Honor Blackman – in memoriam

Intro

Stamkunder i den engang meget kendte café Pussy Galore på Sct. Hans Torv i København N. ville sikkert kun for et fåtals vedkommende kende den virkelige Pussy Galores navn fra James Bond-filmen “Goldfinger” – nemlig Honor Blackman. Når navnet “Pussy Galore” skal stå for en dansk oversættelse, vælges naturligt i verbal ærbødighed, at Honor Blackman-navnet anvendes udelukkende i det efterfølgende!

Vi skal rette GPS-koordinaterne mod Storbritannien. Dette vindblæste, hårdtprøvede, imperie-byggende, multikulturelle, snobbede, klasseopdelte, traditionsfaste, Brexit-plagede og på mange måder vidunderlige ørige har fostret nogle af verdens bedste skuespillere; vel i virkeligheden de allerbedste! Honor Blackman hørte ikke til i toppen, måske bortset fra hendes formidable velholdte 94 årige quinde-liv.

Lille Honor voksede op sammen med tre andre søskende i et embedsmandshjem i Londons East End. Hendes skuespilkarriere startede ydmygt som dubleant på et London-teater i 1946. Herefter medvirkede hun i utallige film og teaterstykker, indtil det egentlige gennembrud kom i 1962, hvor hun fik hovedrollen som Cathy Gale i TV-serien The Avengers. Enhver, der har set bare et afsnit, kunne straks forstå castingen. Hun er siden blevet berømmet i sit hjemland for at rollen satte nye standarder for kvinders selvstændighed og emancipation.

Det helt store gennembrud fulgte så to år senere med rollen netop som “Pussy Galore” i James Bond-filmen Goldfinger. Med en alder af 38 år blev hun den ældste af alle Bond-pigerne. Goldfinger-rollen skulle blive den 168 centimeter høje Honor Blackmans kunstneriske (og økonomiske) “finest hour”.

Modsat hendes karismatiske mandlige modspiller – Sean Connery – lykkedes det aldrig for Honor Blackman at vise alternative artistiske evner i forskellige rollefag. Der fulgte i stedet et væld af mindre profilerede film, teaterstykker og TV-plays.

Forskellige anerkendelser
Privatlivet bød på to ægteskaber og skilsmisser. I det afsluttende første ægteskab (Bill Sankey) gled hun i en periode ud af rampelyset grundet et nervøst sammenbrud. I det andet ægteskab med den charmerende (nu afdøde) skuespiller Maurice Kaufman adopteredes to børn Lottie og Barnaby. I krydsfeltet mellem privatlivet og kunstnerkarrieren fulgte naturligvis forskellige anerkendelser, hvoraf her skal nævnes to.

Blandt de mest forskellige var henholdsvis det kendte Empire Magazines ranking af Honor Blackman som nr. 51 af filmhistoriens 100 mest sexede kvinder. Stod det til denne signatur (og sikkert mange andre i de mere erfarne årgange), havde hun fået en betydelig højere placering!

Det andet yderpunkt er langt mindre kendt, i hvert fald på det europæiske kontinent. Men det fortjener afgjort at blive nævnt, fordi det fortæller noget essentielt om personen Honor Blackman. I 2002 blev hun indstillet til Kommandør af det britiske imperium (CBE). Ved sådanne lejligheder opleves for det meste, at selv hardcore-republikanere for en tid nedgraderer deres anti-royalistiske sindelag og lader sig hylde i ly af den store udspændte paraply af det verdenskendte mærke “Vanity”. Det gælder både kunstnere, politikere og mange andre faggrupper (i sandhed også i Danmark!).

Honor Blackmans mangeårige republikanske sindelag var stålfast i afvisningen af denne royale hæder fra Storbritanniens kongehus. RESPEKT !!!!

Honor Blackman er blevet sammenlignet med tyske Marlene Dietrich og svenske Greta Garbo. Selvom disse tre kvinde-typer både i udseende, kunstnerisk performance, stemme og kropsbygning voldsomt mildt sagt var forskellige, er sammenligningen nærliggende for enhver, der har været opmærksom siddende såvel i biografens som livets tilskuerplads og ikke mindst lejlighedsvis har opholdt sig på selve scenen!

Blackman udkom i 1997 med bogen ”How to Look and Feel Half Your Age for the Rest of Your Life”. Hun kunne i sandhed matche titlen! – I 2007 overtog hun en teaterrolle fra Sheila Hancock ( mangeårig hustru til afdøde John Thaw alias “Inspector Morse”) på Lyric Theatre i London´s West End.

Det var hendes første teaterrolle i 20 år. Hendes ord til den forundrede presse var bl.a. “I shall retire when I’m made to retire.” Hendes sidste rolle var i TV-serien “You, Me and Them” (Rose Walker) som knap 90-årig.

Mandag d 06. april 2020

I en erklæring til The Guardian sagde hendes familie: ”Det er med stor tristhed, at vi er nødt til at meddele, at ​​Honor Blackman er afgået ved døden i en alder af 94 år. Hun døde fredeligt af naturlige årsager i sit hjem i Lewes, Sussex, omgivet af sin familie. Hun var meget elsket og vil blive meget savnet af sine to børn Barnaby og Lottie og børnebørn Daisy, Oscar, Olive og Toby.

De sidste atletiske Cathy Gale- og Pussy Galore-judokast er foretaget. Den skærende stemmepragt er for evigt forstummet. Det samme er den artistiske og aktive gestik. Og sidst, men ikke mindst er den mangeårige velholdte og flotte kvindekrop for evigt stivnet.

Men minderne om den ældste – og i virkeligheden – mest karismatiske og sexede af alle Bond-pigerne vil leve videre i manges erindring, måske også længere end de tror.

R.I.P. Honor Blackman – wherever you´re !!!!

DEL SIDEN

2 kommentarer til “Honor Blackman – in memoriam”

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

+ 70 = 72