Soldaterhjerte(r)

 

1. Intro

I denne tid, hvor USA i forskellige verbale doseringer fortæller EU(ropa), hvad der forventes fremover, hvis NATO skal bestå i en fortsat alliance mod anti-vestlige kræfter, opleves daglige politiske og militære “sandheder”, som krydser Atlanten.

De europæiske excel-regneark på landenes regeringskontorer og garnisoner forberedes på en ny og helt anderledes cellebredde, medens NATO-landenes budgetoverslag mere eller mindre realistisk får tilført ekstra decimaler.

Finansieringen kan ske på flere måder, men selv personer, der kun kan regne med kugleramme, vil forstå, at der skal ske en betydelig nedgradering af den nuværende socialøkonomiske komfortzone i de fleste europæiske NATO-lande, uanset om overskrifterne på budgetarkene hedder skatteudskrivning, lån, omprioriteringer, nedskæringer eller en kombination af de nævnte.

Det bliver en sand budgetekvilibrisme. De eneste aktuelt, der kan glæde sig, er de amerikanske våbenfabrikker, eftersom EU(ropa) ikke synes at have etableret optimale produktionsforhold og fuld beskæftigelse, hvad angår våbenproduktion. Der skal tænkes nyt og hurtigt. Bureaukratiske udbudsregler skal bøjes. Lande skal koordinere fælles indkøb o.m.a.

###

2. Soldaterhjerte

Et blandt mange eksempler på verbale præcisioner gav bloggen anledning til dette indlæg. USA´s nyudnævnte vicepræsident J.D. Sands udtalte for nylig i et interview med Fox News, at “Der er søveje, som kineserne og russerne bruger, og helt ærligt, så gør Danmark, som kontrollerer Grønland, ikke sit arbejde. Og det er ikke en god allieret, (…)”.  

Det udsagn på direkte tv gav mig inspiration til at læse “Soldaterhjerte”.

Indholdet beskrives bedst i koncentreret form på bogens bagside:

“Anden Verdenskrig, Vietnam, Algeriet, Balkan, Afghanistan og Ukraine. Soldater fra forskellige krige og konflikter mødes på tværs af generationer og verdensdele i Soldaterhjerte for at svare på:  Hvorfor går vi i krig? Hvad gør det ved os som mennesker? Og hvordan vender vi hjem til civilisationen igen?

Svarene rummer ord som fædrelandskærlighed, overlevelse og rastløshed. Dødsangst, kedsomhed og kammeratskab. Fortabthed og tomhed. Og ikke mindst samhørighed blandt dem, der har været derude, hvor man er dybt afhængige af hinanden for at overleve.

“Journalist og tidligere soldat Emil Arenholt Mosekjær har brugt flere år på at interviewe veteraner fra forskellige krige. Han søger at forstå ikke blot sinde egne oplevelser fra Afghanistan, men også hvorfor de skabte et særligt bånd til andre soldater verden over – fra den 25-årige kvinde fra fronten i Donbas (Ukraine, red.) til den 94-årige veteran fra befrielsen af Frankrig i 1945.”

###

3. Refleksioner

“Enhver information er afhængig af dens herkomst” er et af mine yndlingsudsagn. Læser man til baggrund omkring mr. Vance (jf. links nedenfor) noteres blandt andet, at han har skiftet mening om forskelligt. Han kender næppe meget til Danmark og især de forholdsmæssige tabstal, som det lille skandinaviske land har oplevet ved at deltage som en særdeles loyal samarbejdspartner i USA´s mange (i sandhed mere eller mindre velvalgte) interventioner på Globen.

Erindrer vi en tidligere noget mere intelligent, langt mere sympatisk og karismatisk US-præsident (nr. 44) – der udtrykte det elegant med en sportsmetafor

““Denmark is punching above its weight. You’re not a big country, but the Danish soldiers are battling in the toughest areas in Afghanistan,”

Når adderes fra og med Vietnam-krigen og til dato har USA vundet det meste i krig, men tabt det meste i den efterfølgende fred, hvor lande som Afghanistan, Iraq etc. er blevet efterladt som en kolossal dødsens farlig geopolitisk rodebutik, fordi der manglede en strategisk operationel “post war plan”.

Medens vi fokuserer på begrebet “intelligens” kan med ovennævnte sammenhæng adderes, at samme vicepræsident tirsdag 11. februar 2025 på en international AI konference i Paris i en tale bl.a. sagde:

“USA er førende på AI, og vores administration vil gerne have, at det fortsætter sådan. Vi har brug for en international reguleringsstrategi, der fremmer skabelsen af AI-teknologi i stedet for kvæle den.” 

Samme J.D. Vance advarede mod regulering af amerikanske techplatforme, som blandt andre EU har luftet tanker om at gøre.

“Trump-administrationen er bekymret over, at nogle udenlandske regeringer (læs EU i denne kontekst, red.) overvejer at stramme grebet om USAs tech-virksomheder. Det kan eller vil USA ikke acceptere”. 

Længe har den amerikanske AI-virksomhed OpenAI domineret med sin chatrobot ChatGPT. Tidligere på året synes den amerikanske dominans at blive udfordret, da den kinesiske DeepSeek blev lanceret.

Om det var et eksempel på kunstig intelligens, da den amerikanske vicepræsident JD Vance sammenlignede Europa med Østblokken før Murens fald ved München Security Conference (MSC), vides ikke. Afstanden fra hans hjemstat Ohio i USA til Europa er lang, hvortil kommer, at samme taler kun var 9 år ved Murens fald. Så der kan nemt havde smuttet nogle misforståede detaljer i hans talepapir.

