Farvel og goddag til et årti

Intro

Fra en vestfynsk matrikel med udsigt til Lillebælt lommefilosoferes nu på en af årets sidste dage over anno 2019, der snart forsvinder ind i et nyt decennium 2020-2029. Det sker stort set i stikords-version, eftersom læserne selvklart også skal levnes tid til meget andet ved årets udløb. 😉

Det indenlandske…

Året 2019 begyndte med en storm tæt fulgt af en historisk alvorlig togulykke på Storebæltsbroen. Senere fulgte så talrige indenlandske begivenheder, store for nogle, ligegyldige for andre. Men Folketingsvalget den 5. juni med følgen af regeringsskiftet og Venstre-formandskabets gyserhistorie erindres. I samme slipstrøm punkteringen af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance samt tilkomsten af Nye Borgerlige.

Normalt ville det danske navn “Britta Nielsen” ikke vække nogen større genklang. Det forekom helt almindeligt, lige indtil dramaet startede i Socialstyrelsen. Det efterfølgende strafferetlige forløb er langtfra afsluttet. Eksorbitante salær-overmættede advokater med alvorlige miner, dokumenttunge håndtasker og lejlighedsvise alvorstunge (og indholdsløse) pressekommentarer er blevet dagligdag omkring byretterne.

Der forekommer at være en massiv tilstrømning af yderligere advokatsalærer i forbindelse med diverse afslørede uregelmæssigheder hos offentlige instanser (vi undlader de mange eksempler); dog er vi ikke nået bananrepublik-niveauet…langtfra, men på de internationale barometre, hvor landes korruptionsniveauer estimeres og måles, synker vor lille nation selvklart fra dukserollens topplaceringer.

Pudsigt nok er det næsten, som om der er gået Ying og Yang i det, fordi der samtidig med ovennævnte offentlige uregelmæssigheder også er tilknyttet forbløffende mange såkaldte “bonusser”.  Igen vil tidsforbruget for læseren blive betragtelig, ifald det skal opregnes, men f.eks. tænk på Forsvaret. I Forsvarets Ejendomsstyrelse har chefer fået udbetalt bonusser for i alt 925.000 kroner samtidig med en oprullet sag. Ifølge politiets anklage handler sagen om et beløb på 1,8 millioner kroner, hvor fem personer fra samme sagsområde er tiltalt for bestikkelse og groft mandatsvig. Foreløbig er den “ellers pletfrie” departementschef i Forsvarsministeriet gået fri….

Sjælsmark, skattesvindel, Støjberg-kommission, salg af tonsvis af anabole steroider, øen Lindholm, karaktergennemsnit, kvotekonger, omstruktureringer er andre stikord. Læseren kan med stats- og kommunegaranti sikkert nævne x antal flere. Alle som en har de sat nogle ubehagelige “klima-aftryk” på hverdagens moralske dartskiver af retskaffenhed og tryktestet den enkelte danskers opfattelse af sit Eventyrland.

Det utrolige, det “vigtige”

En efterhånden gigantisk mængde (for mig) af helt ukendte navne med forskellig seksuel (indimellem regnbueagtig) observans, der enten bliver par eller det modsatte, formår med posteringer at markere sig i det offentlige søgelys; for det meste skyldes denne “kendis-effekt” deltagelse i realityshows såsom bagning eller nøgendating eller dans eller Instagramprofiler.

Denne forbløffende fokusering gælder også opfinder-typer, der bliver milliardærer på en eftermiddag for så at gå i betalingsstandsning ugen efter. Også disse profiler har tilsvarende åbenbart betydning for danskernes dagligliv. Valget af ordet “åbenbart” i denne kontekst skyldes udelukkende min formodede præsenile tilstand, der ikke fatter en bjælde af, hvordan alle de nævnte “kendisser” kan opnå tusindvis af “følgere i SoMe-oceanet”.

Begrebet “linselus” har efterhånden en næsten evergreenagtig klang. Man kan ej heller undgå at se/læse om især det smukke køn, hvor fagre eksemplarer er blevet toptunet gennem deltagelse i en intensiv træningslejr for rekonstruktionskirurgien, eksemplificeret ved botox-implantater på det biologiske spisekort.

