Generelt
Fyn er den landsdel med flest gartnerier. Danmarks næststørste ø rummer også – blandt sine mange herligheder – mange slotte og herregårde med tilhørende jorde og parker.
Bloggen har tidligere beskrevet Hindsgavl og Humlemagasinet. For at spare læseren for redundans, nøjes med links nedenfor.
I dagens kontekst vil det være naturligt at beskrive to andre langt mindre kendte haver, der kan anbefales for “besøgstrængende” til haver på Fyn, nemlig De Japanske Haver (Broby, Faaborg-Midtfyn kommune) og Kulturbotanisk Have (nordøstlige del af Odense).
Begge omtalte haver/parker kan i helt eller i delvis kombination med andre nævnte nås på en daglang nøje planlagt Fyns-tur.
De Japanske Haver – specifikt
Til sommer vil der “formentlig” blive afholdt de Olympiske Lege i Tokyo. Det sker forskudt fra det oprindeligt planlagte 2020-arrangement. “Formentlig”, fordi cirka 80 procent af befolkningen er imod, 10.000 (af cirka 80.000) frivillige har trukket sig, da Japan aktuelt er i gang med 4de bølge af Corona.
Mange ældre japanere vil erindre det tidligere afholdte OL i samme by. Året var 1964. Meget er sket siden og denne – verdens største – sportsbegivenhed vil være forskellig fra andre, derved at det er et “lukket selskab”. Grundet Coronaen bliver der ikke åbnet for udenlandske gæster, bortset fra atleterne og deres medhæng af trænere, officials etc.
En OL-rejse til Japan er alligevel kostbar og ville afholde en del europæere, heraf danskere fra at tage den lange tur. En trøst er så, at der på Fyn eksisterer det smukkeste lille stykke japanske have, som jeg og mange andre kan glæde sig over.
De Japanske Haver er netop opdelt i forskellige temahaver (heraf flertalsformen):
Livets have, Meditationshaven, Udsigtshaven, Vandrehaven, Tempelhaven og Gårdhaven
Nærmere præsentation kan ses på den fyldige hjemmeside:
Dansk-asiatiske tanker
Bortset fra karate- og judokurser i mine yngre år har jeg ikke følt de japanske traditioner hverken visuelt eller på min egen krop. Men jeg indrømmer gerne en svaghed for dele af Nippon kultur:
Høflighed, renlighed, respekt for og glæde ved naturen, selvkontrol etc. – mon det er en tilfældighed med deres høje levealder ?
De Japanske Haver – fotoindtryk
#########
Kulturbotanisk have – specifikt
Kulturbotanisk Have er et særligt anlæg, hvor familiehygge, genoptræning af ældre, undervisning og plantenørderi smelter sammen.
Haven blev startet af læreren Arne Emdal i 1948 og var ejet af Odense Skolevæsen. Oprindeligt hed haven Skolebotanisk Have og blev brugt til undervisning i botanik og til udlevering af planter. Senere overgik haven til Odenses parkafdeling. I nutiden er den en del af Odense bys 5 Grønne Rum (jf. link i bunden af indlægget).
Haven er en inspirationskilde til haveejere og et udflugtsmål, hvor man kan få en andenledes botanisk oplevelse. De besøgende kan især nyde synet af stauder samt Danmarks største birke- og bregnesamling med arter fra hele verden. Sortimentet af storkenæb og dagliljer er også stort.
Planterne er forsynet med skilte med navn, sort og hjemsted. Der er mere end 40 historiske rosensorter, blandt andet den dybrøde (velduftende) Rosa Gallica Officinalis fra 1300-tallets Frankrig, den lyserøde Rosa Mundi med hvide striber fra 1500-tallets Holland og Dronningen af Danmark, den mørkerøde rose, der menes at være opkaldt efter Frederik d. 6´s dronning Marie Sophie Frederikke.
Kulturbotanisk have – fotoindtryk
Et hjørne af haven grænser op til Odense Å med stisystem
Links og noter:
https://da.wikipedia.org/wiki/Kulturbotanisk_Have
https://hulegaard.dk/humlemagasinet-en-overset-fynsk-perle/
https://hulegaard.dk/oplevelser-paa-hindsgavl/
Noter:
- Min blogkollega Gitte Jerner har i mange år “dyrket” en meget velassorteret og anbefalelsesværdig blog med stærk fokus på netop flora, havebrug (og fauna): https://huskebloggen.blogspot.com/
- “Nippon” alias “Solens ophav” alias “Japan”
- De Japanske Haver – Vøjstrupvej 43, 5672 Broby
- Kulturbotanisk Have – Ejbygade 75, 5220 Odense SØ
- Odense Bys 5 Grønne Rum: https://fyens.dk/artikel/de-fem-gr%C3%B8nne-rum
Det var utroligt spændende at læse om De Japanske Haver og Kulturbotanisk Have. Det er to haver jeg absolut må til Fyn og se. Tak for inspiration! Jeg glæder mig til med egne øjne at opleve Livets have, Meditationshaven, Udsigtshaven, Vandrehaven, Tempelhaven, Gårdhaven, stauder, Danmarks største birke- og bregnesamling, storkenæb og dagliljer.