Det hidtidige – for Danmark – meget interessante begreb “allieret” bliver i disse tider udsat for verbal kogevask. Nævnte vasketype er ekstra energikrævende; samtidig er der nogen uenighed om, hvor meget skyllemiddel, der skal tilsættes og hvor meget det i det hele taget slider på vaskemaskinen, men ethvert vaskeprogram indeholder naturligvis en vis tidsmæssig varighed, der kan indstilles.

Også selve vaskemaskinen har en begrænset funktionstid. Så skal den udskiftes og i mellemtiden har den tekniske akkumulerede erfaring udviklet nye modeller, der ofte fremkommer i en forbedret og langt mere forbrugervenlig udgave.

##

4. Appendix

Bog: Soldaterhjerte – Tabuer, traumer og fællesskab – ved fronten og hjemme igen # ISBN 978-87-12-060447-5 #Gads forlag 2023

https://www.dr.dk/nyheder/udland/han-sammenlignede-engang-trump-med-hitler-nu-er-han-vicepraesidentkandidat-hvem-er-jd

https://cphpost.dk/2011-03-15/general/obama-denmark-punching-above-its-weight/

DEL SIDEN

6 kommentarer til “Soldaterhjerte(r)”

  1. Tak for de nøgterne overvejelser og redegørelsen for den ubehagelige situation, den amerikanske administration har bragt Danmark og Europa i. Det er prisværdigt ikke at forfalde til skældsord og forbandelser, hvor nærliggende og fristende det end måtte være.

    Bogens titel er noteret og figurerer nu på min TBR-liste.

    1. @Uffe Jerner: Tak for venligsindet kommentar. Mine mange år som såkaldt ”embedsmand” og derved i perioder tæt omgang med (lokal-)politikere smitter af på retorikken. Mit EU-udvekslingsophold i Storbritannien for en del år siden (Blair-perioden) lærte mig også at ”visitere” andre landes vinkler til mere eller mindre tunge udfordringer, hvad enten det er international politik eller hospitalsvæsen.

      De kommende år vil EU(ropa) svinge mod højre. Det kan medføre et stærkt ubehag for demokratisk-sindede skandinaver, der i bedste fald med effektiv opgradering af deres respektive forsvar kan medvirke til at forebygge en (verdens-)krig. Jeg har i samme forbindelse gennem en del år haft stor respekt for Finlands realisme.

  2. Trump ved vi lyver som det passer ham i hans MAGA agenda, men at vicepræsidenten er så historisk uvidende, er skræmmende. Mon han kan blive klogere efter samtaler med mødedeltagerne ved München mødet?
    Nu har Trump også travlt med at sælge F-35 kampfly til Indien, så man må håbe at produktionen kan følge med. Det er jo ikke nok, at EU-landene forøger deres forsvarsbudgetter, hvis der ikke kan leveres fra fabrikkerne. Indenfor våbenproduktion har det været normen, at man kan aftale modkøb, så det må EU insistere på i forbindelse med store indkøb i USA! Veteranbogen lyder interessant; du kender vel ikke en bog om tidligere kriges veteran historier? Jeg mødte en dansk veteran i et S-tog for nogle år siden; han fortalte at en af hans forfædre havde været med i krigen i 1864 – og havde fået ptsd!

    1. @Per Jan: Jeg bemærkede også, at Mr. Modi har købt F-35 fly. Køen på bestilling er vist lang. Nogle af de få dansk leverede træner over mit hus ved Lillebælt næsten hver tirsdag eller onsdag.

      Saab-Viken fly – svenske – kunne måske være en løsning som supplement og så vidt vides, er Tyskland og Frankrig gået sammen med udvikling af et kampfly. Hvis der skal tænkes lidt nyt, tænk på, at Boeing i mange år var enerådende for civilfly. I dag er Airbus en absolut værdig konkurrent, så det kan altså lade sig gøre at konkurrere med amerikanerne, hvis flere EU-lande slår sig sammen. Reelt har EU både penge og hjerner, hvis man forstår at samarbejde og “nøden lærer nøgen kvinde at spinne”.

      Den medicinske diagnose PTSD var vist ikke kendt i 1864, men symptomerne var det sikkert – også tidligere. https://www.saxo.com/dk/alle/tags_danske-soldater er blot noget af en samling.

      Og desværre NEJ, en type som Sands er så hjernevasket af Trumps filosofi og personlighed. Tænk på Hitlers stab af topfolk, ingen turde sige ham imod. Det samme gælder Trump (og Putin).

  3. Der er internationale farvande, som Rusland og Kina benytter, og jeg gad nok vide, hvad DK skulle gøre ved det for at blive en “bedre allieret”. Jeg bliver så træt af Trump og hans proselytters brug af løgne, misinformation, hykleri og ikke mindst uvidenhed og inkompetence. USA har deponeret sin troværdighed som alliancepartner. Hvem kan have tillid til dem nu? USA er i fuld fart ved at sælge ud af venner.
    Det bliver dyrt for Europa med flere, men det får være. På flere måder minder nutiden i foruroligende grad om tiden før WWII.

    1. @Eric: Jovist, tiden minder i foruroligende grad om 1930´erne. Den aktuelle krise mellem de såkaldt “allierede” bliver dybere, eftersom EU(ropa) aktuelt er politisk meget svagt. Tyskland og Storbritannien kører i et alt for lavt gear. Kun Polen og Finland har forstået alvoren. Man skal altid være mere end varsom med at “sælge ud af venner”. – Mit yndlings sportsudtryk gælder også her: “De mennesker, man møder på vej op, møder man også på vej ned!”

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 + = 11