Frem til december 2023 kan man komme ind fra gaden og få et indblik i Odense som verdensførende “robotby”. Det sker ret beskedent i et butikslokale i Kongensgade i Odense C., hvor dørene er åbnet til en pop-up udstilling om robotter.
På denne udstilling kan man blive klogere på, hvordan danske robotløsninger øger sikkerhed, effektivitet og bæredygtighed for mange industrier. Børn og nysgerrige voksne kan komme helt tæt på robotteknologi stillet til rådighed af flere af byens robotproducenter, herunder Mobile Industrial Robots, Nordbo Robotics, Odico, Spin Robotics og Universal Robots samt Syddansk Universitet.
Pop-up udstillingen er endnu et skridt på vejen mod at gøre Odense til verdens bedste robotby.
Udstillingsvinduet skal understøtte industriens vækst ved at synliggøre industriens mange muligheder over for potentielle medarbejdere og samarbejdspartnere i Danmark og udlandet. Det stærke robotøkosystem på Fyn og i Danmark nyder allerede i dag stor opmærksomhed nationalt og internationalt, og interessen forventes at komme til at stige.
Retrospektiv – starten
Det er i dag en almindelig fortælling, at det nu tidligere Odense Stålskibsværft havde en afgørende betydning for robotudviklingen på Fyn. Odense Stålskibsværfts afdeling, Lindøværftet, blev anlagt ved Odense Fjord i 1959 og udvidet flere gange, senest i 2005 med den store byggehal. Værftet begyndte at satse på udvikling af robotter i 1980´erne for at øge produktiviteten. I 2009 annoncerede A.P. Møller-Mærsk lukningen af værftet, og området drives nu som Lindø Industripark af Odense Havn.
Men i årene forinden lukningen skete et efterhånden intensiveret samarbejde mellem Lindø, Syddansk Universitetscenter (SDU) og opstartende (og senere) succesrige robotvirksomheder som f.eks. Universal Robots.
Ved at samle kræfterne i den fynske robotindustri forsøger det relativt nye fag at vise morgendagens brugere, hvordan danske robotter løser vigtige opgaver i samfundet og erhvervslivet.
I dag eksporterer den danske robotindustri for mere end 15 mia. kr. årligt, og det forventes at stige til mere end 24 mia. kr. i 2025. På Fyn er der mere end 200 robot-, automations- og dronevirksomheder med en beskæftigelse på 3.600 medarbejdere. Det må forventes at stige. Erhvervsklyngen Tietgenbyen, SDU (Syddansk Universitet), Teknologisk Institut og forventelig tilkomne erhvervsvirksomheder, hvor eksempelvis kan nævnes NOVO Nordisk. Sidstnævnte er tæt på aftale om at placere produktion i Odense, foruden de allerede kendte i Kalundborg og Hillerød.
Det offentliges – in casu Odense Kommune – perspektiver skal ikke remses op i denne sammenhæng, men kan ses på
https://www.odense.dk/byens-udvikling/robotbyen-odense
Tekster til baggrund
Der findes allerede et utal af tekster omkring emnet via links på nettet. Derimod er der forbløffende få bøger (på dansk), der beskriver emnet i nutiden og samtidig perspektiverer. To eksempler er
Robotlandet Danmark
–et lille land, en stor nation
Af Carsten Steno & Malene Grouleff, 2020
ISBN 978-87-93928-28-2
Bogen er opdelt i seks kapitler, fordelt på 156 sider, der forekommer at være en rigtig god intro til emnet “robotter”. Disposition og sprog er positivt medvirkende til at skimme/læse/fordybe sig i det både nutidige og især futuristiske emne, hvis anvendeligheder knap nok er afgrænset.
Nye Industrihistorier
Robotbyen Odense og andre industribyer i forandring
In casu kan refereres til afsnittene: Optakten til robotklyngen (pag.93-134); Den odenseanske robotklynge (pag.135-196); Verdens bedste robotby (pag.197-230).
########
Refleksioner: Vi er kun ved starten med robotter og droner. Det kan – i bedste fald – gavne mennesket, skabe ny vækst og hvis teknologien kan styres (“disciplineres”) rumme uanede muligheder.
Links:
https://www.sdu.dk/da/forskning/sdurobotics
https://www.dr.dk/nyheder/seneste/novo-nordisk-vil-bygge-stor-fabrik-i-odense
https://www.mobile-industrial-robots.com/da/
https://www.nordbo-robotics.com/
https://www.universal-robots.com/da/om-universal-robots/
Note: Robotillustration: KJKarpeter
Et meget spændende emne, ikke mindst i lyset af udviklingen i AI. Snart kommer vi sikkert til at tale om nødvendigheden af robot-lovene, som den visionære forfatter Isaac Asimov formulerede for mange år siden i sine science fiction-romaner.
@Eric: Jovist, der vil helt sikkert følge såvel national som (forsøgt) international lovgivning på dette område; måske vil robotterne selv foretrækker at skrive dem. 😉 Mensa-Asimov har sikkert kunnet forudse ikke så lidt på dette område.
Glædeligt at læse, at robotindustrien har udviklet sig så betydeligt i Odense området. Det er jo både godt for Odense -og for Danmarks betalingsbalance. Det bliver jo nok ikke inden for plejesektoren at robotterne – på kort sigt – får den store betydning, men det kan måske frigøre arbejdskraft i industrien, så vi ikke behøver at importere så meget arbejdskraft, som flere politiske partier ønsker. Det bliver spændende fremover at følge robotudviklingen i sammenhæng med AI.
@Per Jan: Man er ret stolte (politisk og erhvervsmæssigt) over den fortsatte positiv-ladede robotindustri. På sigt vil robotterne sikkert også invadere plejesektoren, i hvert fald køre der trofast nogle robotter rundt i den store vandrehal på OUH. Koblingen mellem robotter og AI rummer absolut perspektiver.