Jeg sidder ofte tilbage med en ulmende forundring over, hvad disse “kendisser” af alle køn (vi udelader navnene) formår at berette. I sådanne øjeblikke – og så tæt på Brexit og  nytårsønskerne – vil jeg tillade mig at omskrive salig Winston Churchills ord til “Aldrig har så få spildt så mange menneskers tid med så lidt i så lang tid!”

Det positive, det vigtige

Inden vi griber i medicinskabet efter antidepressiver bør nævnes vores superflotte VM-sejr i herrehåndbold på hjemmebane i januar 2019. Ligeledes det historisk lave arbejdsløshedstal, vedtagelsen af klimaloven (indholdet er vist ikke helt klarlagt eller mørkelagt?..), samt glæde os over,  at Grønland endnu ikke er solgt og dermed fortsat kan indgå i statsoverhovedets nytårstale om Rigsfællesskabet.

Og apropos “medicinskabet” kan Danske Regioner positivt melde om, at overdødeligheden for mennesker med psykiske lidelser er faldende og at historisk få danskere dør af en hjertesygdom. Og tilmed, når patienterne er færdigbehandlede på hospitalet, får de hurtigere den relevante opfølgning, hvilket bestemt er et fremskridt især for ældre medborgere. Endelig synes kræftpakkerne også at have en gavnlig effekt, hvor langt flere overlever “det store C”. For de sundhedsinteresserede er der flere informationer i:

https://www.regioner.dk/media/12372/endelig_nationalemaal_2019.pdf

Det udenlandske…

Lad os igen nøjes med stikordene. Derfor lige kort:

EU-valget – EUs-skæbnestund, herunder “rygraden”, nemlig kan Frankrig og Tyskland bare i heldigste fald kunne 3D-printe en cohabitation-model?  Ej forglemmes skal heller ikke den (stadig!!!) eksplosive flygtningesituation bag Tyrkiets og Maghrebs grænser, magtbalancerne i den unipolære verden, Panda-diplomatiet, Brexits konsekvenser på begge sider af Den Engelske Kanal, og endelig nr. 45 i White House (“Mr. 2 procent i troværdighed”). Der er massevis at tage af i kataloget.

Emnet Mr. 2 procent har givet en europæisk diplomat anledning til det interessante udsagn: “at alle elskede Obama, men ingen frygtede ham” – man kan vel uden nogen form for overdrivelse påstå det modsatte om hans efterfølger.

Det overlades naturligvis til enhver at reflektere over fremtidsudsigterne ved decennium-skiftet. Jeg har med vilje udeladt de efterhånden rigelige mængder af porcelæn i form af “COP(per)”, altså de årlige klima-COP-møder, hvis anseelige globale deltagerantal, gigantiske konference-timeforbrug og ikke mindst ambitioner er bibelsk høje og resultater tilsvarende negative. I samme forbindelse lader vi den snart (03/01/20) 17-årige Aspergers-ramte svenske Greta Thunberg hvile på de formodede miljøvenlige laurbær.

Endelig fra fortiden (2013) over nutiden (2019) og ikke mindst ind i fremtiden (202X) i den helt store skala imødeses fra en ydmyg dansk tilskuerplads, hvorledes det fortsat vil gå det gigantiske Belt and Road Initiative, en slags globaliseringens motorvej. Det er “Riget i Midten” alias Kina, der er skaberen og udgangspunktet, men som både i sin ambition og i sin praksis omslutter hele jorden.

https://www.theguardian.com/cities/ng-interactive/2018/jul/30/what-china-belt-road-initiative-silk-road-explainer

Det nye år – 2020

Kun fremtidsforskere, astrologer, clairvoyante, de journalistiske besserwissere, spindoktorer og Gud(erne), her nævnt i vilkårlig rækkefølge, kender allerede indholdet af det nye år. Vi andre må pænt afvente, kalibrere vores respektive stresstærskel og dagligt – efter de anbefalede 7-8 timers søvn – modtage det nye års indtryk fuld af livsmod og om muligt, en realitetsbetonet tilgang.

