Plums lade anno 2021
Lagerbygninger får sjældent meget opmærksomhed, men Plums fredede træ- og tømmerlade i Assens er svær at komme uden om. Den gulmalede træbygning er 56 meter lang, 24 meter bred og fem etager høj. Taget dækker et areal på godt 1300 kvadratmeter, og det er mere end en almindelig parcelhusgrund.
Hen over sommeren (2020) fik tømmerladen en “ny frisk kulør i kinderne” ved assistance fra et større lokalt malerfirma. Et omfattende projekt, der først blev afsluttet ved juletid. Tømmerladen er opført i 1915 til oplagring af træ.
Og så er der tilknyttet en interessant historie, som netop skete i dag for 97 år siden (1924).
Plumfamilien i Assens
Brødrene Frederik og Niels Plum etablerede sig som købmænd i Assens i 1860’erne, og i løbet af tyve år opnåede de at blive det altdominerende handelshus i byen. Jernbanen til Tommerup betød, at der kom gang i en indbringende handel med Vestfyns landmænd.
Plum solgte foderstoffer, markfrø, gødning, trælast, brændsel og kolonialvarer. Og de købte smør, æg og korn. Ud over tømmerladen byggede de et silopakhus og et foderpakhus på havnen i Assens, der stadig eksisterer.
De omkringliggende bygninger var til savværk, ægpakkeri, hestestald, kornlager. Sammen med forhuset mod Østergade og tømmerladen udgjorde de basen for brødrene Plums blomstrende handelsvirksomhed. Handelen fra købmandsgården i Østergade fortsatte indtilgullaschbaron,1980’erne. Da skiftede firmaet fokus til produktion af håndsæbe.
Niels Munk Plum (1841-1905), den ene af brødrene, var far til sønnen Harald Plum (1881-1929). Og det er netop denne søn, jurist, erhvervsmand og gullaschbaron, som er centrum for dette indlæg.
De tre selvmord
en anderledes sand historie om Plum-familien
Stedet var Damgade i Assens og datoen 30. januar 1881, da en lille dreng så dagens lys. Han var af en velhavende købmandsslægt. Familietraditioner blev fulgt. Købmandskabet lå i blodet. Handelen blev da også Harald Skovby Plums livsbane, men i et omfang og med konsekvenser, som ingen havde forudset. Den lille dreng skulle med tiden blive en af Danmarkshistoriens mest omdiskuterede og forkætrede forretningsmænd.
Den 24. oktober 1929 begik en af Danmarkshistoriens mest farverige forretningsmænd Harald Plum selvmord på den lille fynske ø Torø, der i vore dage hedder Thorø (lokationen ligger i den sydlige del af Assens by, red.). Den blev ved tilsanning landfast med Fyn i 1993. Rygter om en forbrydelse svirrede imidlertid i lang tid efter dødsfaldet. Omstændighederne var mild sagt fantastiske, ligesom manden havde været i levende live.
Mandag den 21. oktober 1929 forsøgte Harald Plum at begå selvmord ved at indtage 30 Cibalgin-tabletter (sovemedicin). Det er dog siden hævdet, at han kun spiste et mindre antal piller for at dulme smerterne fra den alvorlige diabetes (sukkersyge), han led af.
Onsdag d. 23. oktober 1929 skød Harald Plum sig to gange i brystet med en revolver. Skuddene var imidlertid ikke dødbringende. Hans pårørende fandt ham og fjernede revolveren. Lægen ankom og gav den sårede forretningsmand en saltvandsindsprøjtning.
Torsdag d. 24. oktober 1929 skød Harald Plum sig igen i brystet med en Browning pistol, som han angiveligt havde gemt i sengen. Skuddet var dræbende og han udåndede.
Obduktionen konkluderede, at våbnene kunne være affyret af den afdøde selv. Man fandt også et sår på siden, som kunne tyde på, at Harald Plum havde skudt mod sit bryst hele tre gange. Der var således tre tomme kugler i den revolver, han havde brugt om onsdagen (dagen før). Og så begyndte efterforskningen.
Harald Plum døde nemlig af tre skud i brystet – affyrret af to forskellige våben!
Det er fortsat et uopklaret mysterium.
Post scriptum
Yderligere perspektiver blev bragt i Fyens Stiftstidende (26/12/06). Linkets indhold trækker interessante tråde til nogle af fortidens kendte personer, bl.a. ØKs stifter H.N. Andersen (og Kongehuset) :
https://fyens.dk/artikel/brage-er-sikker-plum-begik-selvmord
Slægten Plum:
https://www.gullaschbaronen.dk/harald-skovby-plum-30-januar-1881-24-oktober-1929/
Det er jo en gådefuld kriminalhistorie. At Plum skulle have skudt sig selv hele tre gange og endda med to forskellige våben lyder ikke sandsynligt.
