Filmen – handlingen
29-årige Nicholas Winton var en britisk børsmægler, der i 1938 droppede sin skiferie for at rejse til Prag og hjælpe sin ven, Martin Blake, der lavede hjælpearbejde i det daværende Tjekkoslovakiet. Under opholdet blev Winton så oprørt over de kummerlige forhold, de østeuropæiske flygtninge levede under, at han besluttede sig for at handle.
Børnene skulle til England, hvor britiske plejefamilier kunne tage sig af dem, indtil krigen sluttede eller børnene var store. I “One Life” – filmens titel – møder vi først Winton i 1987, en ældre 78-årig mand med hornbriller og tilbagestrøget hår.
Filmen viser Nicholas Winton var som de fleste. En børsmægler og en mand, der kunne lide skiferier og svømning. Han kunne lige så godt være blevet hjemme for at passe sin karriere og sig selv. Rollen som Winton varetages mesterligt af den ene af Wales´ største skuespillere (den anden var Richard Burton) gennem tiderne. Der er naturligvis tale om 86-årige Anthony Hopkins. En både selvfølgelig og samtidig fremragende casting.
Af filmens handling fremgår blandt meget, at Nicholas Wintons fantastiske gerninger først sent i livet blev kendt, da hans danske kone, Grethe, bad ham rydde stuen før fødslen af deres barnebarn. Nicolas får lyst til at give sin scrapbog omkring WW2-begivenhederne videre og han opsøger en mindre avis, der dog ikke kan se den lokale vinkel i en historie om tjekkoslovakiske flygtninge.
Et senere besøg hos aviskongen Maxwell betød, at dennes fransk-fødte hustru blev rørt. Og efterfølgende ad omveje endte Winton i det britiske tv-program “That´s life”, hvor han blev konfronteret med flere af de nu voksne børn, han havde reddet. Disse scener er “breathtaking”. Man skal være gjort af et metallisk grundstof for ikke – i det mindste – at få en klump i halsen.
I essens fortæller filmen med stærk fokus på et særligt slags menneske, der ikke altid får sin fortjente opmærksomhed: Den helt almindelige mand.
Et forsigtigt gæt vil være mindst 1 international filmpris i 2024/2025 til hovedrolleindehaveren Anthony Hopkins.
Für das Kind
Bloggen har tidligere (25/11/18) beskrevet personen og baggrunden i en udvidet version – kan ses på https://hulegaard.dk/fur-das-kind/
Link:
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6ethollg-PI
En meget rørende og inspirerende historie. Uddrag af den “originale” That’s Life-udsendelse kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=OqqbM1B-mPY
@Eric: Tak for adderende link. Jovist, godt at der også bliver lejlighed til at ære gerninger fra helt “almindelige personer”, modsat nutidens nærmest massive medieopbud af minoriteter (regnbue, fede etc.).
Tak for tippet om filmen. Heldigt at det lykkedes Winton få sin historie frem og at få den mere kendt gennem en film.
@Per Jan: Selv tak! 😉 – Historien fortjener afgjort at blive belyst inkluderet fortjent hæder til nu afdøde Winton.
Jamen jeg får en klump i halsen ved at læse dette. Vi er i en tid hvor det samme reelt burde finde sted i stadig større målestok.
@DAX: Også jeg blev rørt, da scenen fra TV-studiet blev lanceret. En enestående historie:
https://historienet.dk/krig/2-verdenskrig/storbritanniens-schindler-reddede-669-boern-fra-holocaust