Winemakers Fair

Overskriften er på engelsk. Det skyldes ikke et udsivende savn over, at Storbritannien formodes(?) snart at forsvinde fra EU, men derimod originalnavnet på den vinmesse, der foregik for nogle dage siden i forskellige større byer.

Afgang

En topmoderne Mercedes Sprinter transporterede en mørk regnfuld martsaften 20 vininteresserede vestfynske sjæle med den lokale og innovative vinhandler Henrik Lund Nim fra Vinspecialisten i spidsen til vinsmagning i Odeon.

Et stort og smukt smageglas (Riedel Performance Syrahglas, værdi 175 kr) blev udleveret i bussen og der blev skænket en velkomstdrink af “skum” til at lægge bunden.

Dette arrangement udgjorde en del af det forkromede setup, hvor der forinden åbningen af vinmessen var serveret en middag i Odeons lokaler bestående af Beuf sauté Stroganoff, tomat, svampe og kartoffelmos. Men vinsmagningen, der startede en time efter middagen, var naturligvis det centrale.

Odeon

I marts 2017 blev Odeon i centrum af Odense indviet. Prisen var 600 mio. kr. Visionen var at skabe et kulturelt kraftcenter med fire scener, samt Syddansk musikkonversatorium og Skuespillerskolen under samme tag. Den store sal har plads til 1.800 siddende personer eller 3.000 stående. Hertil kommer andre mindre sale med forskellige funktioner, restaurant, supermarked, kontorer undervisningslokaler og en parkeringskælder. Stedet er også velegnet til konferencer.

Vi blev sat af næsten ved indgangen og efter registrering snart efter inkluderet sammen med flere hundrede andre tørstige sjæle i den vinøse verden.

Som arrangørerne (Vinspecialisten – H.J. Hansen Vin A/S) skrev på indbydelsen:

Vi glæder os til at præsentere et bredt udvalg af vores leverandører, fra hele verden, der alle hver især producerer vine i topkvalitet.
Mød bl.a.: Benito Santos, Domaine de la Garenne, Henschke,
Stagaard, Weingut Haart, Domaine J. Laurens, Tenuta Barbadoro,
Hamilton Russell, Château Pierrail, Poderi Macarini, Champagne Deutz, Fess Parker, Viña Errazuriz m.fl…

Programmet

Arrangementets smageprogram foregik i den store hal på førstesalen. Der var opstillet 27 borde, der individuelt indeholdt et vinhus og/eller leverandør af forskellige forædlede væsker. Sidstnævnte kunne f.eks. ved to af bordene være Whisky eller Gin eller Portvin (jeg savnede cognac). De resterende 25 borde udgjorde jordforbindelsen med hvide duge som underlag for adskillige vinflasker i varieret tempereret udgaver (rød-, rosé- og hvidvine), brochurer, merchandise og sidst, men ikke mindst, kronisk smilende (næsten) messearrangører, der stod klar med overbevisende salgstaler og tilbud om rabatter (ved køb af større partier, forståes!).

Jeg har selv i en fortid stået som messeleder (hospitalsverden) ialt 13 gange og kender til den relativ anstrengende disciplin, hvormed “produktet” skal præsenteres med eller uden smagsprøver, men altid med et nødvendigt veloplagt udtryk i ansigtet, konditionen til at besvare alskens spørgsmål og spændstigheden i motorikken.

Sidstnævnte – altså spændstigheden – skete helt naturligt, når glasset skulle skylles for næste smagsprøve eller “den digestive bund” skulle plejes med vand og (seje) flutes.  Der var dog nogle (ikke af de vestfynske deltagere!), der overvurderede deres leverkapacitet og ikke mindst balanceevner i slutfasen, men i humanismens og tolerancens navne lader vi det ligge….ikke sandt 😉 !

Blindsmagning

Naturligvis (fristes man til at sige) var der også en konkurrence. “Blindsmagning” – Deltag og vind en tur til Jazzfestival på Cháteau l´Hospitalet 24-28. juli 2019, hvori indgik rundvisning på vingården, middag med efterfølgende (jazz-)koncert, 1 overnatning i delt dobbeltværelse inkl. morgenmad samt (ikke uvæsentligt) fly tur-retur for 2 personer.

