https://www.sprogense.dk/wp-content/uploads/2023/08/Fredag-SPROGENSE-PROGRAM-NEETS-udgave.pdf
Blandt udpluk fra festivalen kan eksempelvis omtales:
- Mød retorikerne Hanne Smith Pedersen og Thea Sejr fra podcasten “Vi hører stemmer” og blive klogere på, hvordan stemmen giver ordene mening (…)
- Hvorfor er danskerne (ikke) så sjove (som de selv tror)? – Sproglige faldgruber, fadæser og fortræffeligheder i danskernes møde med andre kulturer (….)
- Grammatik som hobby? Seriøst? Hvorfor? – Et manglende komma kan være livstruende. Vi skal spise farmor vs. Vi skal spise, farmor (…)
- Kønsneutrale pronominer er (unægtelig!) en diskussion, der fylder mere og mere i den offentlige debat (…..)
Med alle de mange bogstaver – samlet og hver for sig – er der nok behov for lidt visuelle tilføjelser fra festivalen Sprogense:
Østergade i Bogense og op til rådhuset
Det sidste billede er lidt af en tilsnigelse. Den dekorative statue af H.C. Andersen er ikke integreret i Sprogense Festivalen. Han sidder i ensom majestæt ned ved inderhavnen i Bogense. Forklaringen følger af teksten i det efterfølgende foto:
Note:
P.S. Skulle der være nogle læsere, der undrer sig over betegnelsen “Nordfyn” og ikke bare “Bogense”, er forklaringen følgende:
Ved seneste kommunalreform (2007) blev landets kommuner nedgraderet til 98. På Fyn betød det, at mindre kommuner blev fusioneret og den nye kommune kom til at følge navnet på største købstad (=Odense, Assens, Middelfart, Nordfyn, Kerteminde, Nyborg, Svendborg, Faaborg-Midtfyn). Eneste undtagelse på øen var netop Nordfyn, der var forstret som en fusion af de hidtidige Bogense, Otterup og Søndersø kommuner. (red.)
Links:
https://www.visitnordfyn.dk/nordfyn/oplevelser/sevaerdigheder/sevaerdigheder-og-attraktioner
https://www.nordfynskommune.dk/
Tak for en god beskrivelse af Sprognævnets aktiviteter og flytningen til Bogense. Kan man konkludere fra din omtale, at trods skepsis, så er flytningen sket uden tab af viden og at nævnet fungerer fint fra Nordfyn?
Jeg bruger ofte ordbogen, både vedrørende nye og gamle ord. Jeg ser frem til som sproginteresseret, at se de omtalte “sedler” på nettet engang i fremtiden.
@Per Jan: Meningerne lokalt er vist delte om, hvorvidt det har været en vellykket decentralisering af DS. “Tab af viden” er jo et elastisk begreb. 😉 – Samme er begrebet “afstand” – i kilometer eller elektronisk i nutiden? Jeg ved, at du er både sproginteresseret og -kyndig og med stor interesse vil imødese “elektroniske sedler” ad futura.
Sprogense lyder som et glimrende initiativ. Sproget er en af de vigtigste kulturbærere, så det er værd at værne om – især i et så “lille” sprog som det danske.
Min holdning til udflytning af diverse institutioner er ambivalent. Det faglige tab på kort sigt er uomtvisteligt, men at “kræve” en faglig begrundelse er i mine øjne helt misforstået. Hvad var den faglige begrundelse for at placere institutionen i København fra begyndelsen?
En god del af de ansatte er/var formentlig fra provinsen, men stiftede familie og slog sig ned i Kbh., fordi det var der, jobbet var. Det er synd og træls for dem, når der udflyttes, men jeg kan sagtens forstå og i nogen grad bifalde argumenterne for, at skævheden skal mindskes mellem hovedstad og provins. Københavns tab ved udflytningerne er nok mindre end gevinsten for provinsbyerne, hvis man kan sige det på den måde.
@Eric: Din argumentation omkring pro et contra decentralisering er vi 100 procent enige om. Også sideeffekterne – den nødvendige tilpasning af personale og vedhængende bofæller/familie. At Bogense fik DS, kan sikkert diskuteres om rigtigheden. En tilfældighed? Eller måske snarere en kommunal studehandel. Jeg kender ikke facit for beslutningen, men “Sprogense”-konceptet var tydeligt et oprigtigt forsøg på at bevise funktionaliteten af den nuværende status for DS. – For en fortidig dansk-studerende på uni-niveau har du sikkert reflekteret over dette. 😉
Kort og klart om Sprogense Begivenheden, festivalen (jeg kløjs somme tider over ord med “fest” i fordi min søde ex- altid harcellerede over at man brugte udtrykket “fest” om fx. en familiebegivenhed.
Ord har en art magi, ikke i-sig-selv men i sprogbrugernes hoveder, vores evne til at danne symboler er interessant, og nærmest fantastisk, fordi vi dermed får et værktøj til at styre opmærksomheden i retning af det nyttige eller det smukke eller det, vi synes er vigtigt, og mao forstå os selv og andre.
Tak for dette indlæg som jeg lige opdagede fordi jeg tænkte at “gå en runde inden dagens vigtigste arbejde”. Jeg er ved at pakke og bagud med alting, frygter jeg ikke får sovet i nat, men så kan man vel sove på rejsen.
@DAX: Det er mig, der takker for din (og andre kommentatorers tid). Også jeg har en stor og mangeårig svaghed for “ord”, hvilket førte mig nordpå til Sprogense-festival. Bedste ønsker for en vellykket US-Tour på alle måder. 😉