Positive monumenter i DK-2950

En januardag anno 2024 bragte et kalenderkryds mig til Vedbæk. Stedet er en by ved Øresundskysten i Rudersdal Kommune nord for København. Bydelen rummer ca. 3.500 indbyggere. Den sydlige del af byen domineres af et hotelkompleks og af havnen, der anlagdes som lystbådehavn i 1919 og siden er udvidet flere gange.

Henriksholm-området nordvest for Vedbæk Station husede i årene 1952 til 1970 Flyvevåbnets hovedkvarter (Flyverkommandoen) og fra 1970 til 2006 Forsvarskommandoens hovedkvarter.

Strandvejen – i byområdet Vedbæk benævnt Vedbæk Strandvej – ligger med sine store villaer som et vidnesbyrd på fordums storhedstider, hvor velstående københavnere rejste op til Vedbæk for at tilbringe sommeren som landliggere i deres fornemme sommerhuse. I nutiden repræsenterer langt de fleste af disse bastante huse helårsbeboelse, hvis salgsværdi oftest udgør et 2-cifret millionbeløb.

Det historiske kan også føres tilbage ikke så langt fra nutiden, nemlig til de seneste årtier af forrige århundrede, hvor begrebet “Pløresund” blev lanceret med tabloidavisen EkstraBladets sædvanlige sproglige ekvilibrisme. Og så nærmer vi os forklaringen på øverste billede:

Her ses en ret gammel kloakpumpestation, fra den gang Øresundskloakken gik direkte ud i sundet – lige ved siden af badeanstalten.  I nutiden fremstår det lille tårn blot som monoment fra en fortid og vandet ved havnen i Øresund er rent og brugbart for alskens badegæster året rundt.

Som ekstra forkælelse rummer den smukke hvide bygning i umiddelbar nærhed og på strandsiden nedenfor blandt andet rum for Vedbæk Vikingelav.

80 år senere

Medens minderne fremstår i en optimeret stand, kan vi passende addere endnu et fra samme område ved Vedbæk Strand:

I løbet af ti nætter blev næsten alle danske jøder – over syv tusinde mennesker (cirka 95 procent af alle danske jøder) – sendt i sikkerhed over Øresund til Sverige i fiskerbåde og andre småskibe. Et af stederne var netop området omkring Vedbæk strand. Man kan rolig konkludere, at den danske modighed og den svenske gæstfrihed gav et uudsletteligt bevis på menneskelige værdier.

80 år senere blev dette monoment så etableret som et varigt minde om nogle barske oktoberdage i 1943.

Links:

https://oplev.rudersdal.dk/temaer/vedbaek

https://www.vedbaek-havn.dk/

https://faktalink.dk/j%C3%B8deaktionen-1943

Kilde: Rudersdal Kommune

 

 

DEL SIDEN

6 kommentarer til “Positive monumenter i DK-2950”

 1. Tak for fine billeder og beskrivelse af seværdigheder i Vedbæk. Godt at man har bevaret til lille pumpehus. Det er noget mindre en “minareten” ved Svanemølle Station, som du sikkert kender. Mindestenen for jødernes flugt til Sverige er så ny, at det er derfor jeg ikke kender den. Den vil være nem at finde, da Hotel Marina ses i baggrunden på dit billede. Flot villa som Vikingelauget bor i. Jeg skal snart til Rungstedlund igen og så må jeg forbi Vedbæk Havn på ny.

  1. @Per Jan: “Miniretten” stod lidt tåget for mig; trods talrige møder på den nærliggende (daværende) Øresunds hospital. https://kbhbilleder.dk/kbh-museum/36336 – Helt korrekt med Hotel Marina i baggrunden. For mange år siden var jeg i natklubben Submarina (kælderen).

   Jeg noterer mig, at du ikke “fik nok” af Rungstedlund under vores 2023-besøg. 😉

 2. Den historiske reference til Pløresund får mig til at spørge, om du har været i museums- udstillingen ved Gammelholtegaard, af “Vedbæk Kulturen”, en gruppe stenalderfamilier, som flettede pileruser og spiste østers (!) og andet godt. Hvis jeg husker rigtigt var der kun ganske få mennesker i hele Nordsjælland dengang, området kunne måske ikke være livsgrundlag for flere, eller hvad mon det er jeg husker. Men i hvert fald kan man deraf udlede at Øresund ikke var pløret dengang.
  Det enorme antal mennesker, som i dag fylder hele Sjælland, denne mærkeligt takkede prop i Østersøen, må naturligvis udgøre en kæmpe miljøbelastning. Den første generation af “rensningsanlæg” er nu forældet, vores lokal “Vejby Rensningsanlæg” er nedlagt og nedrevet, vandet sendes i rør til en by 10 km. væk og renses grundigt før det får lov at gå til Kattegat.
  Men alligevel kan vi læse om bunddød i Kattegat med jævne mellemrum. – Det er en helt anden historie!

  1. @DAX: Nej, har ikke set nævnte udstilling. Cirka 836.738 (2019) indbyggere på Sjælland. Du kender selvklart relevante detaljer. Jeg havde kontakt med Rudersdal kommune (kilde)

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 1 = 1