Gys under juletræet
Det er tid for indkøb af julegaver. Nogle befordres af det efterhånden gammeldags begreb “Ønskeseddel”. Andre – måske de fleste – allokeres af holdninger og indstillinger hos såvel gavegiver som modtager.
Ifald gaven ikke omfattes af begrebet “blød pakke”, men noget mere håndfast, f.eks. bøger, er udvalget kolossalt. Der sprøjtes bøger ud som aldrig før. Den nylige og årlige afholdte bogmesse i Bella Center kaldet Bogforum 2019 gav et righoldigt udvalg af inspirationer. Er modtageren til krimier eller et realistisk tema omkring vores tidsalder, er nedenfor nævnte bog et udmærket valg. Emnet er ikke egnet, hvis man ønsker at rulle rundt på gulvet af grin. Valget er derimod fornuftigt, hvis behovet i et øjeblik er at eftertænke et af nutidens absolutte topproblemer:
Terror – dens væsen og ikke mindst dens farlighed.
Tryg i en terrortid
Med påstanden “Når vi forstår mere bliver vi mindre bange” som tillægstekst til bogens titel er indholdet af bogen næsten indrammet i en maggiterning. Forfatterne er henholdsvis Anja Dalgaard-Nielsen og Lotte Lund (fra venstre på bill. øv.), nærmere profilering i blogindlæggets slutning.
Indhold
TERRORISME rammer os på følelserne. De seneste års angreb mod civile i byer som London, Paris og København gør os vrede og skræmmer os. De sætter vores hverdagstryghed, den gensidige tillid og sammenhængskraften i vores samfund under pres. Heldigvis behøver det ikke at være sådan. Jo bedre vi forstår, hvordan voldelige ekstremistiske grupper kommunikerer og rekrutterer, jo bedre kan vi undgå at spille med på deres spil. Når vi får et indblik i, hvad der gøres for at holde vores samfund sikkert, bliver vi også mindre bange (delcitat fra bogens bagside).
Tilbageblik
Lad os for et øjeblik tænke længere tilbage. Mange vil erindre såkaldte “terrorgrupper” som nordirske IRA (Irish Republican Army), baskiske ETA (Euskadi Ta Askatasuna), tyske RAF (Rote Armee Fraktion), italienske Brigate Rosse alle fra Europa samt ikke mindst mellemøstlige grupper med bogstaverne PLO (Palestinian Liberation Organization) og PFLP (Popular Front for the Liberation of of Palestine); i nyere tid er de muslimsk-baserede Al-Qaeda og Islamisk Stat desværre mere end velkendte. Flere – også fra Sydamerika og Asien kunne tilføjes, men i vores skandinaviske optik har de nævnte været mest fremherskende og betydende. Den label, der kan sættes på de nævnte rækker fra bevægelser og til organisationer.
Information eller ej
Forfatterne beskriver terrorisme som iscenesat eller spektakulær vold, der påberåber sig en eller anden samfundsomvæltende politisk-ideologisk sag. Den type vold er designet til at udnytte mediernes nyhedspræmisser, men medierne risikerer at blive “terroristernes nyttige idioter” ved at tilbyde dem en platform, hvorfra de kan udbrede deres budskab, sprede frygt og måske inspirere andre til at følge deres voldelige eksempel. – Personligt er jeg bestemt ikke uenig i den sidste statement, men afvejningen er næsten umulig.
Betragtninger
Apropos titlens “Tryg…” spurgte Tryg-Fonden i 2018 et repræsentativt udsnit af danskerne om deres bekymring blandt andet i forhold til terrortruslen. En femtedel gav udtryk for personlig terrorfrygt. Det er dobbelt så mange, som da Trygfonden spurgte om terrorfrygt første gang i 2004. Fakta er, at risikoen for at omkomme i et terrorangreb for den gennemsnitlige europæer er 0,00000028 (oplyser bogen).
