Det særlige æg

Apropos den snarlige påske med alskens traditioner, herunder påskeægget, hører motivet ovenfor til blandt mine absolutte yndlinge. Jeg havde det hængende (i poster-version) på mit kontor en del år, hvor det lommefilosofisk i en artistisk variant støttede mig i den professionelle hverdags udfordringer. 😉

Kunstværkets titel er Les affinités électives. Det blev udført af den belgiske surrealistiske René Magritte i 1933, der “tolkede” motivet som følger:

En aften vågnede jeg i et rum, hvor et bur med en fugl, der sad i den, var blevet placeret. En storslået fejl fik mig til at se et æg i buret i stedet for den forsvundne fugl. Jeg greb da en ny og forbløffende poetisk hemmelighed, for det chok, som jeg oplevede, var blevet provokeret netop af to objekters affinitet – buret og ægget – til hinanden, hvorimod tidligere var dette chok skyldes, at jeg samler to ting der var uafhængige.

Kunstinteresserede kan nyde originalen på Musée Magritte Museum, Place Royale / Koningsplein 1 – 1000 Bruxelles, som jeg har gjort flere gange, når EU-hovedstaden blev passeret.

Læseren ønskes en individuel interessant påske!

PS: Affinitet er et filosofisk begreb, der antyder et væsensslægtskab imellem to størrelser (Wiki).

DEL SIDEN

6 kommentarer til “Det særlige æg”

 1. Et spøndende billede, som jeg ikke har set siden 1983. Dengang tænkte jeg, gad vide, hvornår æggedeleren blev opfundet.

  Ønsker også en God Påske til bloggens ejer og læsere

 2. Ja, det er jo en avanceret æggedeler på dit foto, da jeg ikke er den store kunstkender, skal jeg nok afholde fra at kommentere.

  Men apropos påskeæg, har de fleste jo både foræret en del væk, og modtaget mange af.

  Da vores børn ikke var til chokolade men mere bland-selv slik, blev der indkøbt store papmaché æg, som blev fyldt op, og gjorde lykke.

  Min familie var stor da jeg var barn, og det blev til nogle stykker, hvor jeg altid modtog det største og flotteste fra min onkel, der også var min gudfar.

  Et andet jeg husker specielt godt, modtog jeg fra gemalen, da vi var nyforlovede.;-)

  Blogejeren ønskes en rigtig god påske!:-)

  1. @Ingelise: Påskeægget sætter på sin egen kalorie- og kolesterolrige måde gang i fantasien. Herligt! – God påske retur til kommentatoren. 😉

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 1 = 1