Malmø – byen hinsidan

Motivet på illustrationen behøver vist ikke en længere udredning. I nutiden kæmpes meget alvorlige krige (nogle ville kalde det “en særlig ekspedition”) i såvel Europa som Mellemøsten. I dette fredelige indlæg fra en nylig tur til Sveriges 3´die største by, Malmø, kan det være hensigtsmæssigt med en kort forklaring på illustrationen, inden vi “går over til næste punkt på dagsorden”.

The Knotted Gun, også kendt som Non-Violence, blev skabt af Carl Fredrik Reuterswärd (1934-2016). Det er ikke det almindelige billede af en pistol, da enden af ​​dens løb snoer sig til en knude. Reuterswärd blev inspireret til at skabe denne gigantiske bronzeafbildning af en Colt Python .357 Magnum-revolver efter John Lennon blev myrdet. Hans kunst er både et symbol på og opfordring til fred og ikke-vold. 

Desværre har det ikke inspireret dele af byens indbyggere. Kun seks af de 38 skuddrab er blevet opklaret. Det lykkes kun sjældent for politiet at opklare de seneste års mange bandedrab i Malmø. Tallene er fra 2019. I 2023 skete der i alt 40 skyderier i Malmö i løbet af året, hvoraf størstedelen var rettet mod boliger. 

Og endelig skal suppleres, at figuren er blevet  symbolet på Non-Violence Project, som er en nonprofitorganisation, der er dedikeret til at ændre verden gennem fredelige midler. Der er forskellige knudrede kanoner spredt over hele verden. Den mest berømte og mest besøgte version står uden for FN’s hovedkvarter i New York City.

Sensommerturen til Malmø

Nu er det jo ikke alle læsere, der som denne blogejer har været et utal gange (herunder kortere overnatningssekvenser) i Malmø, byen og landsdelen Skåne, der en gang dansk land. Derfor garneres dette indlæg med lidt informationer om Malmø, både de seværdige og de brutale aktuelle sociale fakta.

Det var min tur (går på skift) til at have værtskabet for sommerturen med min kære gamle skolekammerat Per Jan, dedikeret bedstefar, pensioneret bankmand med en fin karriere i Danske Bank og nutidig begejstret og meget vidende slægtsforsker o.m.a.  På mit forslag skulle Malmø denne gang opleves fra kanalsystemet, der er klart undervurderet og faktisk en yderst balsamisk oplevelse på sensommerdag i september 2024, hvor temperaturen helt usædvanlig sneg sig tæt på de 30 C i skyggen.

Malmøs historie

Malmøs historie går tilbage til 1100-tallet. Dengang var byen og resten af Skåne dansk, og Malmø bestod af en handelsplads med få huse og en lille kirke ved kysten. I de efterfølgende århundreder voksede byen i størrelse og betydning. Malmø fik fæstning og kloster, men den gik ikke fri af middelalderens uroligheder.

Den svenske konge erobrede Malmø fra danskerne i 1332, men måtte allerede i 1360 afgive byen til den danske konge Valdemar Atterdag. Malmø var da en blomstrende handelsstad, ikke mindst på grund af det gode sildefiskeri i Øresund, som skabte velstand til byen.

I 1546 blev det imponerende rådhus ved Stortorget opført for at lovprise fremgangen, men allerede få år efter, i 1658, mistede Danmark Skåne, Halland og Blekinge til Sverige, og Malmø blev svensk. Byens glansperiode var samtidig slut, og befolkningstallet faldt til en tredjedel.

Først med industrialiseringen i 1800-tallet tog udviklingen igen fart, og Malmø blev et industrielt centrum. I dag har byen et blandet erhvervsliv med en del højteknologiske virksomheder. Meget af den gamle industri er afviklet. Enhver dansker, der nærmede sig Malmø fra søsiden, erindrer det store (nu for længst nedlagte) Kockum Skibsværft, hvor især ubådsproduktion var en kendemærke.

I dag er hele værftsområdet dækket med Malmø Universitet samt talrige mindre virksomheder og beboelse. I den sydvestlige udkant af bydelen ligger som det mest kendte Turning Torso,  en 190,4 meter høj skyskraber. Turning Torso er designet af spanske Santiago Calatrava og blev opført 2001 – 2005. Det er Nordens næststørste lejlighedskompleks med 54 etager, nu overgået som det største af Karlatornet i Gøteborg, der netop er indviet (76 etager, 246 meter, indviet 2024).

Generelt

Fra København er der kun en halv time i tog til Malmøs seværdigheder og storbyoplevelser. Byen er Skånes største og den tredjestørste i Sverige og bl.a. kendt for sine mange forskellige nationaliteter; mindst hver fjerde indbygger har rødder i en anden etnicitet end den svenske.

