Hvalsafari med m/s Fortuna

Den danske sommer anno 2022 har været som flest, nemlig en blanding af varmt og koldt vejr med skiftende nedbør. Men der har alligevel været mange gode meteorologiske øjeblikke, hvor solen skinnede, næsten vindstille og dermed skabte muligheder for naturoplevelser, som f.eks. hvalsafari i Lillebælt. 

Absolut godkendt

Der findes flere turbådsoperatører med dette koncept i Middelfarts gamle havn, men jeg og min ledsager valgte pr. instinkt turen med m/s Fortuna som mulighed. Vi blev bestemt ikke skuffede. Det skyldtes den fint afstemte komposition af koncept og tonnage, der skaber muligheder for at nyde sejlturen inden- og udendørs på skibet, hvad enten det er hvalsafari eller en bestilt udflugt på Lillebælt som firmatur eller andre private anledninger.

Turen varede 2,5 timer, prisen var i mellemlejet og “betjeningen” i fysiske skikkelser af de to voksne – absolut dedikerede – mænd i besætningen gjorde det til en “absolut godkendt oplevelse”.

 

 

En af verdens største….

I Lillebælt findes én af verdens største koncentrationer af en af verdens mindste hvaler. Marsvinet kan opleves på tætteste hold i Lillebælt langs den 117 km lange kyststrækning. Siden Middelalderen har Middelfart været hjemsted for et marsvinejægerlaug, men i 1967 blev marsvinet fredet.

Links i slutningen er relateret med forskellige vinkler til emnet og læseren kan selektivt fordybe sig i alskens detaljer om M/F Fortuna, marsvinet, Naturpark Lillebælt, Hindsgavl, Fænø, broer etc.

Nautisk CV

M/S Fortuna blev oprindeligt bygget i 1974 til det færøske landsstyre. Den blev navngivet Medicus og gjorde tjeneste som hospitals- og lægebåd fra 1975 til 1995. Her blev den solgt til Danmark og fik navnet M/S Fortuna. Båden gennemgik en mindre ombygning og sejlede frem til 2019 som turbåd fra Middelfart, hvorefter den skiftede ejer igen. I sommeren 2022 genoptog den ny ejer, Gorm B. Kjeldsen, tursejladserne fra Middelfart.

Ruten i Lillebælt

Starten ved Middelfart gl. havn

Sejlområdet

M/S Fortuna stævner ud fra Middelfart, sejler under den gamle Lillebæltsbro i vestlig retning. Herefter drejer roret bagbord i sydlig retning og følger urets retning langs kysten ved Hindsgavlhalvøen. Fænø passeres og skibet returnerer i en u-vending for derefter at nærme sig Jyllands østkyst ved Skærbæk-området, inden der sejles retur til Middelfart. Nogle billedindtryk nedenfor:

Hindsgavl slot

Fænøfærgen

Sejlklub syd for Hindsgavl

Maritimt perspektiv mod syd mod Gamborg fjord

En mølle af den gamle slags gemmer sig på Jyllandssiden

Besøg i fritidshuset tæt ved Lillebæltskysten (Jylland)

Og endnu et besøg tæt ved vandkanten (Jylland)

Spændende jordlag – interessant for geologer (Jylland)

Den gamle Lillebæltsbro – gav refleksioner nogle år tilbage i tiden, hvor

Bridgewalking (på toppen af broen) gav mig et anderledes perspektiv

Den gamle og den “nye” Lillebæltsbro

Kongebrogården

Lillebæltværftet

Et kig indenfor på m/s Fortuna

Hvor er marsvinene?

Der vil sikkert være nogle læsere, der undrer sig over, at der ikke er “visuelle beviser” på den herlige lille hval. Men de var (for) hurtige til at dykke, når vi fik øje på dem, hovedsagelig tæt på Jyllands kyst. Der var mange og skibets besætning gav sig god tid til at (be-) vise de små havdyrs eksistens.  Ja, der blev ligefrem sejlet tilbage to gange på vejen hjem, da skibsføreren opdagede nogle flere.

##########

Når/hvis læseren tager på denne tur, hvilket varmt kan anbefales, vær da klar med kameraet……og ellers nyd turen i et af Danmarks absolut smukkeste områder, hvor der er en kraftig (erhvervsmæssig) puls på land i en del af det driftige “Trekantsområde”.

Men der er også helt sikkert meget puls på og under vandet!

Links 

https://msfortuna.dk/

https://www.instagram.com/msfortuna.dk/

https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/pattedyr/marsvin/

https://da.wikipedia.org/wiki/Marsvin_(hval)

https://www.visitmiddelfart.dk/middelfart

https://naturparklillebaelt.dk/

http://xn--lillebltvrftet-5ibd.dk/

https://faenoe.dk/

https://hindsgavl.dk/

https://comwell.com/en/hoteller/comwell-hotel-kongebrogaarden

https://bridgewalking.dk/

https://www.visitmiddelfart.dk/

https://www.visitfredericia.dk/

https://www.visitfredericia.dk/turist/attraktioner/naturpark-lillebaelt

https://www.vejdirektoratet.dk/lillebaeltsbroen

Note

MS Fortuna, Havnegade 84, 5500 Middelfart,

book@msfortuna.dk

Telefon 28 59 60 90

 

 

DEL SIDEN

10 kommentarer til “Hvalsafari med m/s Fortuna”

 1. Tak for et godt tip til en fremtidig oplevelse på vandet – og de flotte billeder og gode links.
  Et godt udgangspunkt for turen vil sikkert være et ophold på Hindsgavl Slot.

  1. @Per Jan: Det er helt sikkert en glimrende “event-addition” til næste gang, du og din familie gæster Hindsgavl!

 2. Sikken dejlig tur. Det er altså noget særligt at se tingene fra søsiden, hvad enten det er Lillebælt eller Venedig.

  1. @Eric: Rigtigt. Søsiden giver ofte nogle anderledes perspektiver. Venedig (og f.eks. Amsterdam) er perspektiverne noget anderledes… 😉

  1. @MS Fortuna: En fornøjelse at kunne medvirke ved et lille (men meget velment) skub på et “maritimt event-koncept”, som også vores fælles professionelle webmaster har indrammet digitalt på sædvanlig glimrende vis (fronto.dk)

 3. M/S Fortunas salon ser næsten hyggelig ud – dér kunne man godt søge ly for en byge, hvis der var en pause i solskinnet. Sikken en dejlig tur!
  Nu lægger jeg særligt mærke til skrænten på den Jydske kyst, fordi jeg engang lærte at der er “plastisk ler”, dvs. ler, som ikke er normalt ler, men en slags ler, som meget let skrider ud. Man kunne ikke bruge det til mursten, – men det er fundet egnet til at lave kornet materiale, som fx. isolationsmateriale og som kattegrus!

  Men nu er det jo sådan at alle lerskrænter kan skride (og dermed forandres “plastisk” dvs de ikke vender tilbage til oprindelig skikkelse, så forskellen må understreges:

  Ler forekomer i mange typer — fra meget finkornet plastisk ler, som kan absorbere store vandmængder og derved udvide sig, og som derfor udgør et stort geoteknisk problem inden for bygge- og anlægsvirksomhed,[… klip]

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 + 5 =