Håndsprit og pyramidesalg

Der går ikke en dag, uden at man på TV kan “opleve” nr. 45 alias USAs nuværende præsident Donald Trump, der får tid indimellem sin kompakte Twitter-aktivitet og golf ditto til at befrugte verden via TV-pressekonferencer, herunder sine landsmænd, med nye divergerende og skråsikre meldinger om Corona-tiltag.

Forleden afsluttede en landskendt/-dækkende helsekæde i Danmark endnu en 20 procents tilbudsfase og blandt disse var der 28 – otteogtyve – forskelllige typer af håndsprit på udsalg. –  Nævnte to  “events” kombinerede min tankevirksomhed til nogle begivenheder, som jeg oplevede for cirka 10 år siden. De står stadig lyslevende for mig, når jeg ser præsidenten og det kan jo næsten (desværre) ikke undgås i det daglige mediebillede. 

Den kære lille familie

Jeg har gennem mit plettede liv i store perioder været omgivet af kvinder, der interesserede sig særdeles intensivt for alternative helsemidler.  Det har medført en – periodevis – mere eller mindre frivillig vidensoptankning om dette emne, indtagelse af diverse produkter i forskellige dosseringer og alt i alt en pæn decimering af min “børneopsparing”.

Således faldt mine øjne over en artikel i et helseblad (det var før SoMe-området rigtig var blevet voksent 😉 ) . Far og mor og to sundt udseende børn (dreng og pige). Forældrene i 30erne. De så sunde ud. Det gjorde børnene også. Smilene var optimale, så selv en tandlæge ikke kunne finde grund til en tandrensning.  Nuvel – årsagen var en kraftig anbefaling af et (amerikansk produceret) naturprodukt, som denne “ideal-familie” selv med stor begejstring videresolgte (og selv indtog i passende dosseringer).

Et øjeblik af “research-anfald” fik mig til at kontakte dem pr. mail og “høre lidt nærmere”.  Indtrykket af et overmåde sympatisk forældrepar i det nordlige Jylland blev fastholdt under den efterfølgende  informative proces. De fortalte (pr. mail) om dette vidundermiddel og ikke mindst om den geniale salgsvariant.

Multi-level marketing (MLM) eller network marketing/netværksmarkedsføring eller pyramidesalg – alle tre varianter dækker. Med stort besvær gled jeg fri af dem “under den betingelse”, at deres “ledende kontakt” i København kunne møde mig og introducere nogle af produkterne og ikke mindst et intro-forløb (så jeg forventelig kunne indgå nederst i kæden).

Hotel d´Angleterre

Jeg har deltaget i mangt og meget gennem min tilværelse, altid iklædt et høfligt lille tjeneste-smil, en fornøden (ofte skjult) holistisk attention og ikke mindst en sund validerende sans let drysset med kynisme.

Således mødte jeg op en aprilsdag til “forretningsmøde” på hotel d´Angleterre på Kongens Nytorv i Københavns urbane hjerte. Kvinden var 40+ år. Hun var repræsentativ, dog uden den sædvanlige salgshabit, blodrøde negle, hairstyling, kunstigt smil og distraherende smykkebesætning. Men “fysisk renskurret” var hun nu heller ikke. Charme var der ikke meget af, men derimod en besiddelse af en næsten mere end 100 procent overbevisning om helseproduktets vidunderlige muligheder, herunder indtjeningen.

Kommunikationen foregik i starten på dansk, dvs. hendes amerikansk-danske viste sig noget uforståelig, så vi svingede hurtigt over på business-english. To timer senere forlod jeg lobbyen på det smukke og traditionsrige gamle Remmen-ejede hotel belæset med få brochurer og ikke mindst bunker af ord i min hjerne.  Min høflige skepsis blev duelleret i slutfasen. Måske følte hun, at jeg var ved at “smutte”, så vi enedes om, at jeg skulle møde hendes “overordnede manager”, som tilfældigvis kom til Copenhagen 10 dage senere fra Guds eget land  – United States of Amerika.

Hotel Scandinavia

Således gik det for sig, at vi (general manageren og jeg) 10-12 dage senere sad i restauranten i stueetagen på hotel Scandinavia (som det hed på det tidspunkt). Det var sen frokosttid. US-manageren hed Steve Falconetti (dvs. ikke helt, men mindede meget om hans rigtige navn).  Han havde givet italienske aner og fremstod uhyre dominerende og insisterende; dog kunne jeg frit vælge fra det store spisekort. I hans verden var alt – og her menes a-l-t – til salg. For ham var overtalelsen af denne lidt ældre pensionerede “Office Manager” blot en ekspeditionssag, der tidsmæssigt rummede en frokostret med væske, nogle forklarende brochurer, lidt salgssnak og så en udstrakt behåret kæmpelab som afslutning, der med et biologisk tryk bekræftede en ny deltager i bunden af salgspyramiden.