Tak også for de pæne ord under noter 🙂
@Madame: En del af mine identificerbare læsere befinder sig i Region H, der i sandhed – også om dette emne – har ganske meget at byde på. Efter 53 års tilværelse i Hovedstadsområdet er det mig velkendt. 😉
Men det har Fyn også. Udover mange slotsparker – tidl. omtalt på denne blog Hindsgavl og det mindre kendte Humlemagasinet – findes også andre seværdige naturområder, der sagtens er et besøg og en botanisk refleksion værdig. – Dagens indlæg eksemplificerer dette.
At kommentatorens blog anbefales i denne kontekst forekommer logisk og samtidig afslører det min (livslange) svaghed for personer, der besidder evnen ”commitment”.
Jeg nærer stor beundring for folk, der kan skabe og pleje sådanne skønne haver, hvor plæner og buske er som trimmede med neglesaks. Dine billeder illustrerer det så glimrende.
Jeg sidder på terrassen og skuer ud over mit eget vildnis, som godt kunne bruge en bataljon japansk flid, men der er allerede 24° i skyggen, og min virketrang fordamper let.
@Eric: Også jeg beundrer naturpleje med eller uden neglesaks. Som kompensation for nedlukkede sogne har den stoute Limfjordsby opstartet dagen på imponerende meteorologisk vis. På (Vest-)Fyn er det noget mere behersket, men som blogillustrationerne viser, går det fornuftigt.
Du har ret i, at Hovedstadsområdet har meget at byde på, også på området parker og haver.
Kulturbotanisk Have ser interessant ud og ligger i fornuftig afstand til centrum i Odense, så det kunne blive et besøgsmål, evt. i forbindelse med et besøg i det nye H. C. Andersen Hus. Odense har dog så mange andre gode museer, så det kulturbotaniske kommer nok alligevel langt ned på listen.
@Per Jan: Kulturbotanisk Have er lidt af en hybrid, som jeg skriver i indlægget. Stedet ligger noget afsides. Kan nås enten i bil eller ved en 3-4 km. tur langs Odense Å. – Apropos Odense er det rigtigt, at det nye H.C.A-hus vil blive et interessant tiltrækningssted for inden- og udenlandske gæster. https://www.odense.dk/byens-udvikling/byudviklingsprojekter/h-c-andersens-hus
Det ser da så smukt ud. Gamle dages “park- og vejafdelinger” havde ikke ligefrem fokus på det botaniske, så det forekommer mig at enten er Odense’s administration meget fornuftig og har fået bevillinger til at køre vedligeholdelse på et højt plan, eller også er der noget andet, som gør at disse haver vedbliver med at være smukke og grønne oaser.
@DAX: Kulturbotanisk have udgør lidt af en skjult botanisk juvel. Odense er ikke nogen rig by, men et mangeårigt socialdemokratisk styre har haft/har fokus på det rekreative; Odense Å, der løber gennem byen udgør et naturligt link af grønne mindre og større parkarealer i adskillige kilometers afstand.
Sikken en god idé.
Jeg har en gang set en stenhave i Berlin, hvor der var indrettet afdelinger, som du beskriver. Der kan man rigtig meditere, hvis det er det man vil. Det skal forresten understreges at det ikke kun var sten, men det kalder man det, af en eller anden grund.
Og så må man gerne undre sig over hvordan man vedligeholder sådanne anlæg.
Ja – Odense satser rigtigt ved at tænke på rekreative områder til både gæster og indbyggere.
Som Madame skriver vil det være en god oplevelse at se dem med egne øjne.
@DAX: Vi har vendt det før: Berlin er enestående. Stenhave i Berlin? Comeniushaven er det næppe, så mit bud er:
https://www.steinundgarten.de/
Og tak for link til De Japanske Haver i Broby. Jeg må indrømme at min økonomi ikke er sådan at jeg ustraffet kan bruge ca. 800 kr til transport herfra til De Japanske Haver og de Odenseanske Haver, — men på den anden side sker det jo somme tider at der er lidt luft i økonomien og så er det godt at have noget at glæde sig til.
@DAX: De Japanske Haver-linket er meget informativt og illustrativt. I egen bil burde turen kunne gøres for < 800 kr., men haveindlægget er jo til inspiration, med fokus på mindre kendte haver.