Den tidligere danske spionchef (PET (2002-2007) og senest FE (2015-2020)) Lars Findsen har fyldt mediernes sider gennem lang tid. Overskriften “I fængsel uden dom” har en afsmittende tanke, senest vitaliseret og visualiseret med den dugfriske udgivelse af hans bog “Spionchefen – erindringer fra celle 18”.
Men dette blogindlæg handler om noget langt mere fredsommeligt, nemlig en omtale af et nyligt besøg på Fængselsmuseet i Horsens. Blogejeren agerer “fotomodel”, men læserne kan være helt rolige: Jeg har fortsat ren straffeattest. 😉
Fængselsmuseet – Horsens
Det var et gensyn. Jeg var der lige efter åbningen i 2012 og nogle år senere til den årlige krimimesse. Men gensynet denne gang var mere planlagt og dermed vellykket, hvilket i essens gengives nedenfor. En væsentlig årsag til det langt større udbytte var at følge en guide på en 1,5 times tur rundt i Fængslet.
Der er mange gode info-standere, men netop ved den “personlige betjening” blev der mulighed for at stille spørgsmål om såvel Fængslet som “klientellets” og personalets forhold. Altså specifikt om mangt og meget, der rummes indenfor Kriminalforsorgens tykke mure. 😉
Guiden Jannie med cirka 20 års anciennitet i Kriminalforsorgen var outstanding og de mange spørgsmål gav en næsten 2 timers lang “lektion” i alskens relevante emner inkluderet motion op og ned af etagerne.
Fængslet – i essens
Det tidligere Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 efter mere end 150 år med fængselsdrift. Efter nogle års istandsættelse åbnede bygningsmassen i 2012 som oplevelsesvirksomheden FÆNGSLET. På få år har FÆNGSLET skabt en både national og international anerkendt ramme for kultur og events. FÆNGSLET lægger i dag hus til både et prisbelønnet fængselsmuseum, overnatning, store koncerter, kunst- og kulturfestivaler, iværksætteri, erhvervskonferencer og et spisehus.
Hvad skete med fangerne?
…….Enner Mark Fængsel
Ved lukningen af det gamle fængsel blev en væsentlig del af de indsatte overflyttet til Kriminalforsorgens nybyggede fængsel, også i Horsens (Frodesdalsvej 3, 8700 Horsens). Enner Mark Fængsel er et lukket fængsel med meget høj grad af sikkerhed. Det blev indviet i 2006 og er – sammen med Storstrøms Fængsel ved Nr. Alslev på Nordfalster (2017) – et af Danmarks mest moderne fængsler.
Fængslet består af fem uafhængige og fritliggende afsnit med plads til i alt 235 indsatte. Det er planlagt som en spredt, lav bebyggelse, hvor præget af institution nedtones. Byggeriet er fleksibelt med mulighed for sektionering, hvor de indsatte opdeles i mindre grupper. Samtidig er sikkerheden høj med en 6 meter høj og 1400 meter lang ringmur omkring fængslet og 300 overvågningskameraer. Enner Mark erstattede det gamle Horsens Statsfængsel og blev i 2008 tildelt Horsens Kommunes arkitekturpris. Organisatorisk hører det under Kriminalforsorgen Midt- og Nordjylland. (delcitat Kriminalforsorgen)
Illustrationer
Nedenfor er medtaget nogle illustrative indtryk fra besøget. Det er blogejerens egne fotografiske indtryk, hvor intet andet er nævnt.