Denne smagfulde konkurrence var på et helt andet niveau end f.eks. en børne-kryds-og-tværs. Her skulle 4 forskellige forhindringer (gæt) overvindes: Land, Område, Drue, altså skulle man have 12 rigtige med at deltage i konkurrencen.

Selv med topkalibrerede smagsløg og måske i tilgift en ph.d i ønologi ville det være mere end vanskeligt, men der findes jo nogle, der vinder i tips og lotto hver uge, så….

Hjemturen

Modsat hvad tit opleves på charterture kom alle rettidigt med kleinbussen, der i øsende regnvejr kørte de vinøse vestfynske gæster hjem få timer senere efter et glimrende arrangement til en yderst rimelig pris. Sidstnævnte – altså pris – var (eller er) så afhængig af, hvor mange flasker, messegæster har bestilt til diverse rabatter ved større indkøb.

 

PS. Illustrationen øverst skulle forestille vinguden Dionysos eller Bacchus, som romerne ofte kaldte ham.

PPS. https://www.hjhansen-vin.dk/   –   https://da-dk.facebook.com/Vinassens

DEL SIDEN

18 kommentarer til “Winemakers Fair”

  1. Lyder som et godt arrangement. Jeg har besøgt Odeon, for længe siden, men da var det en biograf på Fælledvejen. Dengang var det mest indholdet i Toms Skildpadder der smagte.
    Vinsmagning er altid morsomt, man blir af og til overrasket over sine valg 🙂
    Stroganoffen kan betyde kraftige vine. Jeg synes personligt ikke, at de stærkere drikke hører hjemme på et sådant arrangement. I Københabvn har jeg været med et flertal gange da jeg var i fagforeningen, der var der nogen arrangementer mellem nogle af forbundene, hvor også fruer og kærester kunne få lov at komme med. På den tid var jeg glad for spanske vine, men idag drikker jeg jo naturligt nok kun de lokale her som regnes for at være det bedste af det bedste i Provence. Velkommen herned hvis du blir vinderen

    1. @Fru Pia Charlotte: Fælledvejen (i Kbhvn.) er for mig bekendt af 3 årsager: 1) En gl. kollega bor der – 2)Politimuseet – 3) De voldsomme uroligheder 18. maj 1993 (efter Edinburgh-afstemningen), men ej Odeon. Toms Skildpadder er blevet nydt med mellemrum. Nydelsen gælder også især fransk rødvin, herunder primært Bordeaux, Bourgougne og Provence-områderne. Sidstnævnte blev nydt i januar 2019 og dette forventes gentaget ved planlagte Côte d´Azur-rejser i næste årti.

        1. @Fru Pia Charlotte: Jeg gik forbi bordnr. 27 (Whisky og Gin) og valgte primær fokus på vinen, så måske har de blandet en lyserød dame uden mit vidende. Næste planlagte besøg ved Rivieraen bliver nærmere dit postnummer, så lad se. Hils Bonnie!

          1. HeheHe Pink Lady er Brad Pitts mest populære vin – en rosé der koster omkring 20-25 euro flasken. han er her endnu og har store planer

  2. I guder hvor jeg lo! da jeg læste dette:

    … hvormed “produktet” skal præsenteres med eller uden smagsprøver, men altid med et nødvendigt veloplagt udtryk i ansigtet, konditionen til at besvare alskens spørgsmål og spændstigheden i motorikken.

    Da overskriften er på engelsk, kan jeg ikke lide at skrive “citat slut”, hov, nu kom jeg til det alligevel …

    Jeg har også prøvet at stå på messe, ikke 13 men blot én gang.

    Jeg ledte efter forklaring på hvad OD eon laver i OD ense og fandt den heldigvis. De 3000 stående tilskuere fik igen tankerne afsporet, man har nu i mere end 10 år bygget på en lufthavn “Berlin Brandenburg”, som skulle være centrum for Tyske fly-passagerer. Jeg har aldrig rigtig forstået, hvorfor man ville gøre det – man kan læse meget mere om det på Wikipedia – nej hvorfor? Egentlig ud fra en betragtning om at det så er lettere at skifte fra lokalbane/bus/indenrigsfly til langdistance-ruter, men den holder ikke, den begrundelse.