Og husk så de to vigtigste faktorer i ethvert menneskes liv (nej…det er ikke en smartphone, men..): Helbred og Tid

Og sidst, men ikke mindst, en helt særlig tak til bloggens recidiverende loyale  læsere – for deres tid og dedikerede engagement, hvad enten der kommenteres på bloggen eller Facebook eller Twitter eller privatmail eller læses med. Det værdsættes meget…ganske meget!

Godt nytår!

P.S. Som sædvanligt holder bloggen vinterferie i januar måned. Derfor på forventet gensyn senest søndag d. 02. februar 2020 med det planlagte indlæg “Rule Britannia”. 

P.P.S.  Søndagens blogindlæg kan fra 2020 (som hovedregel) forventes bragt sent på eftermiddagen, så læseren kan nå de kirkelige handlinger, løbe maraton, rulle den miljøvenlige yogamåtte rigtig sammen, beregne sit foreløbige dagsforbrug af CO2 eller i ro og mag afvikle anden individuel disciplin.

DEL SIDEN

10 kommentarer til “Farvel og goddag til et årti”

  1. Der er klart nok alt for mange alvorlige ting til at man kan uddybe dem alle sammen. Det vigtigste er fred på jord, hvilket trues af en uligevægtig, men ganske ferm diktator-aspirant i Det Hvide Hus. I den hjemlige arena virker Britta Nielsen som håndøre ved siden af de beløb, der er udbetalt i fup-refusioner til snedige forretningsmænd. Beløbet, der er tale om, 12.5 mia kroner (eller 12500 mio) ud af statskassen, svarer rundt regnet til 1700 mio Dollars, hvilket er mere end 3 gang så meget som den SIKKERHEDS-hjælp der var tildelt Ukraine for at lægge dæmper på de Russiske angreb på Øst-Ukraine.

    Den Danske Stat og EU burde sandelig bruge pengene mere fornuftigt og sørge for mægling mellem Rusland og Ukraine – broderfolk både til højre og venstre og op og ned, nord og syd. Suk.

    1. @DAX: Fup-refusioner og mismanagement i SKAT har drænet den danske statskasse for astronomiske beløb. Og som jeg skriver, kan læseren snildt finde andre nedfalds- og refleksionspunkter fra 2019. Ved udgangen synes der – forhåbentlig som en begyndelse – ved fangeudvekslingen mellem Rusland og Ukraine at være en erkendelse af behov for fred. Om “chokoladekongen” var for ubøjelig og “komikeren” er det modsatte, er op til den ukrainske befolkning at vurdere. Den nyligt indviede bro over Kerch-strædet synes – ikke at bygge bro – men at manifestere Ruslands magtbehov – historisk betinget eller aktuelt revanchistisk. På den valgte Trump-illustration smiler Putin; nogle mener, at smilet fortsætter efter 2024…

      1. Jeg er ret sikker på at “komikeren” har mere styr på hvad man skal gøre, hører nuancerne, er klar over at han ikke skal rage uklar med USA repræsenteret af en ufrivillig komiker. Chokoladekongen, den forrige Ukrainske præsident, viste han sig ikke at være næsten lige så korrupt penge-opsamlende som de to foregående, Jushtchenko og Janukowitch? Det gjorde mig så ondt at det viste sig at alle toppolitikerne i Ukraine var egoistiske. Hende med fletningen havde nok ikke været bedre, men det er en anden historie.

        Jeg tror at Putin i nogle henseender har været god for den almene russer, men jeg tror ikke at han har gavnet sin position ved dels at destabilisere USA, dels ved at slå journalister ihjel, og dels ved at re-etablere russisk herredømme over Krim. Jeg vil umiddelbart tro – ved ikke nok – at man kunne have lavet aftaler om Krim og Øst-Ukraine uden at bruge magt.

