hulegaard.eu

February 3, 2008

Berlin

Filed under: Politik, Tyskland, Zoo, Berlin, Klaus Wowereit — hulegaard @ 1:17 pm

Især siden Murens fald i november 1989 og genforeningen 3.oktober 1990 har Berlin - Tysklands hovedstad - været genstand for megen fokus i såvel Tyskland som i EU, eftersom den indeholder nogle af de vigtigste forskningscentre samt universiteter. Hertil kommer en væld af kulturelle institutioner og to zoologiske haver af en vis kvalitet. Endelig er der store grønne områder og søer i og især omkring byen.

Mange danskere benytter f.eks. en forlænget weekend eller mere til at gæste denne 3,4 mio. store metropol, hvis de da ikke ligesom køber lejligheder (især i den gamel Øst-zone) til (stadig!) overkommelige priser.  

Selv har jeg efterhånden været der nogle gange; første gang en iskold januar-dag i slut-60erne, hvor forskellen mellem Vest- og Østberlin var synlig for enhver. Man kunne stå på et træstillads ved Muren og se det neon-beklædte og døgnet-rundt-swingende liv. Sammenligningen “drüben” med en gammel raslende sporvogn, nogle trabier, begrænset belysning, tillukkede ansigtsudtryk hos folk i metroen og i Østberlin…denne herlige arbejder- og bondestats hovedstad.  Det vildeste i de dage var noget sortbørs, som østtyskerne mere eller mindre lukkede øjnene for samt de dødensfarlige periodevis forsøg på flugt til Vesten.  I en skærende kontrast gik man som ungt menneske ind i Vestberlins forlystelsesliv, f.eks. Playboy Club, hvor Dean Martin havde været på besøg nogle måneder forinden. Det interiøre swimmingpool var blevet fyldt med champagne og ….resten kan vi gætte os til. -  Blot nogle indtryk fra 60erne.

I dag er Berlin gudskelov een by med vanvittigt stort udbud af (næsten) alt.

Berlin

Udover værdigheden til genetableret hovedstad for EUs største land er byen også en af Tysklands 16 delstater. Delstaten og byen Berlin er helt omgivet af delstaten Brandenburg og ligger ved floden Spree 70 kilometer fra den tysk-polske grænse.

Byen er et af de mest besøgte turistmål i Europa, og har i de seneste år oplevet en stigende interesse også fra danske turister og lejlighedskøbere.

Forinden den nuværende status var Berlin hovedstad for kurfyrstendømmet Brandenburg, for kongedømmet Preussen, det Tyske kejserrige, Weimarrepblikken samt Nazi-Tyskland og DDR (Vesttysklands hovedstad var som bekendt Bonn).

Gælden ( 63 Mia. EU), arbejdsløshedsprocenten ( 16,1 pct.) og antallet af udlændinge (13,9 pct.) er vanvittigt højt sammenlignet med andre større (og langt rigere) tyske byer som Hamburg, München, Køln og Frankfurt.  Den berømte berliner-humor er der afgjort brug for i hverdagen og en del år fremover, men den har holdt til så meget “bis dann”.

Frisindets Berlin

Berlins nuværende overborgmester Klaus Wowereit gik til valgkamp med sloganet ” Jeg er bøsse, og det er fedt!”.  (Svært at forestille sig noget tilsvarende i DK!).  Ikke destomindre er hans popularitet (trods byens kæmpemæssige og næsten ubetalelige gæld :-) ) større end nogensinde.  Den 49-årige overborgmester bruger aktivt sin berømmelse og popularitet til at sætte emner som diskrimination af homoseksuelle på hele Tysklands dagsorden.  Overborgmesteren er et sindbillede på den tolerence, der hersker i store dele af Tysklands største by.  Dette er blot et eksempel!

 

Refleksion

Byen er afgjort et besøg værd (med regelmæssige mellemrum :-) ). Der kommer hele tiden nye kulturseværdigheder til, foruden det allerede yderst varierede tilbud.  Nogle af de senere er DDR Museet  i Karl-Liebknecht-Str. 1 (overfor katedralen),  Kennedy-museet ved Pariser Platz 4A (overfor Brandenburger Tor), Loxx museet (kæmpe modeljernbane) og f.eks. Berliner Unterwelten (den mørke side af Berlins undergrund).  Naturligvis er Malene Dietrich museum i det efterhånden udbyggede område ved Potsdammer Str. - engang ingenmandsland mellem Øst og Vest - også anbefalelsesværdigt.

Læseren har måske endnu bedre forslag til vidensdeling om denne herlige, pulserende og altid seværdige by.  De skal være velkomne!

 

Powered by WordPress