Bogens essens
Man kan betragte bogen som både oplysende og tankevækkende. Den har en slags hovedfokus på det nære og menneskelige. Der lægges fornuftigvis ud med en kort historisk introduktion til nutidens terrortrusselbillede med fokus på islamisme og højreekstremisme. Derefter kommer en diskussion af frihedskamp kontra terrorisme. Også emnerne radikalisering og exit fra voldelig ekstremisme bliver behandlet. Alt i alt ikke særligt gemytligt, men informativt og for så vidt medvirkende til, at vi danskere skal forsøge at begribe, hvad der sker på dette område og samtidig forsøge at kvantificere det i forhold til at leve et “naturligt hverdagsliv”.
Bogens slutning
Sidst i bogen er der en oversigt over de væsentligste studier og undersøgelser, ligesom der er en kronologisk tidslinje over de terrorangreb og terrorlignende hændelser, som er omtalt i bogen, startende med 11. september 2001 – 13. maj 2018 (Knivstikkeri i det centrale Paris).
Det er en adderende gevinst ved bogen, at slutningen indeholder en overmådig grundig kilde- og litteraturfortegnelse, meget pædagogisk sorteret i relation til kapitlerne, hvortil kommer 128 noter til yderligere inspiration for den læser, der både har tid og lyst og lejlighed til at fordybe sig i dette dystre og – beklageligvis – kontinuerlige emne.
Appendix
Anja Dalgaard-Nielsen, født 1972, er en dansk terrorforsker og sikkerhedspolitisk ekspert. Hun er chef for Institut for strategi ved Forsvarsakademiet og Professor (deltid) ved Center for Societal Security and Risk Management (CEROS) ved Universitetet i Stavanger. Anja Dalgaard-Nielsen er tidligere chef for Afdelingen for forebyggende sikkerhed i Politiets Efterretningstjeneste. Hun sidder i bestyrelsen for Institut for Fremtidsforskning i København og er formand for tænketanken Ret & Sikkerhed. Hun er endvidere Chief Editor for Scandinavian Journal of Military Studies.
Hertil kommer en ph.d. fra Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) i Washington DC og cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1998. Hun har desuden en Master of Public Governance fra CBS og har studeret ved Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg i Tyskland og universitetet i Bologna i Italien.
Anvendes ofte i medierne som ekspert og kommentator på sikkerhedspolitiske emner.
Lotte Lund, f. 1964, uddannet journalist DJH, Aarhus (1989), mastergrad i international politik og økonomi fra Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS), indehaver af kommunikationsvirksomheden Lotte Lund Media Lab.
http://lottelund.dk – Blandt hjemmesidens informationer indeholdes det interessante statement: “Alle har en vigtig historie, der venter på at blive fortalt.”
Tryg i en terrortid, udgivet 2019, ISBN: 9788711914120
Politikerne gør også deres for at skabe tryghed og (ikke mindst) vise handlekraft, og terrortruslen har været løftestang for en stadig større grad af overvågning, som i ukendt grad krænker borgernes rettigheder og skaber stater i staten. Omfanget er dokumenteret af bl.a. whistlebloweren Edward Snowden.
Det er måske terrorens højeste pris.
@Eric: Jovist, du har ganske ret. Igår genså jeg filmen med Edward Snowden og tænkte mangt og meget. “Stater i Staten” er – beklageligvis – en (ind-)rammende betegnelse.
Måske er det noget andet end offerstatistikker, som er skræmmende. Det er sådan set mere lærerigt at dø af sin egen ulykke end at blive offer for en tilfældig terrorhandling. Man siger at en diktator kan (og vil) skabe frygt ved at dræbe tilfældigt som vi har set det i både Sydamerika, Irak og Tyrkiet – jo, der angives en grund, men vi ved at det ikke holder.
@DAX: Det “randomiserende” drab er helt rigtigt det værste. WW2 – clearingmord – var et et andet eksempel og i nutiden er – som du nævner.