Kan læseren forestille sig præsident Donald Trump i en italiensk udgave med pomadehår, silkehabit, silkeslips, figursyet skjorte og sko, der blot skulle sætte flueben i sin protokol over en “nice little Dane”, der skulle ind i “pyramiden”?

Forsøg på bestikkelse har altid virket på mig som en virus. Jeg har oplevet det flere gange end antallet af fingre på min hånd i mit tidligere professionelle liv. Til efterhånden let irritation for “den italienske Trump” lod jeg mig ikke imponere, hverken over ham eller stedet og fik lejlighed til – påtaget diskret med let underspillet skandinavisk venlighed forstås – at bibringe ham den oplysning, at jeg ved tidligere lejligheder havde gæstet såvel restauranten, casinoet som ikke mindst penthouse-restauranten/baren.

Jeg valgte høfligt, men bestemt, at afvise en frokostret og erklærede mig fuldt ud tilfreds med en Ramlösa. Den blev efterfølgende drukket i små slurke, medens jeg påhørte hans salgstale og i mit indre morede mig, medens jeg tænkte på utallige amerikanske film, hvor salgschefen gennemgår firmaets fantastiske opadgående salgskurve.

Der gik vel – ligesom i d´Angleterre-mødet – omkring to timer. Det hele endte op i, at “Falconetti” forventede at se mig dagen efter til den opsamling – nu på et mindre halvdyrt hotel (bag ved Det Kgl. Teater) – hvor “særligt udvalgte” fra Danmark og det sydlige Skandinavien skulle mødes til briefing (eller hjernevask, som jeg tænkte ved afskeden).  Hans smil var bredt og uægte, men – ligesom ved Trump – havde tandlægerne gjort deres arbejde nærmest til perfektion.

Morale

Jeg vil gætte på, at scientology eller lign. anvender noget af den samme intro.  Tanken om ikke at tjene x antal dollars på noget helsevand blev beroliget ved tanken om mine livslange pensioner og relativ beskedne levevis.  Måske, hvis jeg drak en halv flaske af dette sundhedsvand, ville jeg komme til at leve cirka 10 minutter længere, måske?

Som gammel embedsmand med lejlighedsvis tæt kontakt til lokale politikere kendte jeg til den ædle disciplin “at have toptunet fantasien og være forberedt med diverse løsninger”.  Således kunne “Falconetti” jo ikke vide, at jeg gennem mine kontakter i Nederlandene årene forinden havde været vidne til disse pyramide-øvelser i forskellige varianter, også her, uden at jeg ville lade mig indrullere.

USA – personificeret med den 45ende præsident Donald Trump – har den forestilling, at alt er til salg, ikke bare Grønland, samt at “de små altid bøjer sig for de store”.  Det gælder såvel inter-statsligt som, når USA “foretager beslutninger i og om” NATO og WHO. Kina har så en lidt mere skjult måde at udøve sin tiltagende globale magt på og Rusland forsøger en anden lidt mere asymmetrisk tredje variant. Indtil nu har stort set alle forstået det, dog undtaget Cuba, Vietcong/Nordvietnam, Taleban m.fl.

Post Corona

Men der vil komme nye tider, også efter Corona-vaccinen eller andet virus-dæmpende behandling er opfundet. Befolkningsgrupper i politisk udvalgte prioriteter vil forventeligt i 2021/22 blive massevaccineret. Excel-regnearkene vil i længere tid krympe langt mere end en bomulds T-shirt på 95 Celcius grader kogevask.

Trods globale og gigantiske finansielle blodtransfusioner, der passende kunne benævnes “verdenshistoriens største folkelige økonomiske understøttelse”, vil hverdagslivet for hundrede af millioner mennesker forandres. Alt bliver tydeligt smallere, også i USA og Kina m.fl.

Økonomisk vil Coronaen kaste lange økonomiske skygger over verdenssamfundet og begreber som “livsværdier”, “profit” og “moral” vil være blevet centrifugeret, i visse områder af verden efter en kogevask, der kan smadre mangen en etableret vaskemaskine.

Nye produkter og nye arbejdsgange vil opstå og vinde frem. Fordele ved “hjemme-arbejdspladser” vil blive mere åbenbaret. Rejsemønstre vil ændre sig og der vil – undskyld sammenligningen – være klart mindre trængsel ved de rigtige pyramider.

 

DEL SIDEN

10 kommentarer til “Håndsprit og pyramidesalg”

 1. Selvom dine møder var resultatet af et research-anfald, beundrer jeg, at du kunne holde det ud og holde masken. Den slags fremkalder hos mig en allergisk reaktion, som ikke kan kontrolleres.
  Du har givetvis ret i, at verden vil ændre sig som følge af epidemien og der erfaringer, man gør sig lige nu. Der kommer fx mere hjemmearbejde og flere videomøder, fordi det reducerer omkostninger, men man skal nok ikke undervurdere folks sociale sult efter afstandstiden. Det bliver spændende at følge.

