hulegaard.eu

February 22, 2008

Den hvide masai

Filed under: Bøger, Kenya, Corinne Hofmann, Masai — hulegaard @ 11:12 am

Den schweiziske forfatter Corinne Hofmann er ikke specielt kendt i danske kredse. Hendes bog “Den hvide masai” burde hjælpe med dette.

Den hvide masai

Bogomslaget giver indtrykket:

“Synet rammer mig som et kølleslag. Der sidder en høj, mørkebrun, meget smuk, eksotisk mand på rællingen og ser på os, de eneste hvide i dette kaos, med sine mørke øjne. Min Gud, tænker jeg, hvor er han smuk, jeg har aldrig set noget lignende.

Sådan er schweizeren Corinne Hofmanns første indtryk af masaien Lketinga, som hun møder på en ferie i Kenya. Hun forblændes af hans smukke krop, udsmykning og stolte blik. I håb om at forenes med denne mand, som hun knapt kan kommunikere med, bryder Corinne med sin kæreste og rejser igen til Afrika. Det bliver begyndelsen til et fire år langt eventyr, hvor hun betages af det fremmede lands kultur og natur, men også må opgive mange af sine romantiske forestillinger.Med fotografisk nøgternhed, og ikke uden varme, skildrer hun sin drøm om Afrika, sin lidenskab, besættelse og sin tro på egen styrke og handlekraft. De storslåede oplevelser har dog også en bagside. Med forfatterens egne ord var hendes liv i Afrika en voldsom kamp for at overleve. Det var et uafbrudt eventyr, som bragte hende til grænserne for hendes fysiske formåen. Mændenes dominans, malaria og problemer med at skaffe de nødvendigste ting er nemlig også en uadskillelig del af et liv i bushen.”

Og lidt faktuelt:

Masai-folket - der er så vidt vides omkring 900.000 i Kenya (sydvestlige del) og Tanzania, der alle taler sproget “Maa”.  Det er et krigerisk, analfabetisk folk, der har deres egen gud “N´gai”.  Af Kenyas 10 etniske hovedgrupper repræsenterer denne befolkning kun en procent. Den hyppigst forekomne er Kikuyoerne (ca.20 pct.).der er så vidt vides omkring 5 mio i Kenya (sydvestlige del) og Tanzania, der alle taler sproget “Maa”.   

 

Refleksion

Personligt har jeg aldrig været i Kenya, men læst om dette land og dets befolkninger, herunder mødt personer, som har oplevet dette land.

Det gav så interessen for at kende denne skønlitterære bog. Corinne Hofmann lægger ikke skjul på de mørke sider af sit privatliv, herunder narkotiske stimulanser (marihuana) samt sit noget glædeløse forhold til sin mand. Det er ikke just nogen morsom bog, men i visse overgange og sentenser en ret interessant beskrivelse set fra “mzungiens” vinkel (mzungu: Kiswahili for hvid person).

I Kenya falder mørket for det meste på i løbet af en halv time. Reflektionerne efter endt læsning varede sandelig noget længere!

Powered by WordPress