hulegaard.eu

February 12, 2008

Femø og selvstændighed

Filed under: Politik, Femø, Selvstændighed, Danske småøer — hulegaard @ 11:31 am

Gamle rødstrømper, karrierekvinder med kalenderen proppet med aftaler, en håndfuld sportsfanatikere, nogle stille kontormus samt måske en enkelte fjeld-lebbe med rygsækken fuld af overlevelsesudstyr. Kvindelejren bliver holdt på en naturgrund, som ligger ud til vandet på nordsiden af Femø. Hvert år myldrer det med kvinder, og der er et fantastisk fællesskab gennem hele sommeren i og omkring de store hvide telte.  Denne beskrivelse kan læses på kvindelejrens hjemmeside om et projekt, der har stået på siden 1971. Blandt nøgleordene findes naturligvis “selvstændighed”.

Femø og selvstændighed

Aktuelt kan man(d) læse om øens trængsler. Femø i Smålandsfarvandet har fået nok af det danske postvæsen. Nu vil beboerne lave deres eget frimærke og mønt - en såkaldt “ø-uro”.

Først blev postnummeret lukket. Så blev postkontoret lukket. For fremtiden kan øboerne på Femø hverken købe frimærker eller betale med girokort.   Een af protesterne kommer fra Ole Willersted, der fortsætter: “Vi kan ikke leve med de nedskæringer, så bliver vi helt afskåret. Derfor begynder vi nu med at lave vores egen møntfod og frimærker!” (DR Nyheder).

Femø i Smålandshavet er 11,4 kvadratkilometer stor. Der er daglig forbindelse til Kragenæs på Lolland, hvortil overfartstiden er 50 min. Femø har dagligvarehandel, kro og egen læge. Femø har 144 beboere (år 2006).  Disse fakta kan læses på den fortrinlige hjemmeside (http://www.danske-smaaoer.dk/ )   , der er den digitale profil for den snart mangeårige og velfungerende sammenslutning af 27 småøer i Danmark. 

Refleksion

Denne blogejer finder det er utroligt vigtigt at bevare det danske (sociale) kulturliv, i sandhed også på de mindre øer. Når man(d) har gæstet mange af  disse 27 øer, forstås hverdagen for disse beboere lidt bedre af en udenforstående. 

Quindelejr eller ø-uro eller mulighed for at få et frimærke, altsammen handler det om respekt og retten til selvstændig individualitet; principper som mange danskere vel i grunden sympatiserer med.

I Finland kan man få lavet et frimærke med sit eget billede, måske er det på vej via de smådanske ø-samfund.  Måske kommer ø-uroen før euroen, tja….lad os se!

Powered by WordPress