  1. @Eric: Med din skakhjerne vurderer jeg, at Du har selvkontrol til en pæn placering i 1. division. – Mine mange år i embedsværket har kultiveret mit utålmodige væsen kun i nogen grad, især med en resultatorienteret hensigt (udvalgs-, kommissionsarbejde etc.).

   Og ja – på den anden side af pandemien åbner der sig nye opfindelser og forhåbentlig mere sunde tilgange til materialismens fristelser.

 2. Det havde jeg godt nok ikke troet om dig, “decimering af min børneopsparing” hvad denne så end var! Men på den anden side, når man er “omgivet af kvinder der interesserede sig særdeles intensivt for alternative …” du milde, ja, hvad kan man så gøre!?! Man er i deres hule hånd.

  Men så kommer “research-anfaldet” og man læser med stigende spænding, forundring, hvad indlader han sig dog på, denne hovedperson i sit liv!

  1. @DAX: Med vores mangeårige mere eller mindre dyrekøbte maskuline erfaringsindsamling må det nok erkendes, at “børneopsparingen” uden feminine fristelser ville have været betydelig større. “Research-anfald” er ikke klassificeret i sundhedsverdens diagnoseklassifikationer…..endnu. 😉

   1. 🙂 Jeg ville ønske at jeg havde samme stamina overfor svindel-forsøg eller i det hele taget salgs-kampagner. Jeg er dog ikke hårdt angrebet af pyramide-virus, det må jeg sige, men for tyve år siden tog jeg en bemærkning fra en nu afdød læge til mig: Der er MANGE mennesker som kan “læse” menneskene – nogle er gode til det, men også den kategori er mange og kvalificerer ikke til udnævnelse til geni, helgen eller rollemodel.
    Men jeg nyder din beskrivelse. Mon ikke der kommer en diagnose-klasse som hedder “videnstørst”?
    — En anden gang vil jeg kommentere lidt på dine tanker om verden efter Corona2; jeg tror der igen bliver trængsel ved pyramiderne !!! Begge slags!!!

    1. @DAX: Det sidste først: Tanker om Corona/Corvid19. Sandheden er vel, at ingen helt kender fremtiden, der hver dag udvikler sig med smitteprocenter, divergerende politiker-udsagn og konkurser. En af de uberegnelige er det, som i Kriminalforsorgen kaldes for “recidiv-faktor”.

     Det siges, at mænd ikke har samme intuition som kvinder. Generelt tror jeg påstanden er rigtig, men vi mænd har også en mere eller mindre udviklet intuition. Med alderen bliver den “krydret” med en til stadighed akkumuleret erfaring baseret på positiv/negativ-ladede oplevelser, der kommer up-front i vores respektive liv. I samme forbindelse er det ikke – langtfra – altid, at de analyserende evner kan slå til. Den indre “intuitive intelligens” er ofte udslagsgivende i et samspil med den opdragelse, som barndommen giver os.

 3. Alternative helsemidler kan sikkert være gode, hvis man tror på virkningen. Nogle er jo mere (god-)troende end andre.
  En skam du ikke lige tog det sidste møde med og fik hilst på andre udvalgte personer, så vi lige kunnet have fået den historie med også, men man skal selvfølgelig også stoppe mens legen god.
  Nu om dage er de aggressive sælgere vel gået til Facebook eller dyre tv-reklamer. F.eks. kører VitaePro konstant dyre tv-reklamer, så man skulle tro at det var en fantastisk forretning.
  Jeg tror gerne på, at hjemmearbejdspladser kan blive mere udbredt i fremtiden – og med god planlægning kan virksomhederne også reducere kontorlokalernes størrelse og spare dyr husleje. Til gengæld tror jeg, at danskernes udrejselængsel er så stor, at der igen vil komme gang i rejser til fjerne lande, når pandemien er overstået – for denne gang.

  1. @Per Jan: “Timing” er en vigtig faktor. Det ved den supererfarne gamle håndboldmålmand. Og det fornemmede jeg også, da jeg helt bevidst udeblev fra den afsluttende session på hotel Opera (bag DkT), hvor vi sikkert skulle have afgivet “blodsed” og startet nederst i pyramiden. Jeg havde årene forinden oplevet hele sceneriet fra tilskuerpladsen i min første hustrus nederlandske rækkehus, hvor dele af familien i Den Haag var langt oppe i pyramiderne i forskellige sammenhænge. – Der var noget religiøst over det, der frastødte mig.

   Jeg er helt enig i dine betragtninger omkring hjemmearbejdspladser samt den forventede “ketchup-effekt”, der udløses, når grænserne åbnes formentlig tidligst i juli kvt. 2020.

 4. Hej Erik
  Jeg har rettet Senest Blogindlæg, samt erstattet regnestykket med en anden anti-spam funktion.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 + 2 =