Lutherlunden, som haven hedder, blev skabt af en arbejdsgruppe og en masse frivillige. Der gik omkring tre år fra idé til udførelse. Oasen befinder sig midt i en lille fynsk landsby, hvor der er rum til fordybelse, eftertanke og samvær. En sansehave med 12 forskellige temaer, hvor man kan dykke ned i emner som identitet, opstandelse, død og bøn.
Beliggenheden er i landsbyen Haastrup. En lille by på Sydfyn med 323 indbyggere (2022), beliggende 5 km nordøst for Faldsled, 34 km sydvest for Odense, 10 km nord for Faaborg og 25 km sydvest for kommunesædet Ringe i Faaborg-Midtfyn Kommune, Region Syddanmark. Og som kuriosum kan adderes, at byen fik et særligt prædikat i 2020 (illustr.)
##########
Individuel kapacitet og refleksion
Ikke sjældent opleves en forvirrende tid. Den vi lever i. Hvis vi for en stund holder politik og krig udenfor (det er svært), oplever (for?) mange mennesker, at de skal holde sig opdateret på sms, mail, Messenger, Facebook, Instagram, Snapchat, forældreintra – plus aviser, radio og tv.
Det enkelte menneske har nogle individuelle grænser for, hvor meget og hvor mange indtryk, der kan “håndteres”. Det glemmes forbløffende ofte og dermed åbnes op for en af nutidens største sygdomsfarer: Stress. – Denne sygdom er lumsk, fordi den ofte kommer snigende og – hvis man ikke hurtig inddæmmer den medicinsk og/eller terapeutisk – har en høj recidivfaktor. En association til nutidens pandemiske sygdom er nærliggende…..
Lutherlunden er således en lille park ved siden af Haastrup kirke. Her er der mulighed for refleksioner, når man bliver mødt med en fin opstilling af diverse temaer. Sansehaven er tænkt som et frirum for byens borgere, men også et aktivitetssted, hvor alle kan komme. For eksempel kan børnehaven, vuggestuen og skolen bruge den.
Lidt historik
Bag sansehaven står menighedsrådet, friskolen og udviklingsrådet i Haastrup. Ideen udsprang i 500 året for Martin Luthers aktion med at slå sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg og dermed satte gang i reformationen og en samfundsomvæltning, der har haft stor betydning for den måde, vi lever vores liv i dag. Det var 31. oktober 1517. Der gik så næsten nøjagtig 17 år, før Reformationen blev officielt indført i Danmark, hvilket skete efter længere tids politisk og kirkelig uro. Reformationen medførte et brud med den katolske kirke og dannelsen af en ny protestantisk kirke, der byggede på den tyske reformator Martin Luthers teologi.
Sansehaver findes også andre steder i Danmark. Den mest kendte formodes at være i Københavns centrum (Fælledparken), der blev oprettet i forbindelse med Hovedstadens kulturby-arrangement i 1996.
#########
Tilbage til Lutherlunden i Haastrup kan adderes, at første element, der blev plantet, var et Ingridmarie æbletræ, som en slags søstertræ til det Luthertræ, der står i Wittenberg. Træet skal markere indgangen til sansehaven.
I Lutherlunden er således også et rosenbed med roser af sorten “I’m grateful” og et andet rosenbed med en helt ny rose, som er blevet navngivet “Luther Rose Denmark”. Den er forædlet specielt til sansehaven af Danmarks ukronede rosendronning, Rosa Eskelund.
Lutherrosen er helt hvid og har fem blade. Den symboliserer den rene tro og det rene liv, helt i tråd med Luthers tanker om, at man ikke behøver at præstere en hel masse, men at man er god nok ved troen alene. På den måde kan rosen koble Luthers tid til nutiden.
Visuelle indtryk
Links
https://rosa.dk/om-gartneriet/
http://www.sansehaver.dk/asp/side/sansehaven.html
Andre blogindlæg om mindre kendte fynske haver:
https://hulegaard.dk/flora-paa-fyn/ – Kulturbotanisk have og De Japanske Haver
https://hulegaard.dk/humlemagasinet-en-overset-fynsk-perle/– Humlemagasinet
Metafysik eller ej er det dejligt med nogle frirum, hvor man for en stund (forsøgsvis) kan glemme tidens trængsler.
@Eric: Den gode Martin Luther har (nok) ikke levet forgæves. Nærværende indlæg danner en (metafysisk?) parentes mellem “Et besøg i Aalborg” (19/06/22) og “Hovedsædet i Region Nord” (planlagt 03/07/22). 😉
Endnu engang har du fundet et interessant – og for de fleste et ukendt sted. Efterhånden har du fundet så mange så mange spændende steder, at du ligesom Peter Olesen kunne udgive en bog der minder om hans bog: “Mine stillesteder”. Og tak for oplysningen om, at der ligger en sansehave i Fælledparken. Det vidste jeg ikke, men vil snarest få sanset den.
@Per Jan: Tak for endnu et reflekterende svar. Jovist, Peter Olesen har begået mange interessante bogrefleksioner om diverse postnumre, hvor kun Frederiksberg (2015) var ret skuffende. Nyligt er det blevet til hans kendte københavner-bydel Valby. En bydel, som jeg i perioder af mit liv har “besøgt”. F.eks. boede vores afdøde klassekammerat Jørn Sletting på Lyshøjgårdsvej ved Valby st. – Området på den anden side af stationen har gennemgået en ret stor modernisering og de gamle industriarealer er afløst af nybyggerier m.m.