Oplevelser på Hindsgavl

Billedet fortæller om dyrelivet en februardag anno 2021

Og i årstids kontrast ses indtryk en julidag anno 2020

foto Per Jan Andersen

Hindsgavl dyrehave

Dyrehaver er et meget velkommen naturelement i den danske natur. Næsten enhver københavner og sjællænder er bekendt med Jægersborg dyrehave (oftest “Dyrehaven”). Danmarks største med et årligt besøgstal mellem 7-8 mio.

Men også provinsen har flere meget seværdige dyrehaver. I Jylland kendes bl.a. Haderslev Dyrehave (Region Syd) og flere i Regionerne Midt (f.eks. Skanderborg) og Nord (f.eks. Slotved skov ved Sindal). På Fyn (Region Syd) er det naturlige valg Hindsgavl Dyrehave.

Lad os starte med billedindtrykkene og slutte af med de mere faktuelle tekster nederst i indlægget.

Hindsgavl-halvøen – vejen til den gamle Lillebæltsbro ses til højre

Forståelig dyrevelfærd

Indgangen til Hindsgavl Dyrehave (begrænset bilkørsel)

Natursceneri en februardag 2021

Kommunal naturpleje

Dyreparken grænser op til Lillebælt (Jylland i det fjerne)

En skovsø – februardag 2021

Oversigtsplan over kursus- og feriecenteret Hindsgavl, der er placeret på halvøens sydvestlige hjørne

Anneksbygning til kursus- og feriecenteret  – måske egnet til gruppearbejde?

Til Hindsgavl Slot (kursus- og feriecenter) hører en gammel herregårdspark på 40.000 m2. Der forefindes rester af en barokhave med terrasser, damme, alleer og gamle træer fra o. 1750, som i begyndelsen af 1800-tallet blev lagt om i romantisk stil. Fra denne periode er te-pavillonen “Sorgenfri”  med vers af H.C. Andersen (jf. næste billede), der holdt meget af at besøge Hindsgavl.

H.C. Andersens digt – tilegnet Kong Christian d. 8

Blogejeren mindes et eksternat kursus for 20 år siden på Hindsgavl (hovedbygningen)

Dyrene i Hindsgavl Dyrehave

Der findes tre hjortearter. Krondyrene er de største. Hjortene bærer gevirer (jf. øverste billeder), der hvert år bliver større og større. Sommerdragten er rødbrun og vinterpelsen er gråbrun. Hjorten kan veje op til 250 kg og hinden omkring det halve.

Dådyrene er den næststørste hjorteart i Hindsgavl dyrehave. Geviret består af to flade skovle. Pelsen er normal rødbrun med hvide pletter, men kan være både lysere og mørkere. Vægten er op til 100 kg, dog vejer dåen omkring det halve.

Rådyrene er den mindste hjorteart i dyrehaven. Geviret er lille (kaldes en opsats). Pelsfarven varierer fra grålig til rødbrun. Et voksent rådyr vejer mellem 20-30 kg.

Det historiske tilbageblik

Hindsgavl-halvøen er cirka 800 år gammelt naturområde. Første gang Hindsgavl dukker op i historien er 1231, hvor området var ejet af Valdemar Sejr (1170-1241). Kongen opførte Hindsgavl borg som residens til den lokale lensmand.

I Svenskekrigen 1658-1660 overlevede borgen ikke den fremmede besættelse. Der er stadig et svagt minde (ruin) i landskabet. Langs kysterne (til Lillebælt) er bevaret en række skanser fra krigene i 1600-tallet.

Hindsgavl Slot blev i 1700-tallet flyttet til sin nuværende placering. I 1784 blev hovedbygningen opført med en pompøs allé, som kun herskabet måtte benytte. I dag er det en smuk opkørsel og indgang til hele Hindsgavl-området.

I 1921 købte Middelfart Kommune Hindsgavl-halvøen (jf. kortet ovenfor). Området tættest på byen blev udlagt til parcelhuskvarterer, mens den øvrige del blev friholdt for bebyggelse. Frem til 2008 blev de store hovedgårdsmarker dyrket og herefter taget ud af drift. I 2009 indviede Middelfart Kommune

“Naturparken Hindsgavl Dyrehave”

Hindsgavl= En sammensætning af ordet “hind”, der betyder hegn, og ordet “gavl”, der betyder stejle skrænter. Altså hegningen med de stejle skrænter. 

