hulegaard.eu

February 25, 2008

Lemmy

Filed under: Film, Lemmy, Eddie Constantine, Selvironi — hulegaard @ 4:16 pm

Det årlige Oscar-show er forbi. Flyttekasserne er pakket og kørt ud fra Kodak Theatre på Hollywood Blvd. i Los Angeles. Prisvinderne er fløjet til europæiske destinationer eller blevet transporteret i limo´er til deres US-adresser i underholdningens mekka - solstaten Californien.

De få er vildt er begejstrede, de mange er glade for minderne og en del udvalgte er f….skuffede over manglende anerkendelser. Sidstnævnte kan måske finde på at klippe deres dyre rober op i strimler af bar frustration; ihvertfald kan deres (uregistrerede :-) ) mexikanske hushjælp bruger trævlerne af designkjolen eller tuxedo´en  som pudsekludde.

VM i film skaber minder, mange minder…. :-)

Edward “Lemmy” Constantine

For over 90 år siden blev denne sammensatte scenekunstner født i Californien af russiske immigranter. I dag for nøjagtig 15 år siden døde han (hjerteanfald) i sin daværende hjemby Wiesbaden, Tyskland.

Den koparrede helt med de døde øjne og det frosne smil blev (verdens-) kendt som CIA-agenten Lemmanuel “Lemmy” Caution. Vi er i 50erne og start 60erne, hvor filmatiseringerne af Peter Cheneys boghelt var filmisk guf for begge køn i mange aldre. Det var amerikansk film noir, skåret til med slebne replikker og (relativt) blodløse slagsmål.

Det kom heldigt for Lemmy, this hans egentlige sangkarriere var strandet. På et tidspunkt var han under “de kærlige vinger” af Edith Piaf. Op gennem 50erne og 60erne fulgte det ene Lemmy-brag efter det andet. “Giftblomsten”, “Den mand er farlig” og “Natklubbens sidste gæst” er eksempler.

Senere brugte verdenskendte instruktører ham i forskellige rollefag. Godard (”Lemmys mærkelige eventyr”) og Fassbinder (”Advarsel mod en hellig luder”) samt Peter Collinson (”The Long Good Friday”) og Kaurosmäki (”Helsinki-Napoli”). Lars von Trier/Zentropa (”Europa” - 1991) brugte Eddie Constantine i en aldrende rolle som oberst Harris.

Privatlivet rummede en del kapitler :-) ! Flere ægteskaber og parforhold og nogle børn (mindst :-) ).  Da det kørte stærkest for ham, var han Frankrigs bedst betalt skuespiller (han var på et tidspunkt fransk statsborger). Den stod på hurtige biler, damer og (30) væddeløbsheste. Selvbiografien (?) “Matador” er finurlig læsning af en roman om væddeløbsverdenens mafia. Omslaget viser Eddie Constantine som forfatter, men begrebet “ghostwriter” har jo været kendt i århundreder. Det endte med en 2-værelses lejlighed i Paris og en spærret bankkonto.

Jeg har fået at vide, at jeg ikke er nogen god skuespiller, men at jeg har udstråling” sagde han i interview til dansk presse i start 90erne, da han filmede i København hos Zentropa.

 

Refleksion

Eddie “Lemmy” Constantine havde næppe fået en Oscar for sin filmkunst.  Men han havde 3 ting til fælles med nogle berømte efterfølgere - periodevis i samme genre - der har fået Oscars, nemlig Sean Connery og Michael Caine.

For det første “fyldte/fylder” deres personlighed filmlærredet helt ud. For det andet glemte/glemmer ingen af dem deres beskedne herkomst og for det tredie var/er de alle begavet med en velsignet selvironi. -  Sidstnævnte egenskab er ikke just den mest visualiserede, når de mange tusinde af watt tændes i Hollywood og lignende steder.

Karisma og goodwill er nogle nærmest umålelige begreber. For dem, der husker ham, er han arkiveret under “K” og “G” samt naturligvis “Lemmy” på den individuelle harddisc….e-v-e-r-l-a-s-t-i-n-g !

Powered by WordPress