hulegaard.eu

February 25, 2008

And the Oscar goes to…

Filed under: Film, Oscar, Daniel Day-Lewis — hulegaard @ 10:06 am

Det årlige (optimale) glamourshow i L.A. er forbi.  Showet, der reducerer den tilsvarende danske Bodil-højtidelighed til en kolonihave-komsammen.  Rekonstruktionskirurger har arbejdet på overtid. Bogholderne hos smykkeforretningerne, kosmetikbutikkerne og tekstilbranchen har arbejdet i døgndrift med at placere de mange dollars i det rigtige kolonner :-) .  Stylisternes blodtryk og kunstneriske skaberevner har presset deres fysik op i den røde zone. Hertil kommer et anseelig antal recepter på lykkepiller, antidepressiva og potensmedikamenter m.m.  

Det er det årlige verdensmesterskab i filmkunst for 80.gang. Det er showbusiness i hvert molekyle af ordet.  Det er den årlige Oscar-uddeling alias Academy Awards, der uddeles på matriklen Kodak theatre, 6801 Hollywood Blvd, Los Angeles, CA 90028, USA.

Sjælden har så mange smilet i så lang tid til så mange af så lidt :-) !

Oscar

Hvorfor denne statuette hedder “Oscar”, er der delte meninger om. Statuetten menes at være  formet efter en nøgenmodel af en Emilio »El Indio« Fernández, en nu afdød mexicansk skuespiller, der flygtede fra 20 års fængsel efter et oprør.

Filmhistorien er lang som en næsten uendelig rød løber af takkescener, hvor overvældede skuespillere står med statuetten i hånden og remser taksigelser til næsten alt lige fra magtfulde producenter, over instruktører til yngste kameramand og rengøringshjælp samt ikke at forglemme det hjemlige stamtræ. For quinderne er det kotyme med en nødvendig del-scene af gråd eller i det mindste illudere dyb rørelse (tilpas, så den vandfaste mascara ikke bliver udfordret og besejret  :-) ).

På tilskuerpladserne sidder så kolleger, samarbejdspartnere, instruktører, manuskriptforfattere, producenter, konkurrenter, venner og fjender, der alle klapper og smiler, så ethvert close-up-camera-picture kan overbevise verden om deres “personlige format”; det  er godt for de fleste, at der ikke er knyttet en hjernescanner til disse scener af kunstnerisk fryd og (uselvisk ?) begejstring :-) ….

Daniel Day-Lewis

Det blev som bekendt ikke danske Viggo Mortensen, der var nomineret for sin fremragende præstation i Eastern promises.

Derimod vandt den irsk/britiske skuespiller Daniel Day-Lewis (som ventet ?) en Oscar som bedste mandlige hovedrolleindehaver for sin rolle som Daniel Plainview i Paul Thomas Andersons “There Will Be Blood”. Han har forøvrigt holdt en lang pause fra hovedrollelisterne, men nu er der gang i filmarbejdet igen, som han dyrker med sin instruktørhustru, Rebecca Miller.

Refleksion

Første gang jeg så Oscar-vinderen på et filmlærred var i den fortrinlige “Mit smukke vaskeri” (1985).  Filmen beskriver indvandringsproblemer mellem pakistanere og indfødte “hvide” i en London-forstad.  Forhold og problemer, som især de seneste 10 år også er blevet visualiseret i det lille danske samfund.

Daniel Day-Lewis mestrede allerede den gang “underspilningens kunst”.  Den quindelige hovedrolle var betroet den erfarne - og idag næsten 70-årige - Shirley Ann Field (ex. Miss London).  Samme skuespillerinde har aldrig været (og kommer ikke) i nærheden af en Oscar for sin kunst, men hun kunne fortjene - sammen med bl.a. Honor Blackman - at blive nomineret til en lignende statuette for “feminin preservation”.

Powered by WordPress