        1. @DAX: Politik i de fleste af de gamle USSR-dominerede lande er både korrupt og benhårdt. Dansk politik er den rene kravlegård. Jeg forsøger at følger med – også i førstnævnte – gennem diverse mere eller mindere kritiske nyhedsbreve. Polen og Ungarn har allerede markeret “deres selvstændighed” overfor EU, hvis eneste pressionsmiddel er en regulering/stop af de anseelige økonomiske tilskud. Ukraine er en næsten umulig stat med Donbass-regionen som en evig krudttønde. Krim-sagen er forståelig….fra begge sider. 😉

          Virkelige danske Ruslands-kendere er stort set delt i to lejre. Jeg er FB-ven med flere og følger deres – forskellige – udsagn løbende. Dem, der konsekvent advarer Vesten mod naivitet omkring Putin og den modsatte lejr, der mener, at Vesten (USA+Nato-lande) har behandlet Putin dårligt og Rusland fortjener den fornødne stormagts-respekt. Alene de langvarige diskussioner omkring Nordstream eksemplificerer dilemmaet. Handelsrestriktioner mod Rusland (causa Krim-dilemmaet) versus – samtidig åbne naturgashaner fra Rusland mod Vesten (især Tyskland).

          I min optik er Rusland et stolt og stort land, der fortjener en respekt. Russerne har det bedst med en stærk leder (derfor knækkede desværre pseudo-socialdemokraten M. Gorbatjov). Landets befolkning er i nutiden spaltet i store sociale skel – rig versus fattig. Når man har oplevet russernes opførsel på f.eks. Rivieraen (større kontingent i Nice m.m.), er der ikke megen skandinavisk respekt til overs. Men der er stadig x millioner andre typer af russere i Rusland, der er anderledes. Jeg har selv haft en russisk mailpartner (Nizhni Novgorod) i en del år; noget både han og jeg lærte meget af. Men, menne, men Putin respekterer i virkeligheden kun et begreb: M-A-G-T.

          1. Det er svært og farligt at sige det: Jeg tror at kun få andre kunne holde uroligheder nede i det russiske domæne, – med andre ord, det kunne være meget værre at have en anden fyrste end Putin. Jeg er sikker på at der er en skurk i den mand, men jeg tror også at han har en lille smule ønske om at gøre det godt for sine borgere ved at bruge beskidte kneb for at bevare magten hos sig selv. De har ikke rigtig forstået at uddanne nye politikere? Eller har de, russerne?

            Tak for effektivt svar på mine lange kommentarer!

          2. @DAX: Hermed kommer kun – til afveksling for tidligere kommentarer – en kort bemærkning. 😉 – Jeg er tilnærmelsesvis 100 procent enig i din kommentar. (Ras-)Putin synes – alt i alt – at være det rigtige valg for russerne, inkluderet alle hans styrker og svagheder. KGB eller i nutiden spaltningen i FSB og SVT understøtter ham og alternativer – som f.eks. Aleksej Navalnyj synes ikke for nærværende at være operativ alternativ.

  2. Jeg ELSKER din kommentar om smartphones. De burde fandengalemig forbydes, i hvert fald på visse steder, og i sociale sammenhænge.
    Tak for et overblik over godt og ondt i vores lille land… Godt nytår ønskes du og dine..

    1. @Smølfine takkes for sin (som sædvanlig) kontante afmelding. Taksigelsen ledsages af de bedste ønsker for det kommende år for de to repræsentanter for Rigsfællesskabet på en given matrikel i det sydøstlige Region Midt, inkluderet samtlige repræsentanter for dyreriget på samme matrikel.

  3. Glimrende tilbage- og overblik.
    Hver gang jeg læser/hører den slags, forbløffes jeg over, hvor meget der egentlig skete på så kort tid. Mindre overraskende er det, at verden konstant er af lave. Til at fastholde denne bizarre normaltilstand anvendes både velkendte og nye, forfinede metoder.
    Jeg nød din omskrivning af Churchills ord og ønsker god blogvinterferie.

    1. @Eric: En selektiv stikordsvariant blev anvendt – og alligevel kunne der sagtens mangle meget. En oprigtig tak for din respons-loyalitet i 2019 og på genhør (og -syn) i 2020.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

91 − 82 =