Fri Agent

Dette er ikke en udtømmende boganmeldelse. Derimod en omtale eller nogle betragtninger – og ikke mindst en varm anbefaling –  omkring den 88-årige John Le Carré seneste udgivne bog. 

Handlingen

Den 47-årige Nat er mangeårig medarbejder i det britiske efterretningsvæsen og overbevist om, at hans tid som føringsofficer for agenter er forbi. Sammmen med sin hårdtprøvede kone, Prue, er han nu tilbage i London, men på grund af den voksende trussel fra Moskva har tjenesten en sidste opgave til ham. Nat skal være daglig leder af The Haven, en hensovende underafdeling af region London med en broget skare spioner ansat. Det eneste lyspunkt er den unge Florence , som har blikket rettet mod russisk afdeling og en ukrainsk oligark med russiske interesser.

Ud over at være spion er Nat også lidenskabelig badmintonspiller. Hans faste makker hver mandag aften er den kun halvt så gamle Ed. Den indadvendte Ed afskyr såvel Brexit og Trump som sit arbejde i et mediebureau. Og af alle mennesker er det Ed, der kommer til at føre Prue, Florence og Nat selv i retning af en politisk vrede, som bliver deres skæbne.

John Le Carré

Enhver krimi og især spionelsker kender navnet. Forfatternavnen er et pseudonym for britiske David John Moore Cornwell (født 19. oktober 1931), som er kendt for sine spændings- og spionromaner. Han er bl.a. tidligere efterretningsagent, hvilket ligesom f.eks. W. Somerset Maugham (1874-1965) og Graham Greene (1904-1991) har givet et ekstra lag af viden til at konstruere den ene bestseller efter den anden.

Britiske John Le Carré er samtidig mangeårig “konkurrent” til den to år ældre (og stadig levende) britiske Len Deighton, som jeg tidligere med glæde har korresponderet med omkring hans fremragende spionbøger. I nutiden er John Le Carré´s eneste reelle “konkurrent” på allerøverste hylde den amerikanske spændingsforfatter Daniel Silva (f. 1960). Jeg har læst stort set alle deres bøger på dansk og nogle på originalsproget. Deres stil er forskellig, meget forskellig som englænderen versus amerikaneren. De ville næppe have meget at sige hinanden, ifald deres veje ville krydses, dertil er deres holdninger til f.eks. Mellemøsten ret forskellige. Men enhver “spionfan” kan med inderlig tilfredsstillelse nyde deres professionalitet, superbe grundighed i research og enestående virtuositet udi spændingsroman-feltet.

Carré´s fyldige CV rummer titler som manuskriptforfatter, filmproducent, skuespiller, skribent, romanforfatter, spion og rammerne har været Sherborne School, Universitetet i Bern (1948-1949), St Andrew’s School og Lincoln College, hvortil kommer ret specielle arbejdspladser (inden forfatterskabet blev 100 procent) som Eton College samt ikke mindst MI5 (interne sikkerhedstjeneste) og MI6 (eksterne Secret Service).

Bibliografi

Primo 1960erne startede de danske oversættelser af hans mange bøger med “Telefon til afdøde”. Blandt de mest kendte fortsættelser var “Spionen der kom ind fra kulden” og bøgerne om spionen George Smiley, der var en tilnærmet efterligning af Sir Maurice Oldfield, MI6-generaldirektør 1973-78. Siden fulgte blandt flere “Den standhaftige gartner” og “Dimas drøm” samt i nyeste tid f.eks. Duernes tunnel – Historier fra mit liv” (2016).  Og således er “Fri agent” den seneste.

Film og TV

Enhver læser med tilstrækkelige årringe erindrer start-1980erne, hvor gaderne næsten lå øde, når TV-serien om George Smiley (Le Carrés bøger om spionchefen Smiley) rullede henover skærmen, sublimt rollebesat med især Alec Guinness (1914-2000), den ene af Storbritanniens top-4 skuespillere i en fortid, som hovedpersonen. Jeg har set og genset dette nogle gange. Flere scener er mesterlige, herunder Berlin-noir scenerne, hvis sceneri netop i denne tid kan opleves med 30-års jubilæet for markeringen af Murens fald. –  I samme sekvens erindres naturligvis også Richard Burton (1925-1984) med fabelagtige præstation i Alec Leamas-rollen fra “Spionen der kom ind fra kulden”.

I de senere filmatiseringer har John Le Carré optrådt i en lille birolle ganske som f.eks. den britiske krimiforfatter Colin Dexter (1930-2017) gjorde i 33 filmatiseringer af “Inspector Morse”.

Fri Agent?

Kritikerne er naturligt stort set begejstrede for John Le Carrés seneste “Fri Agent”. Selv har jeg læst flere af forfatterens bøger på dansk og engelsk. Denne blev læst på dansk (måske senere genlæst på engelsk).  Igen, igen tænkes under gennemlæsningen på forfatterens lingvistiske baggrund, hvor ikke bare modersmålet engelsk beherskes, men også tysk (han arbejdede som agent i daværende delte Tyskland med central fokus i Bonn, daværende vesttyske hovedstad) og hans undervisningsbaggrund, hvor latin også spillede en potent rolle. Det mærkes og genkendes – blandt så meget  –  også i “Agent Running in the Field” (da: Fri  Agent). Og endelig – det skal med i denne kontekst – fornemmes med inderlig tydelighed mesterforfatterens politiske holdninger omkring den aktuelle verdenspolitik eller rettere dybe foragt for udvalgte personer,  partier og områder.

I ypperste korthed: Er læseren til en spændingsroman iblandet spionage-temaet, de ret særlige britiske sociale koder, den underspillede ironi, glæden ved forfatterens sublime evner for at kæle for detaljen, skralde lag for lag af spionverdens dunkle sider, for så øjeblikket senere at bringe læseren i nærmest helikopterperspektiv og sidst, men ikke mindst, servere en overraskende slutning………

John Le Carré seneste “Fri agent” er svaret!

 

Agent Running in the Field, ISBN 978-87-638-6276-9

DEL SIDEN

4 kommentarer til “Fri Agent”

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

59 − = 58