Maleri med Helnæs som motiv
Et galleribesøg
Jeg får lejlighedsvis invitationer til ferniseringer på Fyn og i Region Hovedstaden. Og adderende besøges også udvalgte kunstgallerier, når tiden, motivationen og geografien matcher hinanden. Skiftende udstillinger kan skabe variationer og dermed fornyet interesse for besøg. Et af mine recidiverende galleribesøg foregår på Galleri Langager, som er det ene af to meget velbesøgte kunstgallerier på halvøen Helnæs (Assens Kommune).
De ophængte malerier i mit hus er en blanding af arvestykker, vundne malerier (førstepræmier i en kunstforening), foræringer (af min kunstmalerven Erik Korsgaard Christensen – https://www.facebook.com/erik.k.christensen) samt i sjældne tilfælde køb på udstillinger.
Sidstnævnte skete denne sommer, hvor netop en af Galleri Langagers kunstudstillinger rummede ovennævnte fabelagtige naturmotiv fra den smukke sydvestvendte halvø Helnæs på Fyn. Kunstmaleren er Merete G. Poulsen fra Tommerup (Assens Kommune).
Helnæs
Navnet “Helnæs” kendes fra kong Valdemars jordebog år 1231, hvor det staves “Hælghænæs”. I middelalderen (1000-1536) gik forbindelsen til Fyn via et lavvandet vadested. Traditionen siger, at det var den svenske konge Karl X Gustav, der oprettede landforbindelsen. Det var under den (for Danmark) katastrofale krig i 1658-60, hvor Danmark mistede de svenske landsdele Skåne, Halland og Blekinge.
Naturstyrelsen har i årene 2010-2013 gennemført et større naturgenopretningsprojekt – LIFE Helnæs – i Bobakkerne (nordvest hjørne jf. kort nedenfor) og på Maden (vestligt område). Formålet med projektet var naturligvis at forbedre naturtilstanden og bevaringsstatus for naturtyperne eng, mose og overdrev, samt forbedre bevaringsstatus for orkidéen myggeblomst og padderne strandtudse og stor vandsalamander.
Det gamle kulturlandskab er siden 1990´erne blev forsøgt genskabt, efter at landbruget i 1950´erne havde foretaget afvanding for at indvinde landbrugsjord. Således er der i forbindelse med LIFE Helnæsprojektet blevet omlagt landbrugsarealer til enge og strandeng, og vandstanden er blevet hævet på 60 ha af den sydligste del af Helnæs Made (vestlig del på kortet).
Området er også blevet et yndet lystfiskerområde, foruden de mange rekreative arealer.
Helnæs Fyr
Helnæs fyr (det hvide tårn på maleriet) ligger på øen, rettere den tidligere ø, hvor en 2 kilometer lang dæmning har gjort Helnæs landfast med Fyn. Selve fyret er et såkaldt vinkelfyr placeret i et 28 meter højt, tidstypisk firkantet tårn (som anes tydeligt på maleriet ovenfor).
I tidligere tider – f.eks. lige efter 2 Verdenskrig – bestod mandskabet af fyrmester, overfyrpasser, husstandsfyrpasser og en medhjælper. Som så mange andre fyr, så havde Helnæs også en mission som udkigspost under Den Kolde Krig.
I 2003 blev fyret fuldautomatiseret, og den sidste fyrpasser gik på pension. Boligen er solgt fra, men det er stadig farvandsdirektoratet, der ejer selve tårnet med dets 106 trappetrin. I 2006 fik tårnet en tiltrængt renovering og fremstår i nutiden som et flot mindesmærke fra fortiden.
Helnæs Fyr er 28 m. højt og bygget i 1901
Fyret ligger direkte ud til Lindehoved i det sydvestlige hjørne
Fyret placeret i det sydvestlige hjørne – mrk. 93
Refleksion
Er læseren i den sydvestlige del af Fyn, er et besøg på denne særegne og smukke halvø Helnæs absolut værd, måske tilmed et besøg på Galleri Langager (jf. link). – Ellers til fordybelse i nedenfor relevante:
Links
https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/helnaes/sevaerdigheder/
https://www.visitassens.dk/helnaes-gdk679010
https://www.gallerilangager.dk/
Noter:
Tekstkilde: Lys langs kysten – Danske fyrtårne – fra Skagen til Gedser – ISBN 978-87-7070-581-3 (2017)
Fotos: Erik Hulegaard
Igen tager du læseren med på en interessant tur til et lidet kendt hjørne af landet, og især Naturstyrelsens uddybende beskrivelse af området er glimrende. Det er godt og på en måde betryggende at høre om naturgenoprettelsesprojekter som dem på Helnæs i en tid, hvor overskrifterne mere handler om kvælstofudledning og iltsvind.
@Eric: Helnæs er et meget naturskønt område i det sydvestlige hjørne af Assens. Jeg fravalgte det under dit Assens-besøg af tidsmæssige årsager, eftersom jeg havde valgt et mere varieret og (indrømmet) kompakt program med Assens, Faaborg, Svendborg, Taasinge og Rudkøbing for at give dig nogle appetizere.
I en tid, hvor negative medieomtaler massivt dominerer – krig – klima etc – er det altid rart at kunne fokusere på f.eks. nogle naturgenoprettelsesprojekter o.l.
I betragtning af, at du sjældent selv køber værker til din kunstsamling, ser det ud til at være et godt valg med Merete Poulsens landskabsbillede af det smukke Helnæs. Håber dæmningen til Helnæs klarede stormfloden. Helnæs kunne være et fremtidigt udflugtsmål for os bl.a. guidet af den fine beskrivelse fra Naturstyrelsen.
@Per Jan: Helnæs nåede vi ikke under dine besøg. Det tætteste var Schall Holbergs Hagenskov gods. Men stedet og den omkringliggende natur er enestående en forårs- eller sommerdag. Helnæs led meget under stormfloden som mange andre mere eller mindre lavtliggende steder i Assens Kommune. Helnæs blev “pludselig igen” en ø, da dæmningen og de omkringliggende områder blev totalt oversvømmet. Noget sådan skal man indstille sig på, når bopælen er placeret i den ofte smukke og seværdige fynske natur.
Det er et smukt fyr, og jeg har tit haft lyst til at besøge det.
Maleriet af Helnæs er med sine farver en hyldest til hvor smukt det Danske landskab kan være, meget expressivt.
@DAX: Tak for positiv kommentar. “Partnerbilledet” til maleriet er bestilt som fødselsdagsgave til januar 2024. – Og ja, Helnæsområdet og fyret bliver besøgt med uregelmæssige mellemrum.
Jeg er pludselig optimist og tænker at jeg vil realisere en tur så snart jeg har det bedre og så snart det bliver solskin igen.
Assens er jo ikke så langt væk – måske bonus.
@DAX: Assens – og ikke mindst de mange omkringliggende naturområder – ses bedst i den lyse tid: Forår, sommer, sensommer. Ifald du til den tid har tanker om et vestfynsk visit, kender du navnet på guiden. 😉
Det er et stort tilbud, mange tak, det skal formentlig synkroniseres. Jeg mailer om det.
@DAX: Du skal være hjertelig velkommen; bedst muligt i “den lyse tid 2024”, hvor jeg så vil lave et program, ligesom da jeg fik besøg af vores fælles blogven Eric Bentzen fra Aalborg. 😉