Malmøs befolkning vokser med rekordfart.  Malmøs befolkning har passeret de 350.000 indbyggere, hvilket betyder, at byen er vokset mere end Stockholm og Göteborg tilsammen indtil nu i år (2023). Stigningen kan forklares med flere nyfødte, en stor tilstrømning fra andre kommuner i Skåne og en igen lav dødelighed.

De hurtigst voksende områder i Malmø er Hyllie, Limhamns sjöstad og Västra Hamnen. Alene i Limhamns sjöstad, hvor der bygges og er blevet bygget mange nye boliger i de seneste år, vil befolkningen stige mere end i hele Stockholm i 2020 ifølge Malmø stad i en pressemeddelelse.

Foto: Per Jan Andersen

Slottsparken og Kungsparken

Malmø kaldes ofte for parkernes by efter de mange parker og grønne områder. Slottsparken og Kungsparken lige vest for den gamle bydel (Gamla Staden) med kanaler og blomsterhaver er et populært udflugtsmål for de lokale, som benytter græsplænerne til picnic og afslapning. De to haver er anlagt i slutningen af 1800-tallet, så byens arbejdere havde et sted, de kunne slappe af i deres fritid. I Slottsparken findes også en lille japansk have. Disse grønne områder fornemmes også på en sejltur i byens indre kanal.

Stadsbiblioteket og Malmøhus Slot

I Slottsparkens sydlige udkant ligger det store Stadsbibliotek (adr. Kung Oscars Väg 11), hvis nyeste del “lysets kalender” er tegnet af den kendte danske arkitekt Henning Larsen. Det er absolut et besøg værd.

I Slottsparkens nordlige ende finder man Malmøhus Slot, som blev opført, da byen var dansk. I dag rummer slottet hele tre museer, et byhistorisk museum, et kunstmuseum og et naturmuseum. På Malmöhusvägen, et par hundrede meter fra slottet, ligger Teknikkens og Søfartens Hus med en ubåd i gården som det største trækplaster. Også et besøg værd!!

Fra maj til september kan man tage på kanalrundfart. Der er afgang bl.a. fra Norra Vallgatan syd for Centralstationen. Og det var netop, hvad vi gjorde.

Sejlturen

Rutebeskrivelsen er som følger: 1) Non Violence Statuen (jf. ovenfor); 2. Monument for faldne søfarere; 3. Turning Torso (jf. ovenfor); 4. Malmøhus Slot; 5. Slotsmøllen; 6. Stadsbiblioteket; 7. Fersen broen; 8. Hovedbrandstationen; 9. St. Gertruds kvartér; 10 St. Petri kirke. Sejlturen sker april-september og har eksisteret i en del år. (jf. link)

Foto: Per Jan Andersen

Øvrige billedindtryk

Foto: Per Jan Andersen

Foto: Per Jan Andersen

Dagen sluttede traditionen tro i København, nærmere bestemt på Danmarks smukkeste (Frederiksberg) allé, hvor vi begge har gode minder fra. Denne gang valgtes min gæsts lokale stamcafé Café og Antik.

Aktuelle fakta:

  • Malmø i tal
    Antal skyderier: 40 i 2023 – 1 med dødelig udgang.
    14,4 procent af Malmøs indbyggere – cirka 48.000 personer – lever i relativ fattigdom, hvilket er den højeste andel i hele Sverige. – Hvert fjerde barn i Malmø vokser op i relativ fattigdom.
    Hver femte indbygger bor i et område med store socioøkonomiske udfordringer.
    12,1 procent er arbejdsløse – næsthøjeste arbejdsløshed i Sverige.
  • Antal indbyggere: 362.133 (dec. 2023), heraf cirka 7.500 danskere

Links

https://malmo.se/

https://www.skane.se/

https://www.sydsverige.dk/?pageID=217

https://opleveuropa.dk/malmoe-sevaerdigheder/

https://www.stromma.com/en-se/malmo/sightseeing-by-boat/rundan-sightseeing/

https://cafeogantik.dk/

 

DEL SIDEN

4 kommentarer til “Malmø – byen hinsidan”

  1. Fin beskrivelse af Malmø og vores glimrende tur til Malmø – til lands og vands, samt afslutning på den hyggelige café på Frederiksberg Alle 45.

  2. Som altid informativ med sans for detaljen bande.. Malmø lyder som en rar (grøn) by, om end skyderierne o.l. er et hår i suppen.
    God idé at se byen fra vandspejlshøjde – det giver altid et særligt perspektiv.

    1. @Eric: Kommentaren var ufortjent gået i Bin. Jovist – Malmø er en by i fremdrift. Der er en absolut dekorativ forside (som turen illustrerede) og så er der en bagside, som jeg i en fortid også har set lidt til (=Rosengård-kvarteret, noget af det hårdeste…). Fortsat god ferie… 😉

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

79 − 73 =