    Men Berlin-Brandenburg er blevet udsat og skal nu rives ned og bygges opigen (nu kommer forbindelsen til de 3000 stående!) fordi brandsikringen er for elendig, og desuden fordi der er rod i ledningsførelsen og dermed i IT-forbindelser, energi og alarmer og brandsluknings-udstyr! Det må være et cirkus uden lige. Og så vil man lukke den velfungerende Vestberlinske Tegel, som iøvrigt ligger godt med forbindelser til hele området.

    1. @DAX: Da du selv har stået professionelt på en messe, forstås til fulde “min diagnose”. 😉 – Og afledt en flyvetur til messebyen m.m. Berlin. Vi to er gamle nok til at kunne huske Berlins 4-deling, hvor 4 lufthavne – Tempelhof (am.); Tegel (fransk) og Gatow (brit.) samt Schønefeld (rus)udgjorde de flyvske indfaldsvinkler til den mere eller mindre besatte tyske hovedstad. I nutiden eksisterer kun Tegel og Schønefeld. Begge er overbelastede, hvilket jeg senest oplevede i okt. 2018 (Tegel). Derfor er det mere end nødvendigt med en kæmpelufthavn, som Berlin-Brandenburg vil blive (med udvidelsesmuligheder) i arealet omkring Schønefeld. Planen over storlufthavnen kan ses på det mindre museum i nærheden af Schønefeld (kan anbefales). Og stringent subjektivt er det svært for berlinerne at acceptere, at Frankfurt am Main og München indtager langt vigtige og ikke mindst større funktioner og arealer. Aktuelt er den manglende færdiggørelse af Berlin-Brandenburg en skandale, der er meget atypisk for Tyskland. Som John F. Kennedy sagde (blandt andet)i sin berømte “Ich-bin-ein-Berliner”-tale: “Let them come to Berlin”. 😉

  3. Det lyder som en god aften og forhåbentlig lige så underholdende som dit indlæg. Hvis nogen fik for lidt, kunne de blive overrislet efter arrangementet, kan jeg forstå.
    Blot har jeg ondt af chaufføren …

    1. @Eric: Chaufføren havde ingen problemer med de velopdragne – og vinglade – 20 pax fra Vestfyn. Alle var i god og kontrolleret stemning. Ved returkørslen var jeg præcisionsliderlige menneske den eneste, der kom præcist. Resten kom med lidt forsinkelse. Det genererede lidt smalltalk med chaufføren, der på opfordring fortalte, at “de værste” var 5-6 skoleklasser. 😉

    1. @Eric: Jeg ville umiddelbart vurdere, at chaufføren var en større kunde hos bryggerierne, men jeg kan naturligvis tage fejl, som jeg gjorde med din venlige kommentar. 😉

  4. Lyder som en fornøjelig stund for sande vinelskere, og førhen kunne en god bordeaux da godt friste, men nu hvor jeg er blevet mere kedelig, vil det da være ligesom at ‘kaste perler for svin’, men forstod, at arrangementet også var uden kaffen og cognacen, og det ta’r jo unægteligt glansen af et sådant
    arrangement.;-)

    Men har du hygget dig, uden at skulle gå zigzag hjemad, så har har det jo været helt okay aften for dig.:-)

    Og så er vinkælderen måske også blevet suppleret godt og grundigt op?!;-)

    1. @Ingelise: Der var ingen zigzag under turen med undtagelse af chaufføren, der på bestilling satte forskellige af de 20 deltagende vinøse gæster af på vejen hjem mod Vestfyn og kanten af Lillebælt. Kedeligt, at du ikke kan nyde noget bordeaux eller anden aftapning. Hvad sidstnævnte angår, er der (indtil videre) tilstrækkelig forsyning på Hulegaarden. 😉

  5. Spændende arrangement..Og jøsses en flok der er på billedet..tænker..hmm..er der stor overtal i mænd??..jeg gade godt se før og efter billedet på de deltagende..men selvfølgelig er der ingen forskel på fynboerne, de var da som de kom…

    1. @Pia L: Kønsfordelingen var vel 30 procent af det smukke køn og 70 procent af det knap så smukke køn. Det spændende ved dette vinarrangemet var den meget store (og ret sjældne) variation af lande (Europa, Sydamerika, Nordamerika, Asien).

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 + 1 =