At forsvinde

Verbet “at forsvinde” defineres ifølge leksika som: gå, køre eller på anden måde bevæge sig (hurtigt) væk fra et sted; komme ud af syne. Og denne betydning kan så bruges i forskellige sammenstillinger. 

Kristi Himmelfartsdag var det forleden…. den måske mest kendte “forsvindingsdag”, der hvert år  falder 40 dage efter påske og ti dage før pinse. Den ligger altså altid på en torsdag, tidligst 30. april og senest 3. juni. Kirken fejrer ved Kristi himmelfart, at Jesus steg til himmels 40 dage efter sin opstandelse. Altså at Jesus “forsvandt”, ja – man kan roligt påstå på mystisk vis!  –  Selv den mest bibelsvage vil vide, at det skete (hvis man ellers tror på det) for cirka 2.000 år siden.

Nutiden – Corona – moral

I  nutiden forsvinder der også både mennesker og penge. Førstnævnte kan foreningen https://www.missing-people.dk/ berette en del om. Sidstnævnte – “penge” – har det jo også med at forsvinde. Her kan blandt andet indtænkes sort økonomi og skattely. Og nu nærmer vi os med raske fjed substansen i dette indlæg.

Det korte, direkte og brutale spørgsmål er: Kan en virksomhed, der er ejet af en anden i skattely, modtage “understøttelse” fra den danske stat i anledning af Corona-krisens økonomiske konsekvenser?????

Rejsebranchen – TV2

Vi hører dagligt om rejsebranchens aktuelle massive økonomiske udfordringer. Konkurser er begyndt og vi har langtfra set den sidste af slagsen, især når de såkaldte statslige hjælpepakker nødvendigvis må ophøre i løbet af 2020.

TV2 har lavet en undersøgelse af virksomheder i Danmark med ejere i skattely, der har fået “utilsigtet” støtte via de danske hjælpepakker. F.eks. kontrolleres ret store firmaer som cateringfirmaet Gate Gourmet og BC Hospitality Group fra skattely; alligevel har de fået offentlige støttekroner i Danmark. Begge selskaber understreger, at de overholder gældende dansk skattelovgivning.

“Folketinget ønsker ikke, at de nuværende hjælpepakker til erhvervslivet skal støtte ”virksomheder med base i skattely.” 24.000 store og små virksomheder har fået støtte, men i 247 tilfælde er støtten også givet til virksomheder med base i et skattely,” skriver TV2.dk og hertil kan adderes:

“Alene syv virksomheder, hvis ejerforhold er i skattely, har fået 261 millioner kroner fra de offentlige danske hjælpepakker.”

TV 2 har fået aktindsigt i 24.000 selskaber, der har fået lønkompensation fra staten inden den 1. maj  2020. Man har gennemgået de selskaber, der har modtaget lønkompensation fra staten i forbindelse med coronakrisen. 247 af selskaberne er i sidste ende helt eller delvist ejet af selskaber i lande, som eksperter definerer som skattely. Det er blandt andre eksotiske caribiske lokationer som Bermuda og De Britiske Jomfruøer, men der er også selskaber med base i Nederlandene, som ifølge flere eksperter er et skattely.

TV2 har blandt andet fået to af landets absolut “tunge drenge udi skatteret”, medlem af Skatterådet og ekstern lektor på CBS, Christen Amby, samt skatteadvokat og tidligere kontorchef i Skat, Michael Bjørn Hansen, til at gennemgå virksomhedskonstruktionerne og regnskaberne for de syv førnævnte virksomheder. De understreger, at der ikke er noget ulovligt ved at være ejet i et skattely.

At tænke – at forsvinde

Et af nutidens slidte vendinger er “jeg tænker, …”.  Og det gør jeg her. Corona-krisen giver en sjælden anledning til at tænke nyt, ikke bare med “grøn omstilling”, men også med “statsstøtte versus skattely”.

Den såkaldt “opsøgende journalistik” kan indimellem synes at være det rene flueknepperi, men her er et eklatant eksempel på det modsatte.

