Herlufsholm – Det elitære gys

 

I en tid, hvor den ene skolereform afløser den anden for så at blive justeret talrige gange under indkøringen af ambitiøse (venligt sagt) politikere, opleves langtfra den samme fokus på begrebet ”kostskole”.

Ligesom vores svenske broderfolk eksisterer der en mangeårig tradition for kostskoler af forskellig slags. Nogle har således både kost- og dagelever og en anden opdeling er afhængig af fagligheden. Det er her vigtigt at sondre mellem kostskoler og efterskoler. Sidstnævnte er destineret til kortere forløb, typisk 1 semester, modsat det længerevarende ophold på en egentlig kostskole.

Begrebet ”gymnasiekostskoler” dækker f.eks. naturligt over et bestemt uddannelses- og eksamensniveau. Her til lands opdeles disse i private og offentlige gymnasieskoler samt et enkelt statsgymnasium (beliggende i Region Sjællands ”hovedstad” – Sorø).

Såvel i Sverige (Lundsberg m.fl.) som ikke mindst i det traditionsrige Storbritannien opfattes nogle af disse i Danmark som noget helt særligt. “Elitær” er vel den rigtige benævnelse. Og blandt dem betragtes af mange Sorø Akademi og Herlufsholm (beliggende ved Næstved) som de ypperligste.

Nu nærmer vi os – kære læser!
Netop sidstnævnte Herlufsholm er i hvert fald i sin egen suveræne optik noget helt unikt. Stedet blev grundlagt i 1565, så det er naturligt, at historikken er massiv på begivenheder, ifald de gamle mure kunne berette.
Bortset fra en beklagelig ledermæssig turbulens omkring 1990 har skolens styring og forståelse af såvel fortidens, nutidens og fremtidens behov genereret en anerkendelsesværdig ballast for de unge herlovianere; sidstnævnte har så for flertallets vedkommende også en medbragt solid ballast fra hjemmefronten enten socialt eller økonomisk eller ofte begge dele.

Æren for denne gennem de seneste decennier valide kundskabsmæssige og sociale kurs kan i nyere tid med betydelig vægt tilskrives den for relativ nylig afgåede (og mangeårige 1993-2016) rektor Klaus Eusebius Jakobsen.

I det særlige ”Herlufsholm-sprog” kaldes rektor for ”heis”. Andre sprogblomster som ”Mygningen” (museumsbygningen, kostafdelingen), ”Sus” (skolens sygehus), ”Dek” (Disciplenes bibliotek) og ”dipel” (discipel, elev) bidrager ikke bare til underholdningen, men udøves med en traditionstung alvor af de omkring 773 individer af begge køn, der i større eller mindre grad har sin gang på Herlufsholm.

Således også fornemmet af denne signatur, der en oktoberdag anno 2018 betrådte denne traditionstunge matrikel, dog af en helt anden grund, nemlig den årlige ”Herlufsholm Fantasy Bogmesse”; for øvrigt et godt eksempel på en nutidig tilpasning til overgivelserne.

Festsalen med temaforedrag

Gennem årene er forskellige bogmesser besøgt, dog ikke tilnærmelsesvis i det smukke og anderledes regi, som Herlufsholm kan mestre med de fabelagtige historiske kulisser bygget og tilbygget gennem flere århundreder. Festsalen er blot et eksempel. Malerierne på væggene viser de forskellige forstandere (ikke at forveksle med rektorer) på Herlufsholm.

De sædvanlige aktiviteter som forfatterinterviews og -signeringer var naturligvis indeholdt i showet, ligesom fans af de respektive forfattere stod med tempereret ærbødighed og lyttede til deres bogstavklistrende idolers statements.

Fantasy på kostskolen

Fantasy-genren adskiller sig som navnet lyder fra andet litteratur. Definitorisk er det en fiktionsgenre, der beskæftiger sig med at skabe en alternativ verden, oftest med en tilstedeværelse af magi, fabelvæsner eller andre overnaturlige elementer. Den nok mest berømte alternative verden er J.R.R. Tolkiens univers Arda, hvor blandt andet Ringenes Herre foregår.

Konceptet for udstillingen, der nu kører på sjette år, er en nyskabende blanding af fantasy, spænding og krimi. Foredrag mixes med workshops for børn og barnlige sjæle. Heraldik og mytiske figurer samt både skattejagt og sjælejagt (sidstnævnte er vist lidt svært at definere..) indgår naturligt.  Og så havde “Museum Obscurum”- mere præcist Museet Falsters Minder´s prisbelønnede udstilling også fået plads på “Kvisten”.

Selvklart var også diverse bogforlag, hvis profiler i større eller mindre grad bekender sig til denne genre. De befandt sig i både “Gammel spisesal” og “Ny spisesal”.

”Det elitære gys”
Når disse linjer læses, er Fantasy-messen forbi, men lur mig, om ikke den gentages næste år. Nedenstående illustration er sikkert “livskraftig” nok til oktober 2019.

DEL SIDEN

2 kommentarer til “Herlufsholm – Det elitære gys”

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 2 = 5