hulegaard.eu

March 19, 2007

Bridge over trouble water…

Filed under: Politik, brobyggeri, trafik, vision — hulegaard @ 2:37 pm

Overskriften betyder ikke, at vi sammen skal synge Simon And Garfunkels evergreen. Derimod fokuseres på den nye bro-debat i vort lille land, hvor kun Jylland er en fast bestanddel. Trafikforsker Uffe har ordineret nogle nye (bro-)piller til den stadige bro-debat.

Skal vi have en bro?

I uendelige tider diskuterede danske politikere og alle andre med en mening på tværs af parti- og landsinteresser, hvorvidt vi skulle have en Storebæltsbro. Hvis dine tip-oldeforældre stadig lever, kan de sikkert også huske det:-)  - Omsider, ja omsider blev det til noget. I startfasen blev den daværende (konservative oberst og ) trafikminister spurgt: Hvorfor? -  Hans svar er evergreen:Jo…, så kan københavnerne hurtigere få mælken fra de jyske køer!

Det er i sådanne store øjeblikke, at man er stolt af at være dansk; dette ufattelige strategiske og tungtvejende argument erindres forhåbentlig, når (og hvis) der skal tages stilling til, hvorvidt der skal bygges en bro mellem Sjælland og Jylland. Trafikforsker Uffe foreslår Kalundborg-Samsø-Hou som trafiklinie. - Vi er så heldige igen at  have en konservativ minister for trafikken. Også han vil sikkert kunne få øje på en endnu hurtigere forbindelse med den jyske ko-mælk til københavnerne.

Hva´ med Femernbælt-broen?

Tyskerne har hele tiden været behersket begejstret for en broforbindelse mellem Danmark og Tyskland ved Femernbælt. Så har jeg vist ikke overdrevet. Måske vil de endda tænke “alles gut” i Berlin, hvis “Dansken” skulle fortælle, at der omprioriteres til fordel for en bro mellem landsdelene!?

Bro-debatten er lige startet

Bemærk - kære hårdtprøvede læser - ordet lige i overskriften. Hvis der er noget, danskerne er rigtig gode til, så er det at debattere, endevende og retur-vende argumenterne.

Når jeg eksempelvis har rejst i Frankrig, Spanien og Portugal har jeg - fuld af beundring - set beslutsomheden til at gennemføre store trafikprojekter overfor relativt få år. Så den findes altså nogle steder selv indenfor Europa; vi behøver ikke tage til USA og Fjernøsten.

Beslutsomhed og visionering ligger ikke just begravet i den gennemsnitlige danske politiske folkekarakter. Man kan forudse, at stortset alle forhold endevendes, herunder miljø, havvandsgennemstrømning, fugle- og fiskeelskere, finansieringsformer m.fl. Altsammen vil det blive centrifugeret i gigabytes af kommissioner og heraf meterhøje betænkninger og rapporter.  Man kan forudse, at trafikforsker Uffes børnebørn måske vil opleve, at mælken hurtigere kommer frem på et givent tidspunkt i det 2100-århundrede.

Samsingernes førstemand er allerede rykket ud med skrækscenarier, der kunne få Samsø til at minde om Sprogø rent trafikalt. Andre politiske partier ligger i skyttegravene og venter på ammunition, medens der diskuteres (igen), hvad vej geværløbet skal rettes:

Mod Tyskland eller mod Sjælland/Jylland

I al stilfærdig trafikos synes jeg, at trafikforsker Uffe afgjort har en pointe……..

Powered by WordPress