Politikerne kan få mere end svært ved at forklare deres vælgere det rigtige i ovennævnte problematik, især når de statslige støtteordninger henover sommeren og efteråret forsvinder. Det vil skabe sociale rutschebaneture og konkurser og arbejdsløshedsstatistikker, der vil komme til at udvise nogle rigtig grimme tal som ikke foreløbig …

forsvinder.

 

 

DEL SIDEN

8 kommentarer til “At forsvinde”

 1. Sagen om lønkompensation til firmaer i skattely går rent ind, den er ligetil at forstå.
  Vinklingen gør imidlertid, at fokus fjernes fra den egentlige urimelighed, nemlig at skattelovgivningen overhovedet giver mulighed for legalt at drive virksomhed i dette land og (legalt) unddrage sig skattebetaling. Lovgivningen tillader det amoralske.
  Ét er skattely, en anden/supplerende side af sagen er, at multinationale selskaber kan skabe underskud ved at handle med sig selv, og man skal jo ikke betale skat, medmindre man har overskud. Fx var Hjem-is en overskudsgivende forretnng, indtil den blev købt af Nestlé, og Hjem-is har ikke betalt skat siden 2001. Hjem-is er blot ét af mange eksempler.

  1. @Eric: Ikke overraskende er vi helt enige i substansen. Eksemplet med Hjem-is kan – trods de afgjort velsmagende produkter – køle enhver moralsk skattebetaler til dybfrysning.

 2. Fint oplæg med en 2000 år gammel forsvindingssag til nutidens (indirekte) forsvinden af støttekroner til skattely. Problemet er vel – igen – EU, som tillader skattely i Luxembourg, Irland, Cypern, Malta, m.fl. Nu er der kommet flere (måske) danske firmaer med spillelicens i Danmark. Tidligere var de fleste hjemmehørende i Malta! – og hvorfor nu det? Liberal Alliance synes det er synd for Lagkagehuset, at de er blevet hængt ud. Men hvis man er ægte liberal, så betyder det jo kun bedre muligheder for andre firmaer, hvis et firma må lukke – hurra for markedsøkonomien -på lige vilkår!

  1. @Per Jan: Koblingen var nærliggende. 😉 – De ægte liberale har det – forbløffende ofte – svært med at gradbøje begrebet “liberal”, især i modvind.

 3. (Hvis man ellers tror på det) …
  Min rare lærer Stub forklarede mangt og meget ved at tale om noget helt andet: “Personen Jesus er lige så historisk som Napoleon; … han har sat sig så dybe spor og er refereret så mange steder, at hans eksistens er uomtvistelig.” … Men det er opfattelserne af hvad han var for én ikke, det lå i den videre behandling af emnet.
  — Men med hensyn til resten af indlægget har jeg kun én vigtig kommentar: Selv om pengestøtte er bundet til opretholdelse af ansættelser af danske borgere i Danmark, så er hele miséren den at ligegyldigt hvor en indtægt, rettere indgående sum penge, kommer fra, vil den støtte ejerskabets overskudsberegning.

  Underforstået alle argumenter om at “man overholder lovene og pengene går til at bevare arbejdspladser” er hykleriske. Men derfor gør vi det alligevel, for ellers smadrer vi for meget. Den sag skal gribes an på en helt anden måde.

  1. @DAX: Din gamle religionslærer fra Frederiksberg gymn. pastor Erik Stub har givet sat sig nogle spor i din hukommelse. Også jeg erindrer hans konfirmationsforberedelse m.m., hvilket mindes, når jeg lejlighedsvis passerer hans familiegrav på Frederiksberg Ældre kirkegård.

   Omkring kommentarens sidste afsnit kan der tolkes flere led. Et væsentlig er – også – at kuren kan blive mere kostbar end sygdommen; en evig tilbagevendende kalkulation i sundhedsverden. Jeg har hørt den under et utal af møder i mit tidligere professionelle liv i hospitalsadministration.

  1. @DAX: Nævnte proces er i fuld gang og når hjælpepakkerne ophører, vil der sikkert dukke nogle “sager” op.

Kommentar til indlæg:

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 1 = 7