Gensynet med Den Hvide Kyst

Costa Blanca – Den Hvide Kyst –  rummer store og små byer i en ofte varieret og smuk scenisk kulisse. Alicante er Valencia-regionens næststørste by. Det er umuligt ikke at få øje på det højeste punkt i byen, nemlig Santa Barbara. Borgen, der ligger på en høj klippe.

Den store marina (til højre på illustrationen øv.) er et besøg værd. Den kan ikke måle sig med de helt store i Europa (Den Franske Riviera og Monaco samt Marbella i Andalusien), men tonnage-størrelsen på adskillige yachter giver tanker om de (beslaglagte) oligarkers “maritime banker”.

Til venstre anes den ene af byens (fine) strande, Playa Postiguet, der også ses på næste illustr. i en anden vinkel.  Den anden kendte strand befinder sig i de nordlige forstæder og kendes som Playa San Juan.

Den gamle middelalderborg og fæstning Santa Barbara (nu set nedefra) ligger på toppen Mount Benacantil 166 meter over havets overflade. Castillo de Santa Bárbara var i århundreder den foretrukne fæstning for besættere af området. Artefakter fra bronzealderen og romertiden er fundet ved Mount Benacantil, men den nuværende borg dateres til middelalderen, hvor araberne kontrollerede det sydlige Spanien.

Siden skiftede Castillo de Santa Bárbara “ejerskab” ad flere gange og blev også en overgang brugt som fængsel, før borgen i 1963 åbnedes for offentligheden. Et besøg er et absolut “must”.  Kastellet rummer et mindre historisk museum samt naturligvis den fantastiske udsigt. Der er adgang via elevator i en tunnel og ligeledes mulighed for adgang via trapper fra den nærmeste bydel af Alicante.

Og endelig – endnu en udsigtsvinkel fra Santa Barbara, hvor selve Alicante centrum ses i en skønsom blanding af klassisk gammel spansk byggekunst og nogle ret høje (30 etager) lejlighedskomplekser.

Selve Alicante by rummer naturligvis også interessante kunstmuseer. Et særligt udvalgt er kendt som “Veronicas Svededug” i Monasterio de la Santa Faz. Der knytter sig en særlig religiøs historie til dette fænomen, som interesserede kan checke op på nettet.

I den mere kulinariske afdeling forefindes et spændende “Mercado Central” (fødevaremarked), der sidste år kunne fejre 100 års fødselsdag.

Naturen er rigt repræsenteret med forskellige fortidige træarter i selve centrum af byen, især omkring Esplanade-arealet.

De forskellige træsorter er omhyggeligt deklareret på flere sprog.

Explanada de España – i centrum tæt ved marinaen, er noget helt enestående dag som nat. Findes næppe flottere andre steder i Spanien, selv Ramblaen i Barcelona kan ikke måle sig med dette syn.

Den knap 1 kilometer lange Explanada de España deles næsten midtvejs af en musiktribune, hvor et cubansk ledet orkester varmede op til middagskoncerten.

TRAM Metropolitano de Alicante

Logistisk er Alicante-området velforsynet. Et billigt og delvist dækkende busnet er et valg, men hvor det er muligt foretrækkes tog og/eller tram. Således gik turen med den rullende trappe fra den smukke Plaza de los Luceros ned i undergrunden.

Alicante Metropolitan Tram letbanen har 5 linjer. Den blev indviet i august 2003 og kombinerer i nutiden forskellige former for jernbanetjenester: en delvist underjordisk moderne sporvogn gennem Alicantes centrum, et sporvognstog fra Alicante (nordpå langs kysten) til Benidorm og konventionel pendlertog fra Benidorm til Altea, Calp (jf. nedenfor) og endestationen Dénia (færgehavn med forbindelse til De Baleariske øer).

Sammenligningen med det befolkningsmæssige langt mere massive trafikunderlag i Andalusien er nærliggende. Hvor sidstnævnte forekommer slidt, er Alicante TRAM en fornøjelse såvel i regularitet som ikke mindst kvalitet af materiel.

