hulegaard.eu

February 6, 2008

A eller B

Filed under: A-menneske, B-menneske — hulegaard @ 8:54 pm

Personer der tror, at det at komme op om morgenen kun er et spørgsmål om disciplin, tager fejl. Det er generne, der styrer vores døgnrytme, viser ny forskning.

Nogle af os er friske som havørne om morgenen, og går senest i seng klokken 22. Andre har mest energi sent om aftenen, men er til gengæld ikke til at slæbe ud af sengen om morgenen.

Ny forskning tyder på, at årsagen til de store forskelle i vores indre ure skal findes i generne. Vores døgnrytme er indkodet i vores gener, viser en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Science.

Bag undersøgelsen står forskere fra Tyskland og Schweiz under ledelse af søvnforskeren Steven Brown fra universitetet i Zürich, som ville finde ud af, om det er genetisk betinget eller kulturelt bestemt, hvem der er morgenfriske A-mennesker, og hvem der er natteravne og dermed B-mennesker.

Forskerne har taget hudceller fra 28 forsøgspersoner og kortlagt døgnrytmen i hver enkelt celle og i forlængelse af det hos de personer, som cellerne tilhørte.

Forskerne bag undersøgelsen tror, at de nye opdagelser på sigt vil gøre det lettere for dem at hjælpe personer med søvnproblemer ( Ritzau/TT).

Refleksion

Mange B-mennesker “tvinges” til at være A-mennesker for at opretholde et arbejde, der normalt ligger mellem kl. 7-8 - kl. 15-17 man.-fred. ; lørdag og søndag leves anderledes og mandag skal det indre ur igen justeres, for nogle på en voldsom måde.

Jeg har boet under samme tag med såvel A- som B-mennesker. Der er sandelig forskel :-) !  Selv er jeg B-menneske, men ydre omstændigheder kan tvinge en (f.eks. arbejde) til at være “naturaliseret A-menneske” i lange perioder af ens liv.

Læseren tænker nu: Hvad er jeg? - Hvad er min (eventuelle) sambo? Giver det problemer? Eller har vores organiske samvær vænnet sig til vores “indre ure”? 

Eller?

Powered by WordPress