Link:

https://www.visitlillebaelt.dk/lillebaelt/events/hindsgavl-halvoeen-gdk721615

 

DEL SIDEN

12 kommentarer til “Oplevelser på Hindsgavl”

  1. Sikke nogle smukke billeder og en fantastisk natur! Jeg kendte slet ikke Hindsgavl Dyrehave, men det er bestemt et sted, jeg må opleve. Tak for inspiration til at udforske mere af vores land.

    1. @Madame: Fint at bloggen kan bibringe nogle inspirationer for læserne. Fyn rummer meget, noget er allerede omtalt på bloggen, andet vil følge med tiden. Tak for venlige ord.

  2. Du er god til at finde og fortælle om seværdige besøgsmål både i og uden for DK. Jeg havde aldrig hørt om Hindsgavl før nu.

    1. @Eric: Corona-tidsalderen udfordrer vores fantasi og virkelyst til grænseværdierne. Du gør det selv med dine lejlighedsvise sightseeing-ture i din hjemby og jeg forsøger at bringe interessante spots frem fra min landsdel (og nogle gange fra det store udland tilmed 😉 ) – Tak for venlige ord!

    1. @Per Teilmann: Helt rigtigt. Stedet fortjener flere besøg, hvadenten det er naturberiget, gastronomisk og/eller kursusrelateret. Mit seneste besøg var d. 1.februar 2021, lige før sneen for alvor holdt sit indtog på Vestfyn. – Fine stemningsbilleder fra dit messebesøg, men du er jo også en ren linseartist. 😉

  3. Hindsgavl Slot og hele området er et fantastisk sted. Jeg boede på hotellet i sommeren 2020 og håber også jeg kan komme der til sommer. Det ser også smukt ud om vinteren, men jeg foretrækker nu sol og varme.
    Stedet kan absolut anbefales og bliv der mindst to dage. Slottet har også en spændende historie, bl.a. blev det i en årrække benyttet af Foreningen Norden. Den flotte tilstand som bygningerne i dag er i, kan vi takke Realdania for (så noget godt kom der da ud af fusionen mellem Danske Bank og BG Bank/Realkredit Danmark).

    1. @Per Jan: Dit selvoplevede supplement er velkomment og som et prædestineret aftryk er et af dine mange gode billeder inkluderet i dagens blogindlæg.

      Realdanias pengekasse er tung. Det mærker også min nuværende hjemby Assens, der har store planer for de kommende år ved havneområdet.

  4. Jeg har selv en enkelt gang overnattet på Hindsgavl, og jeg husker, at jeg blev enig med mig selv om, at her kunne jeg snildt vænne mig til at bo, men at jeg nok ville få brug for lidt rengøringshjælp. Desværre fik jeg ikke set dyrehaven – med skam at melde kendte jeg slet ikke til dens eksistens, men det gør jeg så nu. Tak for rundvisning og inspiration.

    1. @Uffe Jerner: Blogejeren glæder sig over at kunne supplere med lidt input om DK til den – på mange måder – vidende kommentator.

  5. Søg og du skal finde — når man begynder at se sig om efter smukke steder i Danmark, så er der jo mange, gode oplevelser, som står i kø. Dyrehaverne er nok en af de mere friserede naturoplevelser; dér får man meget ud af en lille ulejlighed.

    Der gik mange år før jeg fandt ud af at der var forskel på Jægersborg Dyrehave og Jægersborg Hegn nord for Mølleåen. Men de hænger jo sammen, og mon ikke dyrene har fundet et smuthul?

    Jeg troede at då var mindre end rå, jeg ved ikke hvor jeg har fået den idé, godt at få det rettet.

    1. @DAX: Der er nemlig utrolig mange smukke steder i DK. Og du bor i et af de rigtige gode områder (= Nordsjælland). Men Fyn har også en del at byde på. Hindsgavl-området (naturområdet og dyrehaven) er noget af det eneste p.t., der ikke er Corona-lukket.

      Indrømmet: Også jeg kan blive i tvivl om rå og då. Derfor medtog jeg definitionen i indlægget. 😉

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

94 − 92 =