hulegaard.eu

September 29, 2009

Lund

Filed under: Oxford, Cambridge, Domkirke, Uppsala, Lund, Universitet, Horologium Mirabile Lundense — hulegaard @ 4:21 pm

Storbritannien og Sverige har ikke voldsomt mange lighedspunkter hverken i historik, mentalitet, sprog eller klimatisk, men på eet punkt ligner de hinanden.  Begge lande har to verdensberømte universitetsbyer, der er førende i deres hjemlande.

I Storbritannien naturligvis Cambridge (2) og Oxford (5), i Sverige Uppsala (75) og Lund (67). Hvor de engelske universitetsbyer er nogenlunde lige store i indbyggerantal, er Uppsala ca. 1/3 større end Lund. Blogejeren har både boet og gennemset/-travet nævnte universitetsbyer flere gange. Alle rummer en helt særlig stemning.

Universitetsbyen Lund

Lidt nordøst fra Malmø ligger universitetsbyen Lund. Den er sammen med Sigtuna den ældste by i det nuværende Sverige.

Lund er industrimæssigt kendt for Tetra Pak. Et firma, som står for de kantede papirkartoner til mælk og juice over hele verden. Disse kartoner bruges af næsten enhver dansker (og x mio. andre) næsten hver dag. Noget de berømte Rausing-brødre - nu bosat i London - er begejstrede for. De er Skandinaviens næstrigeste, kun overgået af IKEA-Kamrad (bosat i Schweiz). Herudover er der gang i medicinalbranchen, noget elektronik og forlagsvirksomhed tilmed.  Byens ca. 20 minutters køretid ønø for Malmø gør det nemt for enhver besøgende i den svenske Øresundsby lige “at smutte til” Lund.

Domkirken (Nordens største metropolitankirke) er afgjort et besøg værd. Læg især mærke til det helt forunderlige astonomiske ur, Horologium Mirabile Lundense fra 1389. Ligeledes den sagnomspundne jætte Finn, der prøver at knække en søjle i krypten.

Universitetet blev grundlagt i 1666 og er Nordens største samlede institution for forskning og højere uddannelse. Der findes flere forskerbyer og innovationsparker i Skåne. Den mest kendte er Ideon i Lund. Andre i området er Medeon i Malmø, Campus i Helsingborg og Krinova i Kristianstad.

Den (desværre) afdøde historie-formidler Palle Lauring skrev i bogen “Danmark i Skåne”: “Rantzaus skånske borgerkrig er den blodigste bondefejde i Danmarks historie. Her lærte de danske bønder, hvad oldenburgerne og deres tyske venner mente om bønder. Det var den tyske feudalisme, der skyllede ind over grænserne, for ikke at skylle endeligt ud igen før 1849, det var jyske, sjællandske og skånske lov og Danmarks Magna Carta, håndfæstningen af 1282, der blev nedsølet i blod. De danske bønders og de danske fri mænds dødssaga. Her ved Lund. Det monne de skånske enker vel klage over.”

Refleksion

Man(d) kan ikke lade være med at sammenligne Oxford og Cambrídge.  Det samme gælder Lund og Uppsala. Blogejeren har indenfor det seneste år gen-besøgt begge svenske universitetsbyer. Begge har en vis charme, dog ej i samme klassement som de engelske ditto´er.

I korthed giver nærheden til de to største og vildt konkurrerende skandinaviske hovedstæder (Stockholm for Uppsala  - København for Lund ) dem begge en tilført “økonomisk og intellektuel energi”. Ved at klikke på de to byer, fremkommer yderligere informationer om dem.

Blogejeren er til Lund, vel fordi byen forekommer mere afrundet og “hyggelig”. Sidstnævnte måske fordi den ligger så tæt på den danske metropol.  Læsere, der også været på korte eller længere ophold i de to svenske universitetsbyer, har garanteret en mening og en foretrukken ;-) .

“Der var sådan rart ved Lund” siger (afdøde) skuespiller Ebbe Rode i een af sine Storm P. -monologer.

 Just præcist! :-)

PS. Numrene i parentes refererer til seneste 2009-ranking på www.timeshighereducation.co.uk/Rankings2009-Top200.html .

Next Page »

Powered by WordPress