hulegaard.eu

February 24, 2008

Lyddæmper

Filed under: Lyddæmper, Støj, Decibel, Hørepropper — hulegaard @ 10:39 am

I regeringens “vejstøjstrategi” fra 2003 er det opvist, at omkring 200-500 mennesker årligt dør tidligere end ellers på grund af hjerte-kar-sygdomme fremkaldt af støj.

Støj i hverdagen

Motorstøj, musikstøj (diskotek o.lign.), overboens trampen i lejlighedskomplekset, motorsaven i sommerhusområdet, plæneklipperen i parcelhuskvarteret, vindmøller (undtagen dem, der brækker af…), speedbåden ved stranden og hverdagen på arbejdspladsen (især store rum) med råben og telefonkimen. Hertil kommer høje quinde-hæle (erkendt: Det ser godt ud :-) ) mod linoleumsgulvet, råberi af og til hinanden såvel inde som ude (trafikken obs…).  -   Der er uhyggeligt mange decibel….i overskud!

En klog person har defineret støj som ” en lyd opfattes irriterende, når vi ikke er forberedt på den eller ikke kan gøre noget ved den; samme lyd kan fremkalde vidt forskellige reaktionsmønstre hos forskellige mennesker“.

Refleksion

Det vurderes, at mindst 10 procent af erhvervsaktive danskere har problemer med hørelsen. Hertil kommer så det medfødte samt alders-betingede høretab.  Hvordan mon fremtidens statistikker bliver med ipod-/walkmans og tilsvarende?

Er løsningen så “gummisko, hørepropper og et tegnsprogkursus” til os alle? Nej - vel :-)   -  men det er nok (desværre) ikke tilfældigt, at høreapparatfabrikanternes aktier står så godt, at der nu er alternative høreapparatbutikker i gadebilledet osv.

Hva´be´har´?

Powered by WordPress