hulegaard.eu

March 18, 2007

Til lykke onkel Danny!

Filed under: Forfatter, Dan Turèll — hulegaard @ 11:35 pm
  Den 19.marts 1946 fødtes en dreng på Frederiksberg. Der blev født ganske mange børn i 1946, der sammen med årg. 1945 er de største danske nogensinde.  Men der var noget ganske særligt over det drengebarn, som så dagens første lys på Frederiksberg ca. 9 måneder efter ophøret af den 2. Verdenskrig.Hans opvækst foregik med mange søskende i en lejlighed i Vangede, et byområde på grænsen mellem Gladsaxe og Gentofte kommuner i København. Talrige læsere kender denne opvækst.  Talrige læsere har brugt kilometervis af tid på at opsuge hans verbale rigdom transformeret i digte, prosa, bøger, skrifter, foredrag og bagsideklummer i Politiken.    

Hans sproglige finurlige, humoristiske og reflektoriske begavelse, med eller uden tjald som backing-up, var gigabytes af stykker over middel. Han ville have elsket at centrifugere og dissekere nutidens hypher-slang - intet nævnt, absolut intet glemt !

Privat fandt han fortjent lykken med den smukke skuespillerinde Inge Margrethe Svendsen, bedre kendt som Chili Turèll. Sammen fik de kærlighedsbarnet Lotus.

Det startede og sluttede på Frederiksberg….

Af omveje var jeg bekendt med hans alvorlige sygdom i 1993 og skrev spontant en lun sommeraften til ham. Vi boede begge i samme område af Frederiksberg.  Kort tid efter kom der et nydeligt håndskrevet brev retur med nogle reflektioner omkring livet. Den sidste sætning til mig lød:

Dine ord faldt bestemt ikke på klippegrund, som der står et sted i Biblen!”

Dagens 61-års markering af Dan Turèll markeres naturligvis forskellige steder. En bør særligt nævnes fra hans barndoms Vangede:

Pladsen, der ligger i den nordlige ende af Vangede Bygade ved Stolpegårdsvej og Vangedevej, navngives d. 19.marts 2007, kl. 16.00 af borgm. Hans Toft (kons.) fra Gentofte. Navnet er “naturligvis”

Dan Turèlls Plads

Kunne han se det (måske gør han det?), ville det givet IKKE falde på klippegrund!

Mere info: http://turellsamlingen.dk/

 

 

Powered by WordPress