Planoversigt
Vagtmesterkontoret – ved indgangen
Ydre oversigt over fængselsarealet
Interiøre niveauer
Fængselskirken indvendig
Alterbillede – malet af en fange
Den gl. gymnastiksal
‘
Eksteriørt indtryk
Øvrige fotoindtryk
De ovenfor viste er kun nogle korte fotoindtryk fra turen. For mere grundig fotostudie anbefales indholdet af linket:
https://faengslet.dk/omfaengslet/presse-og-markedsforing/
Afsluttende tekst
Den måske mest berømte fange var “flugtkongen” Carl Lorentzen. Der er i kælderen reserveret en passende – fortræffelig – illustrativ beretning i tekst og fysisk beskrivelse. Til glæde for læserens hukommelse kan opdatering foregå ved at klikke på linket:
https://faengslet.dk/nyheder/70-aar-siden-lorentzens-ufattelige-flugt/
Jeg har besøgt fængsler i Sverige (Stockholm) og Tyskland (Berlin). I begge tilfælde nedlagte af forskellige årsager. I det svenske eksempel er indrettet et kendt hotel. I det tyske er der tale om nogle barske indtryk fra DDR-tiden, herunder sikkerhedspolitiets STASI´s daglige arbejdsforhold.
Man kan bo kortvarigt på Museum Fængslet. Faktisk boede to af deltagerne i rundvisningen på stedet; sikkert en samlet uforglemmelig fængslende (undskyld!) oplevelse.
#########
Et besøg i det opdaterede Fængselsmuseum kan varmt anbefales, ikke “bare” til Krimimesse o.l. , men en grundig gennemgang med guide (ekstra entré) giver et anderledes og dybdeborende overblik over hele konceptet (nutid som fortid).
#########
Links
https://www.kriminalforsorgen.dk/straf/faengsel/
https://www.kriminalforsorgen.dk/steder/enner-mark-faengsel/
https://hulegaard.dk/min-tur-i-arresten/
Det var en glimrende ide at omdanne fængslet til museum m.m., og mon ikke madrasserne i hotelafsnittet er mageligere, end dem fangerne måtte ligge på?
Historien om flugtkongen er fantastisk og mere spektakulær end Albertis velfortjente visit i årene 1910-1912.
@Eric: Jovist, der er næppe meget halm (hvis noget) i de hotel-fængselsmadrasser. Fængslet har udgivet et lille hæfte (32 sider, dansk, eng. tysk) med titlen “Verdens vildeste flugt” om “flugtkongen” alias Carl Gustav Lorentzen. En person med nogle særlige talenter, men bestemt ikke afholdt af sine medfanger grundet en arrogant fremfærd; egenskaber, der ikke sjældent kan opleves hos mennesker med særlige (geniale?) evner. 😉
Dejligt at man har bevaret så meget af det gamle fængsel, og det er uden tvivl en god idé med en rundvisning, som du har været på. Statsfængslet i Vridsløselille’s bygninger vil stort set blive bevaret, men når de er renoverede, er der nok ikke meget fængselspræg tilbage. Der er også et lille museum, som kan anbefales. Det er dog p.t. lukket efter en flytning tidligere på året.
@Per Jan: Jeg erindrer dine informationer om det nu nedlagte statsfængsel, hvis bygninger og arealer står foran nye tider. https://www.vridsloese.dk/
Når du skriver “bo kortvarigt på fængslet” må det være hotel-driften, som du henviser til, ikke sandt? Ikke noget med studie-ophold eller hengemning af uønskede departements-chefer? (Leonora Christina sprang pludselig i hu, når du begyndte med “Fængsel uden Dom” og henvisning til Lars Findsen).
@DAX: Nu har BBB (Barbara Beatrice Bertelsen) jo været øverste chef (dep.chef) i Justitsministeriet i statsministerkandidaten Søren Pape Poulsens tid, så hun formodes at kende til forholdene. 😉 – Og ja, det kan være svært at skjule min ironiske sans og glæde/evne for at linke diverse som nu #Fængsel uden dom”. Kommer din vej forbi Horsens, er Fængslet absolut et besøg værd.
Jeg er forhåbentlig klar til mindre udflugtsture til næste år, og i Hovedlandet ville jeg gerne se Hjerl Hede Frilandsmuseum, som Michael Eg mener står mål med – eller overgår – Frilandsmuseet i Brede.
Hvis Horsens Stats “Fængslet” så giver mulighed for billig overnatning, så kunne det jo være en mulighed.
Men jeg tror ikke jeg ville føle mig tryg dér 🙂
@DAX: Frilandsmuseer giver ikke anledning til mental klaustrofobier som f.eks. Fængselsmuseet i Horsens. 😉