Der er planer om flere udvidelser af banenettet, såvel internt i Alicante by som sydpå (f.eks. Torrevieja, Elche m.m.), men som ved Andalusien er der ikke økonomiske muligheder (læs: Statsstøtte fra Madrid) aktuelt for dette. 

Benidorm

Ankomsten syd fra Alicante til Benidorm med TRAM mødes af en sand klynge af skyskrabere. Også billedet nedenfor viser kystlinjen fyldt med højhuse i skikkelser af hoteller og lejlighedskomplekser. Kystbyen er særdeles godt med i højderne. Næst efter Madrid kan her opleves de højeste beboelsesejendomme i Spanien. Gran Hotel Bali (52 etager) og Torre Lugano (43 etager) er de højeste, fulgt af flere andre 30-40 etagers høje bebyggelser langs byens strandarealer. En slags “mini-Rio de Janeiro langs Copacabana stranden”.

I en fortid var Benidorm en halvsovende mindre kystby med nogle få tusinde indbyggere. Så kom charterturismen buldrende i 1960´erne – især Storbritannien har bidraget med talrige blege briter, der trængte til sol og billig alkohol.  Og de har været trofaste. Byen er stadig “tilstoppet” med turister. I sæsonen skønnes der at bo cirka 60.000 mennesker.  Det er en larmende spansk kystby med få nydelsespunkter; dog skal nævnes Balcón del Mediteráneo, der er en smuk udsigtsplatform bygget på ruinerne af en gammel fæstning ud i havet.  Den er “presset ind” mellem strandene Playa de Levante og Playa de Poniente.

Calp

Man skynder sig videre med TRAM nordpå til den langt mindre og mere idylliske kystby Calp.

Som billedet antyder, ses en klippe, hvis udsyn minder om en hajfinne. Navnet er Peñon de Ifach. Højden er 332 meter. Kalkstensklippen associerer meget til Gibraltar (kan varmt anbefales at besøge i tilkobling til Andalusien i Sydspanien).  De ihærdige og spændstige besøgere kan fornøje sig med at kravle til forskellige udsigtspunkter på klippen efter først at have passeret en tunnel.  Der arrangeres bjergbestigningsture til stedet.

Elche

Modsat de foran beskrevne byer ved Middelhavet, ligger byen Elche (Elx) inde i landet. Den nås mest praktisk med bus fra Alicante.

En påfugl bød standsmæssigt velkommen til gæsterne i den fabelagtige palmelund.

Denne kultiverede palmelund er et “must” for enhver, der besøger Alicante-området. Byen indrammes af et bælte med palmer. Den kaldes også for “Palme-byen”, hvilket er naturligt, eftersom den rummer mere end 200.000 palmer. Europas største palmeskov, intet mindre!

Der findes to større palmelunde, hvor en stor koncentration af palmevarianter på hhv. vildtvoksende og kultiveret versioner er åbent for interesserede; den “kultiverede” variant dog mod entré. “Huerto del Cura” er den største og mest besøgte. Den indeholder en større samling af eksotiske planter, kaktusser og palmer.  For de palme-interesserede bør nævnes “Palmera Imperial” (kejserpalmen), hvor en stamme splitter i syv stammer.

Som væsentligt bonusinfo: Araberne indførte daddelpalmen i Spanien som kulturplante. Hensigten var dengang, at det skulle give både dadler og læ og skygge langs kanalerne i et vandings- og overrislingssystem.

Hvis man kan løsrive sig for palmerne, er et besøg i den gamle bydel absolut en god idé.  Et smut ind i Basílica de Santa Maria er et behageligt emneskift fra de mange – dybt imponerende – samlinger af palmer.

Og “naturligvis” har vores kendte fynske forfatter H.C. Andersen også gæstet området. Interesserede kan fordybe sig i linket:

https://www.hcandersen-homepage.dk/?page_id=28746

Opsummering (ultimo april 2022)

Spanien er et fantastisk land at rejse til.  Det påstås, at cirka 84 millioner internationale turister i 2019 (før Coronaen) besøgte landet, hvis seværdigheder er talrige. Klimaet er varieret og har de seneste år skiftet en del (menneskeskabt?). Det var mit 13´ende besøg i landet, inkluderet Madrid, Barcelona, flere steder og gange på De Kanariske og Baleariske øer samt Valencia-regionen og Andalusien.

