør” og “lever” blive erstattet af  datidsformen med om muligt endnu større validitet…..

Lad det vare rigtig længe endnu!

DEL SIDEN

11 kommentarer til “En aften med lægen Charlotte Bøving”

 1. Når man har set nogle af udsendelserne, hvor hun er “TV-læge”, ved man, at hun virkelig brænder igennem, og man er ikke i tvivl om hendes dedikation. Spændende at opleve hende “live”.

  1. @Eric: Modsat mange andre i det såkaldte “offentlige rum” formår hun at leve op til begrebet “at brænde igennem”. En sjælden personlighed, som jeg har den største respekt for.

 2. Jeg kender hende knapt nok, været væk fra de danske programmer, men efter at have læst dit indlæg, kan jeg forstå, det er en læge med gennemslagskraft. Måske hun viser sig på skærmen mens vi er oppe, men så skal det da sile ned, jeg har meget på listen vi skal se.
  At hun samtidig slås med en grim kræftsygdom, gør jeg tar hatten af for hende.

  1. @Pia C: Og vi er mange andre, der “tager hatten af for hende”. Ifald en regnvejrsdag skulle indtræffe under dit nordsjællandske ferieophold, check “Lægen flytter ind”-TV. 😉

  1. @Pia C: I doktor Charlottes ånd anbefales massevis af motion. Raageleje er også et glimrende område og årstiden er nærmest perfekt. 😉

 3. Den /bagage/ hun trak rundt med i sin barndom og ung liv og senere i sin lægegerning. Den sætning faldt jeg over, fordi det jo lyder som om hun er kommet videre. For mange af os er det ikke så ligetil at komme videre, fordi man “sidder fast” eller måske fordi der er andre oplevelser, som man ikke mistænker for at bære kimen til senere smerter og uformåen.

  1. @DAX: Jeg tror, at vi alle livet ud vil bære på en bagage fra barndom- og ungdommens oplevelser. For nogle, forhåbentlig de fleste, bliver bagagen nemmere med en rullekuffert i de voksne år. Selvom indholdet tages ud, vaskes og udskiftes, slides hjulene dog også på trolleykufferten. Mennesker, der oplever (som du og jeg og Charlotte Bøving m.fl.) at se døden i øjnene på livets vej med bagagen (på hjul), kan bedre overskue den videre transport, simpelthen fordi det helt særlige møde kalibrerer evnerne til at vurdere tyngden af bagagen. 😉

 4. Ikke sært du er imponeret, det foredrag ville jeg også gerne ha’ overværet.:-)

  Hun er særdeles sympatisk, og forekommer hudløst ærlig, og ja, så har hun gennemslagskraft.

  Har fulgt hende og hendes udsendelser, samt læst hendes bog “Jeg lever med en udløbsdato”, og der er ikke skudt noget under hverken stolen eller fejet under gulvtæppet.

  Hun er en gave til både raske og syge, med den energi hun lægger for dagen, må enhver tænke, at såfremt HUN har kunnet klaret sygdommen og sin fortid, så er der både trøst og lindring til at klare det, som de selv slås med i livet.

  Og en superflot dedikation du modtog i din bog, og et knus fik du sikkert også med på vejen.;-)

  1. @Ingelise: Din meget positivt-ladede kommentar giver mig den naturlige tanke: Du må opleve hende LIVE. Et fotografi, en filmstrimmel eller en TV-udsendelse kan naturligvis skabe en ramme af forventninger og konklusioner. Men – som jeg ofte gennem årene har praktiseret (min børneopsparing er således decimeret af samme grund), skal der “virkelighed” til.
   Lægen Charlotte Bøving har netop den sjældne autenticitive faktor, der naturligvis må resultere i research, billetindkøb og oplevelse “In Real Life”. – God fornøjelse

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

51 + = 52