hulegaard.eu

February 24, 2008

Bæstet og stålhammeren

 Scenen var den kendteste og største af dem alle - sportstemplet Madison Square Garden, New York.  Smokingklædte Michael ”Let´s rumble” Buffer på plads midt i ringen. Cirka. 20.000 tilskuere samt x millioner tv-seere i 100 lande var den samlede menneskelige kulisse.
Den ukrainske sværvægtsbokser Vladimir Klitschko vandt over russeren Sultan Ibragimov i nat (24/02/08).  Dermed har Klitschko tre mestertitler.
                                                     
VM-kampen 
Udfaldet var næsten klart fra de første omgange trods russerens tapperhed. Den kortere rækkevidde slog ikke til overfor den yngste broder Klitschko, der var 10 cm. højere.  Dommervoteringen gav en sikker pointsejr på 119-110, 117-111, 118-110. Hermed føjede Klitschko WBO-bæltet til sine mestertitler fra IBF og IBO. -  Denne 2-metermand og fysiske pragteksemplar er den yngste.  Storebroder Vitali har samme størrelse og er tidl. sværvægtsverdensmester. Han var som tidligere sekundant i ringen for sin lillebroder (sympatisk).
                                                                                                  

Bæstet

Overskriften er “kælenavnet” for eks-WBA-verdensmester Nikolai Valuev.  Denne 2,13 m høje russer slog i sidste uge en anden russer ved navn Serge Liakhovich.  Kun een kamp har dette kæmpe-bokse-monster tabt.  Også det skete til (næsten russer) uzbekikeren Ruslan Chagaev.  Sidstnævnte beviste trods lavere vægt og højde, at det kan lade sig gøre med klog boksning at besejre denne kæmpe.

Bæstet og stålhammeren

Bokse-sværvægts-verden venter nu på det ultimative brag mellem de to kæmper Nikolaj Valuev  og Vladimir Klitschko.  Begge optræder med imponerende rekordlister, flere hundrede kilo samt flere meters højde.  Specificerede data om disse (interesserede checker naturligvis nettet eller boksemagasiner) er med vilje udeladt af denne refleksion, fordi vinklen på dette emne er anderledes.

Refleksion

I ganske mange år afløste den ene afro-amerikaner den anden på sværvægtstronen - den største af dem alle. De kendteste Joe Louis, Cassius Clay og Mike Tyson behøver ingen nærmere præsentation.  Bokseverden sukkede dengang efter en “hvid”.  Den svenske Ingemar “Ingo” Johansson var et frisk og kort pust. Ellers er det kun værd at nævne een af de største af dem alle Rocky Marciano .  Denne “hvide” legende trak sig ubesejret tilbage, noget helt unikt i sværvægtshistorien.

I dagens boksering er det stortset “hvide” sværvægtsboksere fra den tidligere Sovjetunion.  Det er der flere forklaringer på. Een af dem er den (sovjet-)russiske boksetradition (trænning, kampstyrke osv.).  Den er effektiv, men ikke specielt underholdende. 

Trods gigantisk markedsføring formår disse (sovjet-)russiske kæmper ikke at matche fortidens afro-amerikanske verdensmestre.  Det er i virkeligheden pointen i denne refleksion.

Afro-amerikanske sværvægtsmestre, russiske sværvægtskæmper…hvad mon følger efter?

Powered by WordPress