Og medens vi er ved det statistiske, var flyveturen fra Kastrup til Alicante nr. 200 (inden- og udlands), hvorfor noget skum blev indtaget siddende i Ryanairs smalle og umagelige flysæde.  Mundbindet blev løsnet, så de gyldne dråber kunne passere og ved ankomsten var brug af mundbindet netop samme dag ophævet i det solbeskinnede land. Unægtelig en ekstra forløsning……

Viva España !

 

DEL SIDEN

6 kommentarer til “Gensynet med Den Hvide Kyst”

  1. Du kom vidt omkring på den korte tid, tak for turen. Det var godt, at du trods skrupler kom af sted.
    I Italien (hvor vi befinder os nu) blev brug af mundbind lempet meget pr. 1. maj, så det er interessant at bemærke, at mange stadig bruger masken eller har den lige ved hånden. Det er velsagtens en kombi af vane og frygt.

    1. @Eric: Ligesom i Bella Italia var der også stadig en del spaniere, der anvendte mundbind. I transportmidler (bus, tog etc) syntes det stadig at være obligatorisk, hvorimod taxi-kørsel var en blandet affære. I Alicante lufthavn sad de klar med temperaturmåling og tests, men jeg passerede og blev ikke standset. 😉 – Fortsat nyd de sicilianske fristelser…

  2. Fin rejseberetning med flotte billeder. Promenaden, Explanada de España, ser som du skriver meget flot ud. Du er kommet meget rundt og set meget, noget som absolut inspirerer til en tur der til. Du skriver også om infrastrukturen, herunder om letbanen. Nu har du så fået et fint grundlag for at vurdere og sammenligne med den nye letbane i Odense. Bloglæserne kan vel forvente at få en anmeldelse af letbanen i Odense på et tidspunkt? Også tak for det interessante link til H. C. Andersens erindringer fra sine oplevelser i området.

    1. @Per Jan: Jovist, vi “gamle Vajsenhusdrenge” spilder ikke tiden. 😉 – Nuvel, der er forskelle på Tram i Alicante og så DK-letbane. Alicante-versionen er en tungere model, dog har jeg kun har prøvet Aarhus-letbane indtil nu. Den meget omstridte (støjgener og mindre trafikale uheld i prøvetiden) Odense-letbane forventes nu (hvis datoen ikke skrider endnu en gang) at være i drift ultimo maj 2022. I så fald er planlagt et indlæg søndag d. 29. maj 2022 (Letbanen har i samme anledning på min anmodning sendt mig to professionelle fotos til tilladt brug) – Vi afventer….. 😉 – HCA – jeg tænkte på dig og fandt linket velanbragt. 😉

  3. Sikke nogle skønne billeder! Du har fanget storheden af Castillo Santa Barbara som ellers nemt forsvinder i de mange monumentale klipper og bygninger langs kysten. De smukke billeder tyder på godt vejr – min korrespondent fortæller at han to gange måtte ud med trykspuleren for at fjerne “rødt støv” fra Sahara! Men det var længere sydpå.
    Jeg nyder især promenaden, og tænker, ligesom beboerne syd for Malaga på at hvis turiststrømmen svigter vil det være for dyrt at vedligeholde den smukke promenade.

    Nej hvor får man lyst til at gå en tur dér.

    1. @DAX: Mange tak for positive bemærkninger. Mine kontakter på Costa del Sol fortalte (også) om “Sahara´s røde støv”. CdS er tættere – også klimatisk – på Afrikas udledninger også inkluderet diverse narkosmugling og flygtninge. Costa Blanca ligger mere isoleret og fredeligt, selv mere end Costa Brava, der i nogen grad er påvirket af Barcelonas mangfoldigheder.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

57 − = 56