hulegaard.eu

February 19, 2008

Menta eller Mensa?

Filed under: Skole, Mensa, Intelligens — hulegaard @ 2:08 pm

Med uregelmæssige mellemrum passerer jeg en gade på vej fra x til y. Ofte går jeg i mine egne tanker, som mange gør, når kendte og vante omgivelser passeres med jævne mellemrum. Man bilder sig ind at have set “det hele”. Butiksfacaderne, opgangene, husgavlene, gadeskiltene og fortorvskanterne. Forleden gled mit blik op af en husfacade på dette kendte stykke og jeg blev nærmest magnetiseret i min gang. Jeg stoppede op, gik tilbage, så endnu en gang på skiltet og en tankerække startede.

Menta

Skiltet viser “MENT_IQ_A - skolen for børn med særlige forudsætninger“.  Hvordan bogstaveringen skiftes fra det kendte MenSa til MenTa, ved jeg ikke. Reelt er der tale en udskilning af børn og unge, som er særligt intelligente. 

Hjemmesiden http://www.mensa.dk  fortæller om den intelligente separation fra andre - såkaldt “almindeligt begavede”. 

Refleksion

I min skoletid - kort efter bronzealderen :-) - blev Mensa-lignende børn rykket op i næste klasse, indtil de “fandt intellektuel hvile”.  Da jeg stod på gaden og kiggede op, tænkte jeg på 2-3 gamle skolekammerater, der kunne være flyttet til denne skole.

Måske var det forkert, måske var det rigtigt.  Ihvertfald blev disse børn og unge i samme skole- og sociale miljø. At fremelske “eliten” er ikke typisk dansk. På den anden side kan det være en social pestilens for den intelligente+ og dennes kammerater i samme gruppe/klasse - jeg kan sagtens se pointen. 

Denne blogejer har ikke det rigtige facit, men reflekterer blot over dette emne - måske læseren har det?

Powered by WordPress