Men brødrene Frederik og Niels Plum har været dygtige købmænd i Assens i 1860’erne.
@Madame: Kriminalhistorien er fuld af interessante varianter. Nævnte historie kan vist godt indgå i det arkiv. “Gullasch-tiden” (i København) blev ofte fortalt mig som barn af mine bedsteforældre. Jeg tænker tit på det, når området passeres og…ja….datoen i dag passede. 😉
Ja, det lyder som et sandt mysterium, for man kan vel udelukke, at efterforskningen blev for-plumret.
@Eric: 1920´erne var en tid, hvor meget var i opbrud. De såkaldte “gullasch-baroner” gjorde utvivlsomt ved deres til tider anløbne moral meget til at forPLUMre hverdagen. Derfor er dit forslag bestemt en mulighed…bestemt 😉
Interessant historie om laden og om ”selvmordet”. I Københavns Sydhavn er der netop en renovering i gang af et gammel trælastlager (banegaarden.com), men laden Assens ser meget velbevaret ud.
I mit meget udvidede slægtstræ har jeg også Harald Skovby Plum; jeg havde dødsdatoen men ikke historien om hans død, som jeg nu vil opdatere. Modsat andre, hed han ikke Munk til mellemnavn, men Skovby, som var moderens efternavn.
Desværre er bogen ”Gullaschbaronen” udsolgt, men kan vil lånes på biblioteket. Andre i Munk Plum familien har klaret sig bedre – som kogekone, VS-politiker og arkitekt.
@Per Jan: Dine slægtsforskningskompetencer fornægter sig ikke i din velkomne (og nu overlevende) kommentar. In addition til Munk Plum kan tilføjes skuespilleren Mette Munk Plum (datter af Eskild Plum). Det er en god “lade-parallel” du nævner, nemlig https://www.banegaarden.com/ – har læst en anmeldelse (Politiken) tidligere og den er på min to-do-list. Det samme er https://godsbanen.dk/ – i Aarhus, lidt anderledes koncept, men bygget op på gamle DSB-jord.
Det er jo en forfærdelig historie, den slags uopklarede mysterier kan tage pippet fra én, hvis man kontemplerer, hvordan retfærdighed kan ske fyldest.
Den store bygning af træ er imponerende, og jeg kan også forestille mig mange historier omkring dens bygning, en tømrermester, som gerne ville have jobbet, en anden, som siger “Ha – det er umuligt, fem etager i træ! Det kan de ikke engang i Sverige!”
@DAX: En spændende vinkel: “Kontemplation”. Næppe et ord med dyb betydning, som den afdøde “gullaschbaron” havde inkorporeret i sit følelsesliv og/eller vokabularium. Og ja – den smukke lade har jo en historik: https://trap.lex.dk/Plums_T%C3%B8mmerlade,_Assens
Da kom jeg på tur i Assens, skal jeg da lige love for. Sikken en smuk by! Og denne træbygning er fantastisk. Måden, den er bygget, tyder på at man har haft adgang til meget lange bjælker, som blev lagret lodret – ellers kan jeg ikke forstå hvorfor der står, at hovedsektionen i midten af bygningen ikke har etageadskillelser, men har fri højde til spærene.
Men som tiden går, ældes alt og alle, så den har jo ikke evigt liv, netop derfor er det fantastisk at den er så velbevaret. Kan det hænge sammen med at Plum forretningen havde råd til at vedligeholde? ja, selvf. (kunderne var rige, Plum havde lokal-monopol?) – og det link, du gav, skriver bl.a.
Bygningen fremstår velholdt med intakte malingsoverflader. Der er ikke umiddelbare større synlige skader på hverken den bærende konstruktion eller bræddebeklædningen, selv om der kan registreres fugtskjolder og lettere rådangreb i mindre områder af tagbrædderne.
Assens Kommune har udarbejdet lokalplan I-C602 for Plums arealer til centerformål, butikker, boliger og lignende. Formålet med lokalplanen er blandt andet “at en række af de eksisterende bevaringsværdige bygninger, herunder den eksisterende tømmerlade, søges bevaret for fremtiden og genanvendes til nye formål”.
Se her i byen, nej, naboen, Helsinge, der river man hæmningsløst det gamle ned, for det er jo noget gammelt skidt …
@DAX: Jovist, den ældre bygningsmasse i de (fleste) fynske byer søges bevaret med en ægte veneration. Omkring Assens er der nu udarbejdet planer for de kommende år i bymidten. Der indrettes en moderne “Multitek” (bibliotek m.m.) i 2022/23 samt dele af havneområdet konverteres til lysfiskercenter, udvidet hoteldrift og lejligheder (2022-2025). Finansiering? Realdania hjælper med x millioner og andre kendte fonde i spil. Kommunens økonomi er i genopretning, hvilket også hjælper på det.